«FACT Magazine» labāko ierakstu topā – 12 «Skaņu meža» mūziķi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: skanumezs.lv

Mūzikas un kultūras medijs «FACT Magazine» nupat publicējis topu «The 100 best albums of the decade so far», kurā apkopoti ritošās desmitgades tiktāl labākie mūzikas ieraksti no visas pasaules. Līdzās miljonus pelnošiem popmūziķiem, piemēram, Kanjem Vestam (Kanye West) vai Bejonsē (Beyonce), sarakstā iekļauti arī eksperimentālie mūziķi, un veseli 12 no tiem ir viesojušies Rīgas nepieradinātās mūzikas festivālā «Skaņu mežs». Tie ieņēmuši arī vietas pirmajā topa desmitniekā: to starpā ir šā gada festivāla viesis Endijs Stots (Andy Stott), kas topā iekarojis 4. vietu.

Interesanti un savā ziņā taisnīgi, ka minētais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots sarakstā iekļuvis nevis ar savu populārāko albumu «Luxury Problems», bet gan ar diviem agrākiem minialbumiem – «We Stay Together» un «Passed Me By», kas Stotam popularitāti nopelnījušo stilistiku prezentē nepieradinātākā manierē. Stots gan nav vienīgais no topā iekļautajiem «Skaņu Meža» mūziķiem, kas Rīgā viesojušies vēl nupat, oktobrī – 37. vietu ieņēmis elektroniskās mūzikas komponists un improvizētājs Kīts Fulertons Vitmens (Keith Fullerton Whitman).

3. vietu topā ieņem «lo-fi» elektroniskās mūzikas viļņa pārstāvis Dīns Blants (Dean Blunt) – to viņam nodrošinājis solo ieraksts «The Redeemer», taču topa 72. vietā iekļauts arī projekts Hype Williams, ar kuru viņš 2011. gadā uzstājās «Skaņu mežā».

Lūk, pilns saraksts ar «Skaņu meža» mūziķiem un to attiecīgajiem mūzikas ierakstiem, kas iekļuvuši topā:

The Bug – «Angels and Devils» (84. vieta); Oneohtrix Point Never – «R Plus Seven» (75. vieta); Hype Williams – «Untitled» (72. vieta); Swans – «My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky» (70. vieta); Laurel Halo – «Hour Logic» (69. vieta); Shackleton – «Fabric 55» (47. vieta); Demdike Stare – «Tryptych» (39. vieta); Keith Fullerton Whitman – «Generator» (37. vieta); Forest Swords – «Dagger Paths» (23. vieta); Julianna Barwick – «The Magic Place» (17. vieta); Prurient – «Bermuda Drain» (14. vieta); Andy Stott – «We Stay Together»/«Passed Me By» (4. vieta); Dean Blunt – «The Redeemer» (3. vieta).

Jāpiebilst, ka šajā vispusīgajā sarakstā iekļauti arī citu Rīgā pabijušu mūziķu albumi – tajā ir sastopama dziedātāja Lana del Reja (76. vieta), kas pērn uzstājās «Arēnā Rīga», projekti «Zola Jesus» (67. vieta) un «How To Dress Well» (81. vieta), kas viesojušies koncertzālē «Palladium», «Ensemble Economique» (77. vieta), kas šogad uzstājās mūzikas un vietējās ražas festivālā «Zemlika», kā arī eksperimentālās deju mūzikas producents Lī Gembls (Lee Gamble) (41. vieta), kas šogad apmeklēja Rīgu Baltās nakts ietvaros, un viena cilvēka grupa «Dirty Beaches» (74. vieta), ko varēja noklausīties Papē notikušajā lietuviešu festivālā «Satta» un «ARAABMUZIK» (7. vieta).

Festivāla «Skaņu mežs» Rīgā prezentētie mūziķi gan ir visvairāk pārstāvēti topā - 12 (neskaitot Dīna Blanta solo projektu), ieņemot kā viszemākās, tā visaugstākās vietas.

LAUREL HALO, Skanu Mezs 2012 from Skaņu Mežs on Vimeo.

Visbeidzot jāatklāj intriga par topa pirmās vietas īpašnieku – tas ir hrestomātiskās elektroniskās mūzikas izdevniecības «Warp Records» publicētais producenta Rustie albums «Glass Swords». Plašākām publikām pazīstami mūziķi kā, piemēram, Kanje Vests un Bejonsē, palikuši 2. un 9. vietā. Uzlecošā popmūzikas zvaigzne Skaja Fereira (Sky Fereira) ar albumu «Night Time, My Time» ieņēmusi 32. vietu.

www.factmag.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu