"Baltica 2006" novadu dienā Kurzemē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2006" pasākumi laikā no 2006.gada 12. līdz 16.jūlijam pārsvarā notiks Rīgā, ar koncertiem tiks ieskandināta Sigulda, krāšņa atklāšana gaidāma Turaidā.

Savukārt no 15.jūlijā 119 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi dosies uz Kurzemi, līdzi ņemot arī ārvalstu viesus no deviņām dažādām valstīm — Igaunijas, Lietuvas, Udmurtijas (Krievijas Federācijas), Polijas, Horvātijas, Norvēģijas, Somijas, Lielbritānija un Ķīnas.

Tradicionāli festivāla "Baltica" laikā viena diena tiek veltīta izbraukumiem uz novadiem. Šajā reizē novadu diena 15.jūlijs tiks pavadīta Kurzemē, rīta agrumā, saules lēktā apciemojot arī jubilāri — Cēsis. Dalībnieki dosies uz Liepāju un Bārtu Liepājas rajonā, Pampāļiem Saldus rajonā, Suitu novadu Alsungu, Gudeniekiem (Kulgīdas rajons) un Jūrkalni (Ventspils rajons), Milzkalni Tukuma rajonā, Puzi Ventspils rajonā, Dundagu un Kolku Talsu rajonā, un Jūrmalu.

Kurzemes pilsētās un pagastos dalībniekus uzņems vietējie saimnieki un ļaus saimniekot savās lauku sētās. Bārtā dalībnieki iemēģinās roku vainagu pīšanā, aušanā, grozu darināšanā un arī kārtīgas sētas darināšanā, Liepājā ļaus saimniekot folkloras centrā "Namīns", Suitu novadā un Milzkalnē dalībnieki no līdzi paņemtajiem produktiem vārīs zupu. Puzē klātesošajiem ierādīs lauku darbus ar seniem darba rīkiem, kur neiztikt arī bez pļaušanas sacensībām un vizināšanos zirgu pajūgā. Dundagā dalībniekiem atklās īsteno sklandu raušu veidošanas noslēpumus, bet Kolkā zvejnieku ciemā notiks tīklu lāpīšana, zivju ķidāšana un to žāvēšana. Pampāļos rādīs kā siet sieru, veidot sadzīviskus priekšmetus no māla. Protams, ka saimniekošana nav iedomājama bez dziesmām un dejām.

Visās norisēs līdzi darboties tiks aicināti arī skatītāji un arī ārvalstu viesi — Suitos — udmurtietes no Krievijas un horvāti, Milzkalnē ķīnieši, Puzē "Dūdalnieki" no Lielbritānijas, Dundagā norvēģi un lietuvieši, Pampāļos — igauņi, Bārtā somi, bet Liepājā — poļi.

Novadu dienā jau minētajos pagastos un pilsētās notiks arī kopīgi koncerti, kuriem dalībnieki gatavo tematiskus priekšnesumus. Pēc novadu dienas 16.jūlijā dalībnieki taisnā ceļā dosies uz Kuldīgu, kur svētdien notiks "Baltica 2006" noslēguma koncerts. Izvēlies sev interesējošo maršrutu mājas lapā internetā: www.dziesmusvetki2008.lv un apbraukā Kurzemi kopā ar "Baltica 2006" dalībniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu