Eiropas Kinoakadēmija balvai nominē sešas dokumentālās filmas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā «Eiropas dokumentālā filma 2014» nominētas sešas filmas, informē nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris. Balvai nominēta dāņu režisora Jona Banga Karlsena filma «Īstais daudzums vardarbības», kurā tā sauktie interventi naktī ielaužas priekšpilsētu mājās, izrauj no gultām dumpīgos pusaudžus un pret viņu gribu aizved tos uz pāraudzināšanas iestādi Jūtas štatā.

Uz balvu pretendē arī Vācijas un Austrijas filma «Visuma pavēlnieks», kuras režisors ir Marks Bauders. Filmā parādīts, ka tieši investīciju baņķieri un nevis politiķi, armijas vai pat veselas valstis ir patiesie Visuma pavēlnieki.

Tāpat Kinoakadēmijas balvai nominēta Francijas un Šveices filma «Par cilvēkiem un karu», kas stāsta par divpadsmit kaujas veterāniem, kuri mēģina rast mieru ar sevi, savu pagātni un savām ģimenēm un kurus vēl ilgi pēc frontes pamešanas nomoka dusmas. Filmas scenārists, režisors un producents ir Lorāns Bekjū-Renārs.

Savukārt itāļu un franču kopražojums «Romas apvedceļš», kas nominēts balvai, parāda milzīgu loka ceļu ap Romu «Grande Raccordo Anulare» jeb GRA un neredzamās pasaules un nākotnes sapņus, kas norisinās šajā nemiera pilnajā rajonā. Filmas režisors ir Džanfranko Rosi, scenārists Nikolo Baseti un producenti - Marko Visalbergi un Karole Solive.

Balvai nominētajā beļģu režisores Teodoras Annas Mihajas filmā «Gaidot Augustu» mātes prombūtnes laikā Džordžiānai nākas uzņemties ģimenes galvas lomu un atbildību par saviem sešiem brāļiem un māsām, kuri kopā ar viņu dzīvo sociālajā mājā Bakeu nomalē, Rumānijā. Filmas producenti ir Hanne Flipo un Antuāns Vermēšs.

Uz Kinoakadēmijas balvu pretendēs arī austriešu filma «Mēs nākam kā draugi», kurā paštaisītā lidaparātā norisinās zinātniskās fantastikas odiseja. Filmas scenārists, režisors un producents ir Hūberts Zaupers.

Komisijas sastāvā bija Eiropas Kinoakadēmijas valdes locekļi - spāņu producents Antonio Saura un rumāņu producente Ada Solomona -, Eiropas Kinoakadēmijas biedre producente Signe Birge Sērensena no Dānijas, kā arī dokumentālo filmu eksperti Klāss Danielsens no Vācijas, Alija Dērksa no Nīderlandes un Žaks Lorāns no Beļģijas.

Jau ziņots, ka 13. decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē.

Decembrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps 2014», tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla «2Annas» sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma - lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu