Kinoteātros: šausmas, piedzīvojumi, vēsture un fantastika

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No piektdienas kinoteātros visā Latvijā sāks izrādīt režisora Normunda Puča filmu par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču - «Segvārds Vientulis», britu un lietuviešu filmu «Redirected: nacionālā ķeza» ar Vinniju Džonsu galvenajā lomā, šausmu filmu «Džezabella» («Jessabelle») un zinātniskās fantastikas filmu «Starp zvaigznēm» («Interstellar»).

 
Foto: Kadrs no filmas

«Redirected: nacionālā ķeza»

Latvijā sāk rādīt britu un lietuviešu filmu «Redirected: nacionālā ķeza» ar Vinniju Džonsu galvenajā lomā.

«Kas notiks, ja «Paģiras» labākajās tradīcijās uzņemtajai filmai pievieno nedaudz no Gaja Ričija un Emīra Kusturicas repertuāra? Rezultāts ir neiedomājami smieklīga un provokatīva piedzīvojumu kriminālkomēdija «Redirected: nacionālā ķeza», kurā ar ironiju un sarkasmu tiek parādīti pasaulē valdošie stereotipi par postpadomju valstīm,» pastāstīja Rasnača. Filma ir britu un lietuviešu kopražojums.

Tajā galvenās lomas attēlo britu aktieri Džonss, Skots Viljams, Gils Darnels, Olivers Džeksons, Entonijs Stračans, kā arī Krievijas aktieris Artūrs Smoļaņinovs. Sižeta pamatā ir stāsts par četru angļu - Džona, Bena, Tima un Maikla - neparastajiem piedzīvojumiem Lietuvā. Viņu plāns šķita 100% ložudrošs - aplaupīt kādu Londonas nelegālo kazino, pievākt naudu un kāpt lidmašīnā uz Malaiziju, kur nozust džungļos, baudot zeltainās pludmales, lētu alkoholu un meitenes. Plāns bija ģeniāls un gandrīz nostrādāja.

Filma guvusi panākumus Lietuvā, kur to noskatījās katrs 10.iedzīvotājs. Kopumā filmas kases ieņēmumi sasniedza vienu miljonu eiro un tā apsteidza pat filmu «Avatars» un «Ledus laikmets 4: kontinentu dreifs» reitingus. Filmas uzņemšanā kopumā tika ieguldīti 1,2 miljoni eiro, un tā ir vienīgā Baltijas mēroga filma, kurai titullomas atveidošanai izdevies piesaistīt pasaules mēroga kino zvaigzni - Džonsu. Filmu veidojis lietuviešu režisors Emilis Velīvis.

Filma tiks izrādīta Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Siguldā, Valmierā un Ventspilī.

 
Foto: publicitātes

«Segvārds Vientulis»

No piektdienas kinoteātros visā Latvijā sāks izrādīt režisora Normunda Puča filmu par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču - «Segvārds Vientulis».

Filma «Segvārds Vientulis» balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā, pēc padomju okupācijas atgriešanās, Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

«Segvārds Vientulis» ir inscenēta dokumentāla filma, kura ir balstīta vēsturiskos faktos, tomēr dramatiskā tēma ir tikai iemesls, lai runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. «Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot - to var iepazīt, sekojot Juhņeviča un viņa cīņubiedru likteņiem,» norādījis filmas režisors un arī scenārija autors Pucis, kuram šī ir debijas filma.

Vēsturiskās personas filmā atveido aktieri Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs, Juris Jope, Edgars Pujāts, Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs.

Mūziku filmai ir sarakstījis latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Džezabella»

Latvijā sāk demonstrēt šausmu filmu «Džezabella» («Jessabelle»), kas uz Latvijas kino ekrāniem startē vienlaikus ar tās iznākšanu ASV un virknē citu pasaules valstu. Aktuālo kinolenti režisējis šausmu filmu žanra klasikas «Zāģis 3D» («Saw») režisors Kevins Greiterts, bet to producējuši filmas «Paranormālā aktivitāte» un «Astrāls» veidotāji. Lomās: Sāra Snūka («Dusošā skaistule»), Marks Vebers («Skots Pilgrims pret pasauli» un «Salauztie ziedi»), Džoela Kārtere («Amerikāņu pīrāgs 2»), Deivids Enrdjūss («Pasaules karš Z», «Terminators 3» un «Cīņas klubs»), Ambera Stīvensa («Džampstrīta 22», «Apbrīnojamais Zirnekļcilvēks») un Ana de la Reguera («Kovboji un citplanētieši»).

Filma ir stāsts par meiteni vārdā Džezabella, kura atgriežoties savās bērnības mājās Luiziānas štatā, lai atveseļotos no auto negadījumā gūtajām traumām, nonāk aci pret aci ar ļauno garu, kurš sen ir gaidījis meitenes atgriešanos.

Filmas režisors Kevins Greiterts atbild uz jautājumu par to, kas viņu uzrunāja veidot šo lenti: «Mani uzrunāja filmas scenārija Bena Garanta stāsts un ideja par meiteni, kura neieredz savu bērnības laiku māju, bet kādu dienu dažādu traģisku apstākļu dēļ ir spiesta tur atgriezties, lai atklātu, ka pa to laiku viņas dzīvi pārņēmuši pārdabiski elementi. Šis stāsts mani burtiski pārņēma savā varā un kopā ar citiem šausmu filmu žanra meistariem nolēmām to pārvērst kinofilmā.» Filma ir ieturēta šausmu filmu žanra tradīcijās, taču tā atšķiras no Greiterta uzņemtajām «Zāģa» filmām. «Jaunā filma noteikti atšķiras no «Zāģa» - tā ir balstīta uz vienas konkrētas varones drāmu un šiem spocīgajiem, pārdabiskajiem notikumiem. Tā atšķiras no «Zāģa» filmām, jo tā nav vardarbīga. Tomēr «Džezabella» ir baisa un stindzinoša citu iemeslu dēļ. Mani fascinē stāsti, kas nereti ir balstīti uz patiesiem notikumiem vai kurus iespaidojuši pārdabiski atgadījumi. Tāpēc veidoju to pēc šī, ja tā var teikt, šausmu filmu apakš-žanra, labākajām tradīcijām,» komentē režisors.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Starp zvaigznēm»

7. novembrī, vienlaikus ar filmas startu ASV un citviet pasaulē, Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt zinātniskās fantastikas filmu «Starp zvaigznēm» («Interstellar»). «Starp zvaigznēm» ir viens no šī gada vērienīgākajiem kino projektiem, kuru uzņēmis filmu «Pirmsākums» («Inception»), «Memento», «Ilūzija» («The Prestige») un «Tumšā bruņinieka» («The Dark Knight») triloģijas autors Kristofers Nolans. Nolans ir arī filmas scenārija līdzautors un viens no producentiem. Titullomās - ASV Kinoakadēmijas «Oscar» balvas laureāts Metjū Makonehijs («Dalasas pircēju klubs»), Anna Hataveja («Nožēlojamie»), leģendārais britu izcelsmes aktieris Maikls Keins, kurš ar Nolanu sadarbojies vairākkārt, kā arī Džesika Časteina («Dzīvības koks», «Zero Dark Thirty») un citi aktieri.

Filmas darbība risinās tuvā nākotnē. Zemes resursi ir teju izsmelti - pienācis laiks, kad mūsu dienas uz šīs planētas ir skaitītas. Vai cilvēku suga varētu turpināties kaut kur citur zvaigžņotajā izplatījumā? Lai to noskaidrotu, pētnieku komanda dodas nozīmīgākajā misijā cilvēces vēsturē - ceļojumā ārpus mūsu galaktikas robežām. Ceļotāju vidū ir arī inženieris Kūpers - divu bērnu tēvs, atraitnis, kurš augstāku mērķu vārdā gatavs upurēt savu ģimenes dzīvi.

«Starp zvaigznēm» veidotāji, režisors, scenārija līdzautors un producents vienā personā – Kristofers Nolans, kopā ar savu brāli, scenāristu Džonatanu Nolanu, kurš pie projekta strādājis septiņus gadus, cieši sadarbojās un konsultējās ar teorētiskās fizikas profesoru Kipu Tornu, kurš ir viens no vadošajiem ekspertiem šajā lomā un par savu ieguldījumu filmas tapšanā izpelnījies tās izpildproducenta titulu. Kristofers Nolans teorētiskās bāzes izstrādāšanu par ceļošanu starp galaktikām ar melno caurumu palīdzību komentē šādi: «Mans brālis Džonatans kopā ar izcilo fiziķi Kipu Tornu kopā pavadīja ļoti daudz laika. Kips ir viens no zinošākajiem ekspertiem par šo tēmu. Lai arī filmas kodola pamatā ir ārkārtīgi sarežģītas fizikas teorijas, sadarbība ar Kipu Tornu bija ļoti iedvesmojoša un arī radoša, jo mēs kopā prātojām un attīstījām arī jaunas idejas. Tas bija satriecoši interesants process.»

Savukārt uz jautājumu par filmā klātesošo ekoloģisko tēmu, proti to, ka Zemes resursi ir izsmelti un tādēļ tā iet bojā, režisors Nolans atbild: «Jā, strupceļš, kurā nonākusi cilvēce, ir noteicošais iemesls jaunu apdzīvojamu planētu meklējumos, tomēr ar šo filmu es nevēlos sniegt kādu vēstījumu par vides problēmu tēmu, nevēlos mācīt vai norādīt uz konkrētām vides problēmām. Es veidoju filmas, un mans primārais uzdevums ir stāstīt stāstu - tas man ir svarīgākais!»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu