Cik izplatīta ir transtauku izmantošana pārtikā Latvijā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā paredzēts noteikt veselīgo un neveselīgo tauku samēru pārtikā. Veselības ministrijā izstrādāti noteikumi, kas ierobežos transtauku daudzumu. Cik izplatīta ir transtauku izmantošana pārtikā Latvijā un vai produktu ražotāji ir gatavi no tiem atteikties?

Transtauki jeb hidrogenētie tauki ir mākslīgi radīti no augu taukiem. Tiem ir teju bezgalīgs derīguma termiņš, un tie iztur augstas temperatūras, tāpēc tiem ir biezāka konsistence.
Dietoloģe Lolita Neimane norāda, ka transtauki īpaši iecienīti ātrās ēdināšanas iestādēs, kur galvenokārt iegriežas jaunā paaudze: «Vislielākais satraukums ir par ātrajām ēstuvēm, eļļā vārītiem frī kartupeļiem, burgeriem, buritos, tortiljām. Katrā ziņā tas ir tas, no kā mēs gribam pasargāt it sevišķi jauno paaudzi un bērnus, jo Latvijā nepiedodami pieaug liekais svars tieši mazu bērnu vidū.»

Dietoloģes pieminētais liekais svars ir problēmas sākums. Pārlieku lielais svars, cilvēkam pieaugot, rada krietni nopietnākas problēmas.
Veselības ministrijas speciāliste norāda, ka

transtauki uzkrājas cilvēka ķermenī, kas tos padara nāvējošus.

Tāpēc transtaukus nedrīkst pievienot pārtikai neregulētā daudzumā.

«Jo tomēr saslimstība un mirstība no sirds asinsvadu slimībām mums ir ļoti augsta, esam līderi Eiropas Savienībā un nevaram neko nedarīt,» brīdina Santa Līviņa, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore.

Veselības ministrijā ir izstrādāti noteikumi, kas ierobežos transtauku daudzumu pārtikā

Jaunie noteikumi paredz, ka tikai 2% no visiem taukiem produktos drīkstēs būt kaitīgie transtauki.
LuLū picērijā ik dienu tiek patērēts liels daudzums siera. Tas ir produkts, bez kura picas nav iedomājamas. Picērijas pārstāve norāda, ka daudzi ēdināšanas uzņēmumi iet lētāko ceļu un iepērk sieru ar transtaukiem.
«Siers mums ir īsts, nevis siera izstrādājums vai maisījums, kas īstenībā mūsu nozarē ir problēmas. Es domāju, ir virkne uzņēmumu, kur pēc šā jauninājuma būs jāpārskata savas receptes un izejvielas,» paredz «LuLū picas» mārketinga daļas vadītāja Inese Vētra.

«LuLū picas» pārstāve piebilst, ka viņi ir izvēlējušies pievienot Latvijā ražotu, īstu sieru. Tāpēc jaunie noteikumi «LuLū picai» nebūs problēma.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā Veselības ministrijas noteikumus atbalsta. Vienīgi ir bažas, ka jaunie noteikumi būs jāievēro tikai vietējiem uzņēmējiem, kas mazinās to konkurētspēju.

«Mēs savukārt stingri pieprasām, lai tas būtu formulēts, ka noteikumi nosaka maksimāli pieļaujamo transtauku līmeni gan produktos, kas ražoti Latvijā, gan ievesti no trešajām valstīm, gan Eiropas Savienības,» stāsta Ināra Šure, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja.

Veselības ministrijā norāda, ka uzņēmējiem uztraukumam nav pamata. Jaunie noteikumi, kas paredz, ka transtauki nedrīkst būt vairāk par 2% no visiem taukiem, attieksies uz visiem - gan importētiem, gan Latvijā ražotiem produktiem. Transtauku ierobežojumi stāsies spēkā 2016. gadā ar divu gadu pārejas posmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu