Sikspārņu Ķemeru nacionālajā parkā gaidīs arī tevi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķemeru nacionālā parka (ĶNP) administrācija sestdien, 15. jūlijā, jau piekto gadu aicina ikvienu interesentu piedalīties tradicionālajā Sikspārņu naktī Ķemeros, lai tuvāk iepazītos ar savdabīgajiem nakts iemītniekiem – sikspārņiem.

Pasākums sāksies plkst. 19:00 Ķemeru vidusskolā, Tukuma ielā 10. Vadošie Latvijas sikspārņu pētnieki – Gunārs Pētersons un Viesturs Vintulis – iepazīstinās ar sikspārņiem Latvijā un pasaulē, pastāstīs par to interesanto dzīvesveidu un atklās mītus un patiesību par sikspārņiem. Tajā pašā laikā bērni varēs piedalīties ĶNP vides gidu vadītajā radošajā darbnīcā un savām rokām izgatavot sikspārni, ko paņemt līdzi uz mājām.

Vakara turpinājumā notiks sikspārņu vērošanas ekskursija Ķemeru sanatorijas parkā, satikšanās vieta – plkst. 22:00 pie Ķemeru “Ķirzaciņas” sēravota. V. Vintulis norāda, ka „jūlija vidus ir labākais brīdis, kad novērot sikspārņus. Šajā laikā sikspārņu mazuļi jau sākuši lidot, tomēr sikspārņi joprojām uzturas netālu no savām vasaras kolonijām un tos var viegli novērot iecienītākajās barošanās vietās. Ķemeru sanatorijas parks ir viena no šādām vietām, un šeit nakts sākumā uz maltīti pulcējas lielākā daļa Ķemeru sikspārņu.” Ekskursija noslēgsies ap pusnakti, un tai sekos nakts pikniks.

Ķemeru sanatorijas parkā iespējams novērot līdz pat piecām no 16 Latvijā sastopamajām sikspārņu sugām, tai skaitā šī gada ĶNP Sikspārņu nakts simbolu – dīķu naktssikspārni. ĶNP lepojas, ka Ķemeros, vecā koka ēkā, atrodas šīs Eiropā retās sikspārņu sugas kolonija. Lai gan visas Latvijas sikspārņu sugas ir aizsargājamas, dīķu naktssikspārnim ir īpašs aizsardzības statuss, jo tas iekļauts arī Eiropas Savienības Sugu un biotopu direktīvas otrajā pielikumā kā īpaši jutīga un apdraudēta suga.

Pasākuma organizētāji norāda, ka dalībniekiem līdzi jāņem laika apstākļiem piemērots apģērbs, lukturīši, odu atbaidīšanas līdzekļi, uzkodas pusnakts piknikam, kā arī atgādina, ka pēc pasākuma beigām sabiedriskais transports no Ķemeriem vairs nekursē.

ĶNP Sikspārņu nakts pasākumu ietvaros, piektdien, 14. jūlijā, ĶNP darbinieki kopā ar Jūrmalas sociālā “Dienas” centra apmeklētājiem gatavos sikspārņu būrīšus, kas tiks izlikti Slocenes upes un Kaņiera ezera apkārtnē. Līdzīgi kā putni, koku dobumos dzīvojošie sikspārņi izmanto būrīšus kā dzīvesvietas siltajā gadalaikā, īpaši nozīmīga būrīšu izlikšana ir vietās, kur trūkst dobumainu koku.

Sikspārņu nakts pasākumus Eiropā koordinē EUROBATS – starptautisks līgums par sikspārņu aizsardzību. Sikspārņu nakts mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sikspārņiem, izskaidrot to aizsardzības nepieciešamību un veidot pozitīvu tēlu šiem dzīvniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu