Straujuma: Latvijas uzdevums ir pāriet no zemo algu uz inovācijās balstītu ekonomiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juris Vīgulis, Saeimas Kanceleja

Vidēja termiņa ietvaros Latvijas galvenais uzdevums ir pāriet no zemo algu ekonomikas uz inovācijās balstītu ekonomiku, piektdien Helsinkos notiekošajā Ziemeļu nākotnes forumā norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Ministru kabinetā pavēstīja, ka Straujuma piektdien kopā ar Ziemeļvalstu, Baltijas valstu, Lielbritānijas premjerministriem, ekspertiem un uzņēmējiem Helsinkos piedalījās Ziemeļu nākotnes forumā, kura ietvaros dalībnieki diskutēja par inovatīvās uzņēmējdarbības veicināšanu un izglītības sistēmas konkurētspēju.

«Ekonomikas izaugsmes pamats ir izglītība. Lai valsts attīstītos, ir nepieciešama spēcīga ekonomika. Vidējā termiņa ietvaros Latvijas galvenais uzdevums ir pāriet no zemo algu ekonomikas uz inovācijās balstītu ekonomiku. Šī tikšanās bija lieliska iespēja, lai iegūtu jaunas idejas, savstarpēji apmainoties ar labāko praksi foruma dalībnieku vidū,» teica Straujuma.

Forumā ar prezentācijām uzstājās arī divi Latvijas eksperti. Programmas «Iespējamās misija» valdes locekle Zane Oliņa stāstīja par organizācijas pieredzi piesaistot, atlasot un sagatavojot iedvesmojošus skolotājus un nākotnes līderus izglītības sektoram. Uzrunas mērķis bija rosināt diskusiju par izaicinājumiem Ziemeļvalstu izglītības sistēmām, ņemot vērā pieaugošās investīcijas izglītībā Āzijas valstīs.

Savukārt Komercializācijas reaktora izpilddirektors Nikolajs Adamovičs prezentēja uzņēmējdarbības atbalsta modeli, kas apvieno zinātniekus un uzņēmējus, lai atbalstītu realizēt jauno augsto tehnoloģiju idejas dzīvē, tādējādi palīdzot jauniem uzņēmumiem uzsākt veiksmīgu darbību, kā arī veidojot starptautisko sadarbību un investējot projektos.

Apmaiņa ar radošām idejām forumā notika astoņās diskusijās – četrās par inovatīvās uzņēmējdarbības veicināšanu un četrās – par izglītības sistēmas konkurētspēju. Foruma noslēgumā premjerministri prezentēja diskusiju laikā izdarītos secinājumus.

Šis bija jau ceturtais Ziemeļu nākotnes forums. Pirmo reizi tas notika 2011.gada janvārī Londonā, otrais – 2012.gada februārī Stokholmā, bet trešais – 2013.gadā februārī Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu