Eksperti: Vēlētāji atbildīgi vērtējuši deputātu kandidātus (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

10.Saeimas vēlēšanās vēlētāji daudz atbildīgāk vērtējuši deputātu kandidātus, teica aptaujātie eksperti.

Politologs Andris Runcis uzskata, ka šoreiz vēlētāji rūpīgāk iepazinās ar partiju un politisko apvienību piedāvātajiem kandidātiem.

"Domājošs un pragmatisks vēlētājs, saprotot, ka Latvijā esošā ekonomiskā, sociālā un finansiālā situācija prasa citus cilvēkus gan Saeimā, gan valdībā,

ir izsvītrojis tos cilvēkus, kuru pienesums, viņuprāt, ir bijis nepietiekams, Tas ir patīkami, ka vēlētājs ir bijis atbildīgs un rūpīgi skatījies un izvērtējis deputātu kandidātus," sacīja Runcis.

Arī polittehnologs Jurģis Liepnieks uzskata, ka tas, cik šoreiz aktīvi vēlētāji izmantojuši savas tiesības izsvītrot vai, tieši pretēji, atbalstīt deputātu kandidātus, liecina, ka cilvēki daudz atbildīgāk un rūpīgāk izvērtējuši deputātus, par kuriem nodot savas balsis.

"Vēlētāji ir rūpīgāk pārdomājuši, par kādiem cilvēkiem un kāpēc balso. Tā ir jauna iezīme, kādreiz nebija vērojams, ka cilvēks tik aktīvi svītro un atbalsta kandidātus. Cilvēki ir vērtējuši, kam var uzticēt valsti. Tas nav nekas personīgi pret māksliniekiem vai sportistiem, vienkārši cilvēki domā, ka politikā ir vajadzīgi cilvēki, kam ir iemaņas politikā, nevis šovbiznesā," uzskata Liepnieks.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie 10.Saeimas vēlēšanu rezultāti, šajā Saeimā nav ievēlēts komponists, 5., 7., 8. un 9. Saeimas deputāts Imants Kalniņš (ZZS), Rīgas domes deputāte, dziedātāja Ieva Akurātere ("Vienotība"), aktieris Mārtiņš Vilsons (ZZS), svarcēlājs Viktors Ščerbatiks (ZZS), fotogrāfs Gunārs Binde (PLL), režisore Gaļina Poļiščuka (PLL).

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem "Vienotība" parlamentā ieguvusi 33 deputātu mandātus, "Saskaņas centrs" (SC) - 29 mandātus, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) - 22 mandātus, bet "Par labu Latviju" (PLL) un VL-TB/LNNK - pa astoņiem mandātiem.

Citas partijas vai to apvienības parlamentā nav iekļuvušas, jo nav pārvarējušas 5% barjeru.

Visticamāk, jaunajā Saeimā valdības koalīciju veidos "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK, vakar paziņoja partiju līderi. Sarunas par koalīciju turpināsies arī šodien - "Vienotībai" plānota tikšanās ar "Saskaņas centru".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu