Svinības notikušas ar Gudeles ziņu (191)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijusī īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Olita Magone pilnībā noliedz e-lietu ministres Inas Gudeles (ZZS) versiju par notikumiem pērn jūnijā, kad sekretariāta darbinieki, it kā ministrei nezinot, svinējuši viņas dzimšanas dienu par valsts naudu, kas bijusi piešķirta semināram par e-pakalpojumiem pašvaldībās, raksta "Diena".

Magone apgalvo, ka ministres rezolūcija bija jau uz iesnieguma par semināra rīkošanu. Viņa noliedz, ka no Gudeles e-pasta bez viņas ziņas ielūgumus kāds varēja nosūtīt, un pauž pārliecību, ka ministre zinājusi par pasākumu. Ministre uzskata, ka Magone melo.

Kā stāstījusi Magone, katrs pasākums ir rīkojams pēc iekšējā administratīvā akta, kas jāveic trīs pakāpēs: sākumā ir iesniegums no personas, kas pamato, ka pasākums jārīko, tad sekretariāta vadītāja rīkojums par pasākuma organizēšanu un beigās - akts par tāmi.

"Pie manis atnāca ministres biroja vadītāja Rigonda Balgalve-Abrama un teica, ka vajag šādu semināru. Kad vaicāju, kas tas par semināru, viņa atbildēja, ka vajag svinēt," stāstījusi Magone. Viņa pasākumu saskaņot atteikusi, kas Rigondu sadusmojis. Pēc neilga laika biroja vadītāja atnesusi tādu pašu iesniegumu un tāmes projektu, kam virsū bijusi ministres rezolūcija: "Lūdzu nodrošināt!" "Es taču nevarēju nepildīt to, ko liek ministre," taisnojusies Magone.

"Gudele to viennozīmīgi zināja, jo abas rīkotājas, arī ministres palīdze Anda Aleksejeva, ir simtprocentīgas viņas uzticības personas," uzskata Magone, kas domā, ka šobrīd iesniegums par "semināra" rīkošanu būs "viennozīmīgi pazudis" no lietvedības.

E-pasts ar nosaukumu "Uzaicinājums uz zemeņu kūku" tika nosūtīts no ministres adreses, viņai par to it kā nezinot. Gudeles padomniece Inese Auniņa iepriekš apgalvoja, ka tā esot normāla prakse, ka pie ministra e-pasta var piekļūt ministram vispietuvinātākie darbinieki, piemēram, ministra biroja vadītāja, ministra palīdze, sekretariāta vadītājs. Tas tiekot darīts tādēļ, lai ministra prombūtnes laikā būtu iespēja operatīvi piekļūt informācijai, kas pienāk uz viņa e-pastu.

Magone apgalvo, ka nekad nav izmantojusi Gudeles e-pastu: "Pat viņas kabinetā bez viņas ziņas neviens nedrīkstēja ienākt, nemaz nerunājot par datoru."

Kā domā Magone, uz svinībām viesnīcas "Valdemārs" pagalmā Gudele neesot ieradusies tikai tāpēc, ka ievilkās valdības sēde, kurā tika skatīts "Lattelecom" jautājums. "Pasākuma laikā ministre ik pēc laika sazinājās ar Rigondu, sakot, lai viņu pagaida, bet vēlāk - lai sāk bez viņas," atminējusies Magone.

Ministres apgalvoja, ka par notikušo viņai ar Magoni bijušas "stingrākas pārrunas", taču bijusī sekretariāta vadītāja to noliedz: "Lai gan pēdējā pusgadā mūsu attiecības nebija no tām labākajām, par šo tēmu nekāda smaga saruna mums nav bijusi vispār." Nepatīkami pārsteigta par sevis pieminēšanu kā vaininieci esot arī personāldaļas vadītāja Aiga Nesaule.

Magone noliedz arī versiju par Tunisijas delegāciju, kurai pēc vienošanās ar viesnīcu bez papildu izdevumiem uzsauktas vakariņas. "Tunisieši "Valdemārā" vispār nav bijuši: pusdienas bija "Albertā", bet vakariņas "Gutenbergā"," stāstījusi bijusī ierēdne.

Savukārt Gudele domā, ka bijusī sekretariāta vadītāja nestāsta patiesību. "Olita Magone uzskatīja, ka es esmu vainīga par viņai atņemto pielaidi valsts noslēpumam, kāpēc nācās zaudēt darbu," iespējamo iemeslu šādai rīcībai pieļāva ministre. Kā rakstīts, Magone, kas agrāk strādājusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, tiek turēta aizdomās nelikumīgi izsniegto pasu skandāla lietā.

Gudele atzinusi, ka, "iespējams, man kāds ir zvanījis, prasījis: kur tu esi?" valdības sēdes laikā. "Zināju, ka man četros bija jābūt "Valdemāra" pagalmā, taču nezināju, kas tas par pasākumu," stāstījusi e-lietu ministre. "Laikam biroja darbinieki man kaut ko starp citu ieminējās, un droši vien es tā starp citu arī būtu atnākusi, ja šajā laikā būtu brīva. Es neatceros, tas bija pirms gada, man bieži jāpiedalās visādos pasākumos."

Komentāri (191)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu