Igaunijas parlaments pazaudējis svarīgu dokumentu prāmja "Estonia" lietā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas parlamenta arhīvā nav ļoti svarīga dokumenta prāmja "Estonia" traģēdijas izmeklēšanas lietā - protokola, kurā pierakstīta saruna ar bijušo Zviedrijas Militārā izlūkošanas dienesta priekšnieku, raksta avīze "Postimees".

Dokuments bija daļa no datiem, kas tika iegūti, kad Zviedrijā bija ieradusies Igaunijas parlamenta komisija, kas izmeklēja militāro iekārtu pārvadāšanu ar prāmi "Estonia".

Uzturoties Zviedrijā, Igaunijas parlamenta deputāti runāja ar vairākiem avotiem, arī ar bijušo Zviedrijas Militārās izlūkošanas dienesta priekšnieku Eriku Rosanderu, kurš paziņoja, ka Igaunija pati piedāvājusi zviedriem padomju militārās iekārtas.

Komisijas konsultante Helina Nora dokumentu nav redzējusi, un tas nozīmē, ka kāds no komisijas locekļiem aizmirsis nodot to arhīvā. Komisijā ietilpa Evelīna Sepa, Trivimi Velliste un Kens Marts Vahers. Kopija varēja būt saglabājusies pie Sepas, taču viņa nevarēja iedot to žurnālistiem, jo laikraksta numura sagatavošanas laikā atradās ārzemēs.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembrī Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana ir Eiropā traģiskākā miera laika jūras katastrofa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu