Saeima šogad plāno tērēt vairāk naudas komandējumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairākas valsts iestādes spiestas rūpīgi pārskatīt savus tēriņus un tā sauktos bāzes budžetus. Bet Saeima šogad komandējumiem plāno tērēt par aptuveni simt tūkstošiem eiro vairāk, nekā tika izlietots pagājušajā gadā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Piemēram, šonedēļ trīs Saeimas deputāti un viena darbiniece dodas komandējumā uz Zambiju, lai apmeklētu Starpparlamentu savienības sesiju. Šis komandējums Saeimas budžetam izmaksās ap 12 tūkstošiem eiro.

Aizvadītajā gadā Saeimas komandējumu budžets, ieskaitot prezidentūrai atvēlēto, bija 475 tūkstoši eiro.

Savukārt šogad komandējumiem plānotā summa ir jau gandrīz par simt tūkstošiem lielāka – 550 tūkstoši.

Saeima skaidro, ka šogad vairāk naudas komandējumiem vajadzēs, jo, piemēram, būs jāapmeklē prezidentūras pasākumi Nīderlandē un Slovākijā, bet uz šīm valstīm neesot tiešo avioreisu.

Astoņas dienas Zambijā

Āfrikas valsts Zambijas galvaspilsēta Lusaka šonedēļ ir komandējuma galamērķis trim Saeimas deputātiem – Gundaram Daudzem, Ingunai Sudrabai un Mārtiņam Šicam - un Saeimas darbiniecei Sandrai Paurai. Viņi astoņu dienu komandējumā dodas, lai apmeklētu Starpparlamentu savienības sesiju.

Iepriekš parlamentāriešu sesijas organizētas Vjetnamā, Ekvadorā, Ugandā un citur.

Taču šo sesiju saturs nav bijis saistošs medijiem. Latvijā skaļākās publikācijas šim pasākumam savulaik sarūpēja bijusī

Saeimas spīkere Ingrīda Ūdre, kura uz Meksiku un Čīli aizbrauca kopā ar savu stilisti.

Lēmumu par to, ka deputāti martā dosies uz Zambiju, Saeimas Prezidijs pieņēma jau 9.novembrī.

Taču žurnālisti Prezidija kalendārā šādu darba kārtības punktu nevarēja izlasīt. To iekļāva kā papildu jautājumu, kas internetā neparādās.

Iespējams – lai neuzdotu liekus jautājumus. Tāpat notika arī pērn, kad līdzīgā komandējumā uz Vjetnamu brauca Solvita Āboltiņa, Gundars Daudze, Sergejs Mirskis un grupas sekretāre Paura. Deputāti ir pārliecināti par komandējuma lietderību.

Ceturtā daļa valstu uz šiem pasākumiem neierodas

Sesijas apmeklē arī Lietuvas, Igaunijas un citu Eiropas valstu delegācijas. Bet no Starpparlamentu savienībā ietilpstošajām 167 valstīm aptuveni ceturtā daļa uz šiem pasākumiem parasti neierodas. Starpparlamentu sesijas notiek divas reizes gadā – vienreiz Ženēvā, otrreiz – kādā no attīstības valstīm.

Deputātam Mārtiņam Šicam paredzēta piedalīšanās Miera un starptautiskās drošības komitejas darbā. Ingunas Sudrabas darba kārtībā ir sieviešu tiesībām veltītas tēmas. Daudze kā delegācijas vadītājs uzstāsies ar aptuveni astoņu minūšu uzrunu. Šāda uzruna paredzēta katrai no vairāk nekā simt dalībvalstu delegācijām.

Šoreiz četru cilvēku brauciens uz Zambiju Latvijas valsts budžetam izmaksās 12 tūkstošus eiro.

Līdzīgu summu pērn tērēja arī braucienam uz Hanoju Vjetnamā. Pērn pēc Vjetnamas iesniegtajā deputātu komandējuma atskaitē izkonspektēta sesijas darba kārtība un īsi aprakstītas pieņemtās rezolūcijas. Solvita Āboltiņa sniegusi vienu interviju un notikušas divpusējas tikšanās - ar Igaunijas un Gruzijas delegācijām. Ar tām gan Latvijas parlaments cieši sadarbojas arī ārpus eksotiskiem braucieniem, un abas ir biežs komandējumu galamērķis.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš neņemas spriest, cik nepieciešami šādi braucieni: «Es nezinu, vai nepieciešams.

Bet es vienmēr uzskatu, ka deputāts, kas tur piedalās, var to izmantot lietas labā, ja aktīvi piedalās. Jo tur var veidot kontaktus, sakarus ar citiem parlamentāriešiem. Tas viss ir atkarīgs no deputāta.

Jo deputāts var aizbraukt un neko nedarīt – manuprāt, tas ir uz katra deputāta sirdsapziņas.»

Starpparlamentu savienības Latvijas Nacionālās grupas sekretāre Paura ir viena no biežāk komandētajām Saeimas personām. Piemēram, pērn viņa apmeklējusi Vjetnamu, Norvēģiju, Šveici, Islandi, Franciju, Lielbritāniju, Ukrainu, vairākkārt Amerikas Savienotās Valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu