Lenii - pie visa vainīgs saksofons (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: eirovizija.lv)

Dziedātāja Lenii jeb Liene Šomase šā gada Eirovīzijā savaldzināja ar seksīgi sievišķīgo priekšnesumu, spēlējot saksofonu, un tieši šis mūzikas instruments viņai izrādījās liktenīgs, palīdzot tikt pie pirmās lomas jaunajā latviešu spēlfilmā "Rūgtais vīns".

Dziedātājas Lenii debija jaunajā latviešu filmā "Rūgtais vīns"

Vai atceraties, kā kādreizējā "fabrikante" Lenii jeb divdesmitgadīgā Liene Šomase šī gada nacionālajā Eirovīzijas atlasē uz skatuves parādījās basām kājām, ar saksofonu padusē, koķeti aicināja noraut visas liekulīgās maskas, bet pati ieguva necerēti augstu vietu. Starp citu, tieši saksofonam viņa var pateikties par aktrises karjeru, kas sākusies jaunajā Rolanda Kalniņa filmā "Rūgtais vīns". Tās pirmizrāde būs skatāma kinoteātrī "Rīga" 14. maijā.

Kad pagājušajā gadā spēlfilmas radošā komanda gatavojusies uzņemt "Rūgto vīnu", meitenes Ievas lomai posusies pavisam cita aktrise. Profesionāle. Taču apdomājušies, ka nebūtu īsti labi, ja saksofonu spēlētu aktrise, kura to absolūti nepārvalda. Tāpēc pēkšņi tika uzaicināta Liene — meitene, kurai no mācītās aktiermeistarības nav bijis ne tik, cik melns aiz naga, bet tomēr — degsme un saksofons padusē. Par milzīgu prieku un pārsteigumu sev Lenii pēc provēm nokļuva filmas uzņemšanas laukumā. Lielākoties muzicēja Rīgā pie Zviedru vārtiem, kur ne viens vien ārzemju tūrists viņu noturēja par īstu ielu muzikanti. "Esmu meitene, kura kopš bērnības iemīlējusies Donatā, ko atveido Kaspars Znotiņš. Viņš ierodas pilsētā un meklē savu mūža sievieti, bet tā arī neatrod," mazliet no filmas sižeta atklāj Liene, kurai kā Ievai pagadās būt Donata meklējumu ceļā. Tiesa, ar visām no tā izrietošajām sekām, proti, vilšanos un pārdomām par vīrieša dabu.

Saslimst operas strūklakā

Liene atzīst, ka sākotnēji domātās saksofona spēles filmēšanas procesā pārvērtušās par nopietnām lielām kinoainām. Piemēram, dziedātājai liels mulsums sanācis, kad uzzinājusi, ka gultā būs jātēlo intīmi skati ar Znotiņu. Pēc sasprin­gtām pārdomām un šaubām viņa beidzot saņēmusies. "Es pilnībā uzticējos pieredzējušajam režisoram, jo zinu, ka Rolands Kalniņš uztaisīs tā, lai būtu skaisti," prāto jaunā aktrise. Taču vienlaikus viņa atzīst, ka ar bažām gaida pirmizrādi, jo, protams, nav vienaldzīga par to, ko par viņas debiju domās draugi un tuvinieki.

Piedzīvojums, kas palicis aiz kadra, Lienei saistīts ar otro filmēšanās daļu rudenī. Drēgnajā septembrī viņai vajadzējis kāpt iekšā strūklakā pie Operas un tēlot vasarīgi romantisku tikšanos ar izredzēto. Nākamajā dienā kakls bijis ciet, un aptuveni nedēļu nācies pavadīt gultā atveseļošanās režīmā. Tomēr — kas ir šņaukāšanās salīdzinājumā ar prieku, ko atklājusi filmēšanās. Šķiet, ka viņai piemeties arī kino vīruss. Tāpēc Liene ir pārliecināta, ka, daudz nedomādama, atkal filmētos, ja tikai būtu tāds piedāvājums.

Lai gan "Rūgtajā vīnā" filmējusies arī Agnese Zeltiņa, Normunds Laizāns, Rēzija Kalniņa, Aurēlija Anužīte–Lauciņa, Regīna Razuma un Pēteris Liepiņš, Lienei nav izdevies ne reizi satikt savu favorīti no aktrisēm — Rēziju. Vienkārši filmēšanas grafiks paredzējis katrai savu laiku un strādāt kopā nav nācies. Iespējams, ka viss vēl priekšā, smej Liene. Patlaban viņa Latvijas Kultūras koledžā apgūst mūzikas menedžmentu. Vai nav domājusi kļūt par profesionālu mūziķi? To rādīšot laiks. Patlaban skaidri zināms vien tas, ka pamati menedžmentā nekādi netraucēšot nākotnes plāniem, lai kādi tie būtu.

Iniciatore — mamma

Liene nāk no Jērcēnu puses, kur jo­projām dzīvo viņas ģimene, lepodamās ar sakoptāko sētu pagastā un sešiem bērniem, no kuriem trīs zēni pusaugu vecumā pirms diviem gadiem pieņemti audzināšanā. "Mani brāļi!" vēlīgi saka Liene, stāstot, kā zēni Šomasu paspārnē nonākuši, ģimenisku siltumu meklēdami.

Pamatskolu Liene beigusi Strenčos, bet pēc tam izvēlējusies "peldēt plašākos ūdeņos", dodoties uz Valmieras Viesturu vidusskolu. Kopā ar māsām īrējusi dzīvokli un radinājusies pie patstāvības, pirmo algu pelnot pa vakariem kā skaistumkopšanas salona administratore.

"Kad biju maza, domāju, ka būšu balerīna. Taču, kad sāku rībināt kastroļus, mamma saprata, ka iznāks muzikante," smej Liene, uzsverot, ka galvenā nozīme viņas radošajā iniciatīvā bijusi tieši mammai — neskatoties uz to, ka Arta ir daiļdārzniece un skolā pasniegusi mājturību, viņa atradusi laiku, lai dziedātu folkloras kopā, arvien līdzi ņemdama arī meitas. Pat iepūst saksofonā pirmo reizi mūžā Lieni mudinājusi mamma. Tas noticis Jāzepa Vītola Valmieras mūzikas skolā, kas teju vai palikusi bez logu rūtīm brīdī, kad meitene, cik jaudādama, nodemonstrējusi savas saksofonistes spējas. Vēlāk gan sanācis kāds "čp" ar pasniedzējiem, kā dēļ saksofona spēli meitene turpinājusi apgūt privātnodarbībās.

Esot vēl otra mīlestība, kas abām kopīga ar mammu, taču pagaidām palikusi novārtā. Liene atzīst, ka viņa alkst pēc krāšņām puķu dobēm un rušināšanās tajās. Jērcēnu mājās tādas esot visapkārt, kamēr Rīgā, kur nodzīvojusi gadu, par tām neesot pat ko sapņot.

Jāpiebilst, ka filmas pirmizrāde nebūt nav vienīgais svarīgais notikums Lenii tuvākajā radošajā dzīvē. Nākamnedēļ gaidāms iznākam arī viņas un Jāņa Moiseja iedziedātais albums "Dzīve ir skaista", kas tapis sadarbībā ar Maestro Raimondu Paulu. Bet vasarā viņa piedalīsies Maestro līgošanā Valmierā, Viktora Lapčenoka jubilejas koncertā Dzintaros, kā arī turpinās uzstāties publikai, kurai patīk šlāgermūzika, piemēram, privātās ballītēs.

***

Dzimusi 1986. gada 4. novembrī Valmierā

Mācījusies Strenču vidusskolā un pabeigusi Valmieras Viestura vidusskolu.

Mācījusies Jāzepa Vītola Valmieras mūzikas skolā, apgūstot saksofona spēli.

Pašlaik mācās Latvijas Kultūras koledžā, apgūstot mūzikas menedžmentu.

Kopā ar grupu "Ziemeļparks", dziedot dziesmu "Ugunskurs", pērn ieguvusi pirmo vietu Latvijas šlāgeraptaujā.

Atveidojusi skolotāju mūziklā "Mūsdienu pasaka par Pelnrušķīti".

Pēc Latvijas konsulāta Krievijā īpaša ielūguma uzstājusies Pleskavā — Kremļa Izstāžu centrā.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu