Pasaule svītrās un pumpās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mainot mājokļa interjeru, vispirms domājam par krāsām, pēc tam jau par konkrētām krāsu niansēm un – arī rakstiem. Atsvaidzinot māju ar svītru un pumpu elementiem, var iegūt ļoti interesantus akcentus interjerā.

Vienkārša svītriņa, vienkārša pumpiņa bieži vien kļūst par interjera odziņu tapetēs un sienu krāsojumos, aizkaros un mēbelēs, lampās, traukos un interjera priekšmetos… Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas vadītāja Rita Eglīte domā, ka interjerā ļoti akcentēsies tā vieta, kur iedzīvosies pumpas vai svītras. "Svītriņa ir populārāka par pumpu, jo svītras var vieglāk pieskaņot interjerā, bet es gribētu uzsvērt – pumpas telpā izskatās ļoti efektīgi," norāda Alan Deko veikalā mc2dizainere Guna Kalniņa.

Vai sadzīvo ar citiem rakstiem?

Salona Bea dizainere Anda Jansone uzskata, ka cilvēki vairāk varētu izmēģināt drosmīgus risinājumus interjerā, norādot, ka, protams, jāņem vērā konkrētā situācija. Arī Guna Kalniņa piebilst, ka diemžēl Latvijā cilvēki baidās riskēt.

Jebkuras aplikācijas izmantošana telpā pieprasa iemaņas tās kombinācijā ar citiem elementiem, bet, izvēloties pumpas un svītras, šo elementu savietošanas ar citiem interjerā neesot.

"Izvēloties šos rakstus aizkaros vai mēbelēs, jāuzmanās un jāpieiet ar apdomu, lai veidotos harmoniska vide," domā Guna Kalniņa un piebilst, ka galvenais tomēr ir toņu saskaņa.

Pēc salona Siena dizainera Uģa Pīra domām, svītras un pumpas nesadzīvo ar citiem rakstiem. "Vispār jau sadzīvo, bet jāskatās katrā situācijā individuāli."

"Tagad mode atļauj jaukt gan svītras, gan pumpas, gan citus rakstus," uzsver Anda Jansone. Arī Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas vadītāja uzskata – jo vairāk tiek veidoti kompozicionālie salikumi, jo interesantāk.

"Biezākas svītras, smalkākas, rupjākas, vietām krustotas… Un tas viss vēl lieliski var savienoties kopā ar pumpām un pat puķēm, tikai kādā proporcijā tas viss atrodas – tam nepieciešams māksliniecisks skatījums," uzsver Rita Eglīte. "Katrs dizainers vienu un to pašu rakstu interjerā izmantos citādi."

Guna Kalniņa uzskata, ka pumpas un svītras var parādīties tikai dažos telpas interjera elementos. "Būtu ļoti grūti atrasties telpā, kur sienas būtu svītrainas, aizkari – svītraini un arī mēbelēs būtu izmantota svītrainā faktūra."

"Nav jau visa māja jāizlīmē ar svītrainām tapetēm. Varbūt pietiks tikai ar vienu vertikālu līniju, kas atdzīvinās sienu," jau agrāk Mājai ieteica salona Siena dizainers Uģis Pīrs.

Svītras aktuālākas par pumpām

"Svītras un pumpas ir aktuālas, it īpaši svītras. Agrāk svītras vairāk bija neregulāras un dažādu izmēru, respektīvi, viena lielāka, otra mazāka, bet tagad tās ir vienādās krāsās un vienāda platuma," stāsta salona Alan Deko dizainere. Arī Anda Jansone uzskata, ka svītras ir veiksmīgi atgriezušās modē, it īpaši uzsverot horizontālo svītru aktualitāti. "Pumpās šobrīd aktuāls ir melnais un baltais motīvs," atzīst Guna Kalniņa.

Opārta motīvi tiek izmantoti ne tikai aizkaros, bet arī paklājos un citos interjera elementos.

Arī salona Siena dizainers Uģis Pīrs uzskata: "Dizaineri uztaisījuši, ražotāji ieviesuši, līdz ar to gadu vai pusotru svītras un arī pumpas tapetēs būs aktuālas."

Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas vadītāja uzskata, ka aktuāls patlaban ir viss, tikai kādās proporcijās to visu saliek.

Kādu efektu panāk?

Visi trīs aptaujātie dizaineri ir vienisprātis, ka svītras un pumpas kā elementi interjerā ienāk tikai viena apsvēruma dēļ – dekorativitātes nolūkos. "Galvenais ir dekorativitāte, skaisti krāsu salikumi, noskaņa, dinamika vai gluži pretēji – nosvērtība," domā Uģis Pīrs un piebilst, ka pumpām un svītrām nav uzdevums telpu vizuāli sašaurināt vai paplašināt. Dekorativitāti uzsver arī Guna Kalniņa. "Svītras un pumpas telpai piedod pavisam citu skanējumu, taču nevajadzētu aizmirst, ka interjers ir jāsaskaņo – dažreiz ir tā, ka audums patīk, bet krāsas nekādi nepiestāv pārējam interjeram. Svītras vairāk iederas minimālisma stila mājokļos, nevis romantiskajos," domā G. Kalniņa. "Svītras un pumpas ir dekoratīvs elements. Tomēr ir uzskats, ka vertikālas svītras pagarina telpu, bet horizontālas sašaurina," stāsta Anda Jansone. "Protams – svītras pagarina telpu… Pumpu efekts atkarīgs no to izmēra – lielas pumpas uz aizkariem grīdas un griestu līmeni vizuāli padarīs zemāku," skaidro Guna Kalniņa un piebilst – neraugoties uz to, var panākt ļoti interesantus un dažādus efektus. G. Kalniņa arī domā, ka daudz kas atkarīgs no krāsām – košas krāsas pumpās un svītrās radīs ņirbošu efektu.

"Krāsām jābūt sabalansētām, tomēr ir cilvēki, kuriem ļoti patīk tieši pretējais – tas ir ļoti individuāli. Nevar strikti nodalīt, ka tas būtu labi un tas ne. Katram cilvēkam ir citāda dzīves uztvere – kas vienam patīk, otram – ne visai," stāsta dizainere.

Viedokļi

Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas vadītāja Rita Eglīte: "Jo vairāk kompozicionālo salikumu, jo interesantāk. Biezākas svītras, smalkākas, rupjākas, vietām krustotas… un tas viss vēl lieliski var savienoties kopā ar pumpām un pat puķēm. Tikai svarīgi, kādā proporcijā tas viss atrodas – tam nepieciešams māksliniecisks skatījums."

Salona Siena dizainers Uģis Pīrs: "Galvenais svītru un pumpu uzdevums ir dekorativitāte. Svītras un pumpas nesadzīvo ar citiem rakstiem interjerā. Vispār jau sadzīvo, bet katrā situācijā jāskatās individuāli."

Aizkaru salona Bea dizainere Anda Jansone: "Šobrīd svītras interjerā ir aktuālas, it īpaši horizontālās. Pumpas vairāk ienāk audumos un apģērbos."

Salona Alan Deko veikalā mc2 dizainere Guna Kalniņa: "Svītriņa ir populārāka par pumpu, jo svītras var vieglāk pieskaņot interjerā, bet es gribētu uzsvērt – pumpas izskatās ļoti efektīgi."

Der zināt

Uģis Pīrs jau agrāk norādījis, ka uz saloniem var doties, lai iedvesmotos.

"Ja neesi dizainers, bieži vien grūti iedomāties, ko vajadzētu interjerā, bet te var šķirstīt katalogus un ļauties fantāzijai. Ja cilvēkam ir īpašas vajadzības – viņš lolojis sapni izveidot interjeru, kas redzēts kādā filmā, noskatīts žurnālā vai pie drauga, te ir vieta, kur inspirēt idejas. Vienīgi laiks gan ir nepieciešams," atzīst Uģis Pīrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu