Protests ar tukšajām aploksnēm (135)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Aptuveni 1,5% vēlētāju 10.Saeimas vēlēšanu urnā iemeta tukšu aploksni, nenobalsojot ne par vienu partiju. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka tukšo aplokšņu skaits joprojām ir nepilnīgs un precīzais skaitlis būs zināms tikai pēc visu protokolu apkopošanas.

Pievienota papildus informācija no CVK

Viņš norādīja, ka aptuveni 3,5% vēlēšanu aplokšņu bijušas ar nederīgām zīmēm - aploksnē bijusi saplēsta zīme, zīme no cita vēlēšanu apgabala, vairākas vēlēšanu zīmes vai arī neviena zīme.

Nepilnīgie dati liecina, ka aptuveni divas trešdaļas šo aplokšņu bijušas tukšas. 9.Saeimas vēlēšanās tukšo aplokšņu apjoms bija aptuveni viena trešdaļa no aploksnēm ar nederīgām zīmēm.

Norādot, ka kāpums tukšo aplokšņu skaitā nav bijis liels, Cimdars teica: "Vēlēšanu iecirknis nav īstā šovu vieta."

Biežāk balso ar tukšajām aploksnēm

Savukārt CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa portālam TVNET pavēstīja, ka vēlēšanu aploksnes bez derīgām vēlēšanu zīmēm 10.Saeimas vēlēšanās veido aptuveni 2,1% no visu derīgo vēlēšanu aplokšņu skaita. No visām vēlēšanu aploksnēm bez derīgām vēlēšanu zīmēm balsojums ar tukšu aploksni veido aptuveni 1,6% no derīgo vēlēšanu aplokšņu skaita.

9.Saeimas vēlēšanās tika saņemtas 5795 jeb 0,64% aploksnes bez derīgām vēlēšanu zīmēm. Tukšās aploksnes bija 1870 jeb 0,21% no derīgo aplokšņu skaita.

Šogad vēlētāji vidēji astoņas reizes biežāk izvēlējušies balsot ar tukšu aploksni.

Tādējādi ir palielinājies arī kopējais derīgo vēlēšanu aplokšņu bez derīgām zīmēm skaits.

Aktīvi pilsoņi neatrod, par ko vēlēt

Savukārt sociologs Aigars Freimanis, komentējot tukšo aplokšņu mešanu vēlēšanu urnās, sacīja: "Acīmredzot vēlētāji neatrada nevienu piemērotu partiju, par ko balsot, taču viņiem bija vēlme demonstrēt sevi kā aktīvus pilsoņus."

Viņš atgādināja, ka, metot tukšas aploksnes vēlēšanu urnā, balsotāji pacēla 5% barjeru partiju iekļūšanai Saeimā.

Pēc tukšo aplokšņu skaita protestētāji ir apzinājuši savu atbalstītāju skaitu šādai protesta formai. Šādi esot rīkojušies cilvēki, protestēdami pret partijām un to īstenoto politiku.

Tā tāda nihilistiska pieeja, bet mūsu demokrātijā tā tiek pieļauta.

Viņš norādīja, ka nevēlas šo rīcību vērtēt kategorijās pozitīvi/ negatīvi.

Tukšo aplokšņu metēji tikuši pamanīti. "Un tas jau vien ir sasniegums. Agrāk nekas tāds vairumā netika pamanīts."

Šo rīcību vajadzētu ņemt vērā, domājot par nākotni, ja partiju īstenotajā politikā nekas nemainīsies un cilvēki nevēlēsies balsot par mazāko ļaunumu, bet gan par lielāko labumu.

Jautāts, vai politiķi ņems vērā šo tukšo aplokšņu mešanu, kas šajās vēlēšanās bija tik izplatīta parādība, Freimanis teica: "Kā gan viņi var to darīt? Viņi ir iegrožoti savos uzvedības rāmjos.

Protams, ja jūs vai kāds cits žurnālists viņiem to jautās, viņi aicinās iet balsot un izvēlēties kaut vai pēc mazākā ļaunuma principa."

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu