Atgūt nodokļus no ārzemēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIC

Septiņus mēnešus strādāju Anglijā un maksāju tur nodokļus. Nu atkal esmu Latvijā. Dzirdēju, ka šo naudu tagad varot saņemt atpakaļ.

Ja esat strādājusi ārzemēs un maksājusi nodokļus, jūs varat saņemt atpakaļ lielu daļu no samaksātā ienākuma nodokļa. Savukārt citās Eiropas Savienības valstīs veiktie sociālie maksājumi uzkrāsies, palielinot jūsu pensijas kapitālu. Ja ārvalstī strādāts vairāk par vienu gadu, tad cilvēks par šo gadu saņems attiecīgās valsts pensiju, ja mazāk par gadu, tad šo periodu ieskaitīs viņa apdrošināšanas stāžā Latvijā.

Nezinot ārvalstu likumdošanu un pietiekami labā līmenī nepārvaldot valodu, ir grūti pašam noformēt dokumentus ienākuma nodokļa atmaksai. Tāpēc šajā jomā der izmantot firmu pakalpojumus. Piemēram, starptautiskā firma «Taxback.com» (1996. gadā Dublinā Īrijā dibināts uzņēmums) piedāvā atgūt nodokļus cilvēkiem, kuri strādājuši Lielbritānijā, ASV, Austrijā, Kanādā, Īrijā, Beļģijā, Luksemburgā, Holandē, Vācijā, Japānā vai Austrālijā.

www.taxback.com

Veicām eksperimentu, ievadot šādus datus: esmu no Latvijas, strādāju Lielbritānijā no 2005. gada aprīļa līdz 2006. gada aprīlim, uzturējos tur ilgāk par 183 dienām, ienākumu kopsumma bija 5000 mārciņu, no tām nodokļu kopsumma – 1200 mārciņu. Tūlīt saņēmām atbildi: «Apsveicam! Jums pienākas nodokļu atmaksa – 1189,50 mārciņas.»

Pieprasīt nodokļu atmaksāšanu Lielbritānijā var sešu gadu laikā, tātad cilvēki, kuri šajā valstī strādājuši laikposmā no 2001. līdz 2006. gadam.

Pēc visu vajadzīgo dokumentu saņemšanas firma apņemas atmaksāt nodokļus, parasti tas notiekot divos trijos mēnešos. Strādājot Lielbritānijā, no darba devēja jāsaņem oficiāla valsts veidlapa P45/P60, kurā norādīta darbinieka nopelnītā naudas summa un samaksāto nodokļu summa. Ja dokumenti pazaudēti, firma var tos atjaunot, bet tad nodokļu atmaksāšana aizņems vairāk laika.

Tas ir maksas pakalpojums, taču nav jānorēķinās skaidrā naudā – komisijas maksu par firmas darbu atskaitīs no jūsu čeka.

Ar firmu «Taxback.com» var sazināties arī pa tālruni 7887919, bet visi zvani tiek automātiski pāradresēti uz klientu apkalpošanas centru ārzemēs, vajadzēs runāt angliski. Personīgu konsultāciju nodokļu jautājumos bez maksas iespējams saņemt visu diennakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu