Kā uzstādīt detektoru? (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī detektori neaizsargā mājokli pret aizdegšanās risku, tomēr tie ir visefektīvākais līdzeklis, kas sniedz iespēju nelaimi laikus pamanīt un, iespējams, pat novērst.

Dūmu detektoru katrs var uzstādīt pats, tomēr iepriekš nepieciešams noskaidrot tā piemērotību telpai, kā arī izvēlēties pareizo atrašanās vietu.

Veikalos pieejami gan dūmu, gan termodetektori, kā arī tā sauktās trauksmes spiedpogas, tomēr privātai lietošanai dzīvokļos piemērotākie ir pirmie, jo tos katrs var uzstādīt bez īpaša saskaņojuma vai profesionāļu palīdzības.

Termodetektori un trauksmes spiedpogas galvenokārt paredzētas privātmājām, kurās ir daudz telpu vairākos stāvos. Šo trauksmes ierīču uzstādīšanai nepieciešama profesionāļu palīdzība, jo tās jāsavieno vienotā tīklā, kas ne vien nodrošina ierīču kopēju signalizēšanu, bet arī trauksmi izziņo nolīgtās apsardzes kompānijas kopējā sistēmā.

Dūmu detektora darbības princips ir vienkāršs – fiksējot dūmu koncentrāciju telpā, tas sāk signalizēt, brīdinot par briesmām.

Vietas izvēle

Dūmu detektora atrašanās vieta lielā mērā nodrošina tā darbības efektivitāti. No ierīces nav labuma, ja to novieto tuvu ventilācijas iekārtām, kas izkliedēs dūmus, ja tādi būs radušies, bet aizkavēs detektora impulsu. Nav ieteicams detektoru novietot arī griestu stūrī, jo tur dūmi nonāks vēlāk, nekā nepieciešams savlaicīgai iemītnieku brīdināšanai. Tāpat nav ieteicams ierīci uzstādīt virtuvē, kur gatavo ēdienu, jo dūmu koncentrācija telpā reizēm var sasniegt detektora darbības līmeni pat bez reāliem ugunsnelaimes draudiem.

Piestiprināšana

Dūmu detektorus galvenokārt izgatavo privātpersonu vajadzībām, tāpēc veikalos tie nopērkami jau komplektā ar divām vai četrām skrūvēm, kas paredzētas ierīces stiprināšanai pie griestiem. Saimniekam nepieciešams vienīgi atbilstošs skrūvgriezis un kāpnes. Pats detektors neaizņem daudz vietas – lielākie ir 15 cm diametrā.

Lai detektors darbotos, tajā jāievieto baterijas. Lielākoties der parastie pirkstiņi, tomēr vērts par to pārliecināties jau veikalā, jo dažiem modeļiem baterijas var atšķirties. Tās ieteicams reizi gadā nomainīt pat tad, ja detektors ne reizi nav signalizējis. Tad varēsiet būt droši, ka tas, ja būs nepieciešams, darbosies, laikus brīdinot par briesmām.

***

SVARĪGI

Dūmu detektors stiprināms pie griestiem, iespējami tuvāk to centram.

Viens dūmu detektors piemērots līdz 30 m2 plašām telpām

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu