Ceļvedis: PetExpo, Rozentāls, Lielā diena u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no filmas

Sagaidot pavasara saulgriežus, Rīgā un daudzviet citur Latvijā notiek dažādi Lieldienu ieskandināšanas pasākumi. Īpaši uzmanība jāpievērš Lielās dienas sagaidīšanai svētdienas rītā. Nedēļas nogalē gaidāmi ļoti daudz dažādu koncertu - gan koncertzālēs, gan klubos. Ar īpašiem pasākumiem tiks godināts mūsu gleznošanas ģēnija Jaņa Rozentāla 150 gadu jubileja. Kino trīs jaunas filmas, no kurām viena ilgi gaidītā animācijas lente «Kung Fu Panda 3». Ģimenes droši var doties uz Ķīpsalu, kur būs sastopami dažādi dzīvnieciņi izstādē «PetExpo 2016».

PASĀKUMI

Rozentāla dzimšanas dienā dažādi pasākumi

Janis Rozentāls savā darbnīcā Alberta ielas dzīvoklī ap 1905. – 1906. gadu
Janis Rozentāls savā darbnīcā Alberta ielas dzīvoklī ap 1905. – 1906. gadu Foto: Fotogrāfs nezināms

Šodien plkst. 13, 17 un 18 būs iespējams dzirdēt muzeja speciālistu stāstījumu par Rozentāla dzīvi un daiļradi, savukārt plkst.19, atceroties Rozentālu ģimenes muzikālo viesību vakaru tradīciju, viesistabā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēkņi. Programmā iekļauti Jāzepa Vītola, Jāņa Mediņa, Oļģerta Grāvīša, Laumas Reinholdes, Pētera Vaska un Heinriha Veņavska skaņdarbi.

Plkst. 15 Rīgas Pirmajos Meža kapos notiks piemiņas brīdis un ziedu nolikšana Rozentāla atdusas vietā.

Lieldienu ieskandināšanas gadatirgus

Foto: TVNET

Tāpat gadatirgū būs atrodami pašmāju amatnieku un rokdarbnieku darinājumi - rokām darināti keramikas, koka un tekstila izstrādājumi, pirtslietas, koka pulksteņi un paplātes, kā arī ķermeņa kopšanas līdzekļi. Čiekurkalna tirgū būs iespējams apskatīt un iegādāties arī vistas, gaiļus un trušus.

Miera ielā ar tirgošanos un spēlēm ieskandinās Lieldienas

Foto: publicitātes

Lielā diena Rīgā

Svētdien, 20. martā, 6.00 – 16.00.

Foto: publicitātes

Pavasara spodrības tirdziņš Kalnciema kvartālā

19. martā plkst. 10.00 – 16.00 Kalnciema kvartāla pagalmā notiks ikgadējais Pavasara spodrības tirdziņš. Turpinot veiksmīgo tradīciju, pagalmā būs biedrības «Otrā elpa» lietoto mantu pieņemšanas punkts, kurā rīdziniekiem būs iespēja ziedot labdarībai sev vairs nevajadzīgās, bet citiem lietderīgās mantas, kā arī piedalīties radošajā cepuru darbnīcā. No plkst. 12.00 līdz 15.00 izstāžu galerijas telpās notiks «Otrās elpas» radošā darbnīca bērniem: «Galvas rotas».

Foto: RIA Novosti

Liepājā par godu pilsētas 391. dzimšanas dienai sestdien, 19. martā, notiks nūjošanas pārgājiens «Liepāja starp ezeru un jūru». Pārgājiena maršruts sāksies un noslēgsies pie Liepājas Olimpiskā centra, izmetot lokus pa pilsētas veloceliņiem, ietvēm, ezermalas takām un pludmali.

Pulcēšanās pārgājienam sāksies no plkst.10.30 pie Liepājas Olimpiskā centra. Dalībnieki varēs reģistrēties vienā no divām piedāvātajām pārgājiena distancēm. Pirmā nūjotāju grupa veiks apmēram 15 kilometrus garu ceļa posmu, bet otra grupa, kurā apvienosies pārējie nūjotāji, virzīsies lēnāk un veiks nepilnus 11 kilometrus garu ceļu, finišā satiekoties ar pirmo grupu. Ja būs pieprasījums, biedrība var piedāvāt arī trešo distanci apmēram sešu kilometru garumā.

Paredzams, ka plkst.13.30 visi dalībnieki būs sasnieguši galamērķi. Noslēgumā nūjotāji varēs dalīties iespaidos un padzert siltu tēju. Būs arī balvas un pārsteigumi.

Foto: TVNET

19. un 20. martā Ķīpsalā notiks iemīļotā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde «PetExpo 2016», kurā varēs apskatīt suņus, kaķus, jūrascūciņas, kāmjus, žurciņas, trušus, vistas, kaziņas, papagaiļus un vēl daudzus citus mājas mīluļus. Nāc uz izstādi ar visu ģimeni, jo tas būs prieka pilns piedzīvojums kā lieliem, tā maziem.

Ķemeru Nacionālajā parkā Ūdens dienai veltīts pasākums

Sestdien, 19. martā, no plkst.11 Ķemeros, Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrā «Meža māja», lieli un mazi interesenti aicināti uz Pasaules ūdens dienai veltītu pasākumu «Ūdens ceļš: tīrais ūdens». Ūdens ir dzīvības pamats, taču bieži nemaz neaizdomājamies, no kurienes nāk un kurp dodas ūdens. Lai dotos ūdenim līdzi tā ceļojumā, atklātu, kā tas dabiski attīrās, un uzzinātu neparastus ūdens lietojuma veidus, kopā ar Jūrmalas Mūzikas skolas audzēkņiem būs iespējams iepazīt ūdeņus caur stāstiem, mūziku, praktiskos eksperimentos un dodoties dabā.

Lai plānotu pasākuma norisi, lūgums iepriekš pieteikties, zvanot 26577265 vai rakstot e-pastu uz adresi «ieva.lazda@daba.gov.lv».

Piedalīšanās ir bez maksas.

Ik gadu 22. martā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules ūdens diena, organizējot dažādus izglītojošus un informatīvus pasākumus. Latvijā tā tiek atzīmēta kopš 1996. gada. Šogad pasākumu devīze ir «Ūdens un darbs». Lai pievērstu uzmanību ūdens svarīgajai lomai mūsu dzīvē, Dabas aizsardzības pārvalde Pasaules ūdens dienu atzīmēs, martā rīkojot izglītojošos pasākumus visā Latvijā. Tāpat visos Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centros marta otrajā pusē norisināsies tematiskas nodarbības skolu klasēm u.c. interesentu grupām.

Foto: publicitātes

19. martā no plkst. 11 līdz 15 pie Valmiermuižas alus darītavas norisināsies pavasara saulgriežu - Lielās dienas - tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā». Uz svinībām ieradīsies mājražotāji un amatnieki no visas Latvijas, lai andelētos ar dažādiem gardumiem, pirmajiem pavasara zaļumiem un amatniecības meistardarbiem. Par godu svētkiem Valmiermuižas alus darītavas meistari būs izbrūvējuši īpašu Lielās dienas alu, ko varēs nobaudīt ikviens tirdziņa apmeklētājs.

Foto: publicitātes

Pavasara pirmajā dienā, ko pēc latviešu gadskārtu kalendāra dēvē par Lielo dienu, 20. martā plkst. 14.30 Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā ar sajūtām, kokles, flautu, planetāro gongu un citu netradicionālo instrumentu mūzikas skaņām, vibrācijām un Lieldienu tuvošanos klātesamību – mūžīgās dzīvības apliecinājumu – Dace Straume un Dārta Zvanere stāstīs muzikālo stāstu «Pavasara sajūtu straumes».

KONCERTI

Foto: publicitātes

Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā piektdien, 18. martā, notiks Zviedrijā dzīvojošas latviešu ērģelnieces Ligitas Sneibes koncerts «Telpas harmonija». Koncertā skanēs Pētera Vaska, Imanta Zemzara, Paula Dambja, Aivara Kalēja un Indras Rišes skaņdarbi ērģelēm. Visiem šiem komponistiem šogad ir apaļas jubilejas. Pirmatskaņojumu šajā koncertā piedzīvos jaunās komponistes Lauras Gustovskas jaundarbs «Telpas harmonija», kura tapšanu iedvesmojusi dejotājiem pazīstama kustību teorija, kura apkopo vairākas kustību sekvences, lai aptvertu visas telpas dimensijas. Koncerts ir iekļauts festivāla «Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2016» programmā. Ieeja tajā ir bez maksas.

Jēkabpilī starptautisks jauno pianistu konkurss

Piektdien Jēkabpils mūzikas skolā norisināsies Arvīda Žilinska starptautiskais jauno pianistu konkurss. Konkursā piedalīsies 57 pianisti no 29 skolām. Latviju tajā pārstāvēs jaunie pianisti no Smiltenes, Valmieras, Rīgas, Viesītes, Daugavpils, Pļaviņu, Balvu, Līvānu, Dagdas, Gulbenes, Alūksnes, Jūrmalas, Lielvārdes, Skrīveru un Valkas mūzikas skolas. Ārzemju viesu vidū būs dalībnieki no J.Kačinska Klaipēdas mūzikas skolas un Nacionālās M.K.Čurļoņa mākslu skolas (Lietuva), kā arī no Jēkabpils sadraudzības pilsētas Lidas (Baltkrievija) divām mūzikas un mākslu skolām.

Foto: publicitātes

Lieliskais aktieris un TV šova «Izklausies redzēts!» uzvarētājs Kristaps Rasims 18. martā ar savu jauno muzikālo monologu «Personības dalīšanās» viesosies Kultūras pilī «Ziemeļblāzma». Tā rīdziniekiem būs vienīgā iespēja redzēt un izbaudīt šo unikālo programmu, par kuru jau saņemtas ļoti pozitīvas atsauksmes no skatītājiem citviet Latvijā: «Mēs, ropažnieki, vēl un vēl atceramies, pārrunājam Kristapa izcilo sniegumu: tik daudz humora, labestības, gaišuma, labas mūzikas, parodiju utt.

Spīķeru koncertzālē «The Coconuts»

Piektdien plkst.19 Spīķeru koncertzālē prezentāciju piedzīvos grupas «The Coconuts» pirmais izdotais studijas albums «Amid Opposites». Grupas pirmais pilnizmēra dziesmu albums ierakstīts 2015. gada augustā romantiskā noskaņā nelielā koka namiņā Ēveles ciematā. Albums tika ierakstīts dzīvās sesijas formātā, visiem grupas dalībniekiem vienlaicīgi atrodoties vienā telpā.

Latvijas Radio kora grupas koncerts

Piektdien plkst.19 mūzikas namā «Daile» notiks Latvijas Radio kora grupas koncerts «Avangarda elektriskā balss», kurā koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā atskaņos mūsdienu komponistu darbus. Koncerta programmā iekļauti trīs izcilu mūsdienu komponistu - Lučāno Berio, Jannis Ksenakis un Alehandro Vinjao - skaņdarbi balsīm un elektronikai, kuri katrs savā veidā stāsta par indivīda un pasaules sarežģīto attiecību dinamiku mūsdienās. Šie trīs autori mūsdienu problēmsituācijas atklāj spilgtā, teatrālā, bieži arī asprātīgā, pat rotaļīgā formā, kurā netrūkst humora, dramatisma un muzikālu krāsu un faktūru skaistuma.

Lieldienu ieskaņā Galante un Jēgers dziedās Stabat Mater

19. martā plkst.19 Rīgas Doma baznīcā notiks īpašs koncerts Inese Galante un draugi. STABAT MATER, kurā izskanēs Džovanni Batistas Pergolēzi Stabat Mater, kā arī Antonio Vivaldi, Riharda Dubras u.c. komponistu opusi. Koncertā piedalīsies soprāns Inese Galante, kontrtenors Sergejs Jēgers, ērģelnieks Aivars Kalējs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartets, kā arī Ineses Galantes talantu konkursa laureāti Rihards Rauza (marimba) un Sabīne Seržāne (vijole). «Ideju nodziedāt Pergolēzi Stabat Mater tieši Rīgas Domā ilgus gadus loloja mans skatuves partneris kontrtenors Sergejs Jēgers. Esmu ļoti gandarīta, ka sapņi piepildās – kantāte būs pirmslieldienu koncerta centrs, bet ceru, ka skatītāji ar prieku iepazīs fonda rīkotā Talantu konkursa laureātus,» stāsta operdziedātāja Inese Galante.

Foto: liepaja.lv

Šajā nedēļas nogalē, pavasara saulgriežos, Rīgā notiks ikgadējie dziesminieku svētki «Austrasdienas». Austra Pumpure un austrasbērni aicina uz koncertiem 19. martā plkst. 17 Anglikāņu baznīcā un plkst. 21 kafejnīcā «TAKA», kā arī 20. martā plkst. 13.00 koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga». Austrasdienas ir dziesminieku mūzikas piesātināts laiks, kad leģendārā dziesminiece Austra Pumpure kopā pulcē austrasbērnus, domubiedrus, latviešu dziesminiekus, lai mūzikā stāstītu par to, kas būtisks un aktuāls šodien un kas nemainīgi vērtīgs cauri laikmetu griežiem.

Ata Auzāna muzikālais vakars «Sirds dziesmas»

Sestdien, 19. martā, omulīgajā Mārupes Kultūras namā ar savu divdaļīgo akustisko koncertprogrammu «Sirds dziesmas» viesosies pazīstamais mūziķis Atis Auzāns. Šī būs unikāla iespēja Ata un viņa skatuves kolēģu sarūpēto muzikālo vakaru baudīt arī rīdziniekiem, jo, kā uzsver mūziķis, «šis ir Rīgai tuvākais koncerts». «Tās ir dziesmas tev un man, mums visiem kopā un ikvienam šīs pasaules iemītniekam. Pavisam tuvu, sildoties sveču gaismā, dvēseliskā tuvībā ar katru koncerta klausītāju,» par programmu, kurā iekļautas pazīstamas pasaules klasiķu dziesmas, latviešu komponistu skaņdarbi, kā arī jaunas paša komponētās oriģināldziesmas, saka pats Atis. Programma, kurā skan kompozīcijas «Pieklauvē», «Rūžeņa», «Vecais zābaciņš», «Alleluja» un daudzas citas un kuru ļoti atzinīgi novērtējuši cilvēki daudzviet Latvijā, pavisam noteikti dēvējama par sirsnīgu, smeldzīgu un romantisku - tādu, kas piestāv pavasara vēsmām. «Īsi sakot, programma veltīta dzīvei un mīlestībai!»

Koncertā akordeonu spēlēs un dziedās Atis Auzāns, pie klavierēm – Jānis Lemežis, perkusijas – Nelli Bubujancas pārziņā.

Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā Mocarta «Rekviēms»

Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā 19. martā izskanēs Volfganga Amadeja Mocarta «Rekviēms». «Rekviēma» atskaņojumā piedalīsies ērģelnieks Aigars Reinis un Rīgas kamerkoris «Ave Sol» diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā. Koncertā piedalīsies solisti - soprāns Aija Veismane, mecosoprāns Sniedze Kaņepe, tenors Mārtiņš Zvīgulis un bass Endijs Endelis.

Ieeja koncertā, kas sāksies plkst.16, būs bez maksas.

«Mirage Jazz Orchestra» un Ievas Kerēvicas džeza mūzikas vakars

Piektdien plkst.19 Valmieras Kultūras centrā notiks «Mirage Jazz Orchestra» un Ievas Kerēvicas džeza mūzikas vakars. Koncertprogrammā iekļauti gan jau labi pazīstami latviešu komponistu skaņdarbi un to aranžijas bigbendam, gan arī jaunas džeza kompozīcijas. Koncertā varēs dzirdēt Gunāra Rozenberga, Egila Straumes, Ulda Stabulnieka, Alvila Altmaņa, Madara Kalniņa un Viļņa Kundrāta kompozīcijas.

Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā operā 19. martā Verdi operā «Aīda» kā viessolisti dziedās Aleksandrs Antoņenko, Liene Kinča un Oļesja Petrova, informē Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile. Titullomu dziedās Liene Kinča, Radamesa lomā būs Aleksandrs Antoņenko, bet Amnerisas lomā iejutīsies Oļesja Petrova.

Rīgā vijolnieks Vladimirs Spivakovs

19. martā Lielajā ģildē ar programmu «Baha stunda» uzstāsies vijolnieks Vladimirs Spivakovs. Koncertā būs reta iespēja dzirdēt maestro vijoles solo sniegumu. Spivakovs pirmo reizi šo programmu izpildīja Kolmāras festivālā, kas bija veltīts pianista un Johana Sebastiana Baha daiļrades cienītāja Svjatoslava Rihtera piemiņai. Kopš tās reizes tā skanējusi daudzās pasaules pilsētās.

Foto: LETA

Ogrē 19. un 20. martā notiks VIII Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalīsies 42 pūtēju orķestri – kopā ap 1500 mūziķu četrās grūtības pakāpes grupās. Sestdien, 19. martā, konkursu sāks II pakāpes (zemākās grūtības pakāpe) orķestri, no plkst.12 līdz 19.30 spēlēs III pakāpes (vidējās grūtības pakāpe) orķestri, 20. martā plkst.10 konkursu sāks II pakāpes orķestri, no plkst.12.20 konkursu turpinās IV – augstākās grūtības pakāpes orķestri. No plkst.17.30 muzicēs V - visaugstākās grūtības pakāpes orķestri.

Festivāla «Windstream» atklāšana

Orķestris «Rīga» pavasara festivālu «Windstream» atklās 20. martā ar koncertu Dzelzceļa muzejā, kurā izskanēs 2012. gadā sacerēts komponista Skota Makalistera skaņdarbs «Merkurijs uz Mēness», informē orķestra «Rīga» mārketinga speciāliste Linda Ausēja. Festivāla atklāšanas koncertā klausītājiem gaidāma tikšanās ar dziedātāju Jāni Šipkēvicu, ģitāristu Matīsu Čudaru, orķestri «Rīga» un diriģentu Valdi Butānu.

KLUBOS

Brocēnos grupas «Opus pro» koncerts

Grupa «Opus pro» piektdien Brocēnu Kultūras centrā sniegs koncertu savas darbības un pastāvēšanas 30 gadu jubilejai veltītajā koncertturnejā «Rozā lietus». Grupas «Opus pro» kodolu veidoja tās dibinātāji - solists Alex, īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, kā arī izcilais ģitārists Harijs Zariņš. Pagājušā gadsimta 20.gadsimta 80. un 90. gados «Opus pro» bija viena no populārākajām latviešu grupām.

«Otra puse» prezentēs remiksu albumu

Sestdien, 19. martā, grupa «Otra puse» klubā «9. vilnis» prezentēs savu jauno albumu «Otra puse remiksi 1996-2016», kurā apkopoti 17 labākie grupas «Otra puse» dziesmu remiksi, kas tapuši 20 gadu laikā, informē grupas pārstāve Inese Vīksnāne. Albuma prezentācijas pasākumā notiks arī grupas koncerts, kurā, kopīgi svinot grupas solista Normunda Pauniņa dzimšanas dienu, piedalīsies arī tās dibinātāji Aigars Grāvers un Aigars Krēsla, kā arī dziedātājas Antra Stafecka un Aija Andrejeva.

«Otra puse»
«Otra puse» Foto: TVNET

Elektroniķis Burnski no Lielbritānijas klubā «One One»

19. martā klubā «One One» Amber Muse pasākumā uzstāsies Burnski no Lielbritānijas. Kopā ar viņu spēlēs Taran & Lomov un Alex HO. Pasākumu atbalsta alus Heineken. Šodien, kad jēdziens hausmūzika pastāvīgi tiek pakļauts pārdomām, jauna producentu paaudze piedāvā svaigu, dziļu un grūva pilnu skanējumu, kas ir piesātināts ar mīlestību pret žanra klasiku. Pirmajās rindās atrodams Burnski. Jau pusotru gadu desmitu viņš iegriež deju grīdas karstākajos pasaules punktos: DC10 Ivisā, fabric Londonā, Rex Club Parīzē, Watergate Berlīnē – viņu droši var saukt par vienu no Eiropas underground mūzikas balstiem.

Cafe Leningrad

Piektdien, 18. martā, 21:00 Johnny B. Beast. Johnny B. Beast, īstajā vārdā Jānis Zvērs, spēlē akustiskā blūza un folka žanrā. Solo karjeru sāka 2012. gadā un ir uzstājies vienā no Eiropas vērienīgākajiem blūza festivāliem Suwalki Blues Fest Polijā, Siguldas Blūza festivālā, kā arī RockUp festā Ikšķilē. Līdz šim aizvadīti vairāki koncerti krogos un festivālos gan dzimtenē, gan arī Itālijā un Igaunijā. Par sevi mūziķis saka: «Spēlēju blūzu. Vienītī. Akustiskā giča, atvērtais skaņojums, piesitiens ar kāju. Bez vokāla, bez liekiem tekstiem un uzslāņojumiem.»

Sestdien, 19. martā, 21:00 grupa Rūsa. 1987. gadā četri jauni cilvēki, kuriem tobrīd šķita, ka ir diženi mūziķi, - Žerārs Filips, Agris Rostoks, Ilmārs Vekters un Viesturs Polikarps - apvienojās kompānijā, ko nosauca Rūsa. Radās pirmās dziesmas, no kurām dažas tiek spēlētas vēl šobaltdien. Vēlāk, dažādu peripetiju rezultātā, mainījās gan grupas sastāvs, gan mūziķi, līdz nonāca līdz maģiskajam skaitlim trīs, kam Rūsa ir palikusi uzticīga joprojām.

Svētdien, 20. martā, 17:00 Dzejas Zveja. Latvijas patiesāko dzejnieku vakars izziņo pavasara sesiju! Būsim priecīgi redzēt arī tevi dalībnieku kārtā, ja pārvaldi vārdu virknēšanas ar atskaņām mākslu. Piesaki dalību pie Herbes vai Ilanas Bārtules. Tiekamies!

Foto: publicitātes

Piektdien atpūtas vietā «Aristīds» notiks pirmais mūsdienu elektroniskās mūzikas pasākumu sērijas «Public Address Nights» notikums - Parīzes pieprasītā producenta un diskžokeja Bambounou uzstāšanās. Pagājušajā gadā leģendārā «Modeselektor» ierakstu zīmols «50Weapons» izdeva Bambounou albumu «Centrum», pēc kura divdesmit četrus gadus vecais mūziķis guva pasaules slavu. «Public Address Nights» pasākums būšot saturiski ietilpīgs - Bambounou priekšnesumu papildinās Rīgas diskžokeju «Trashy Kid» un «Elvi Soulsystems» uzstāšanās.

«Dzelzs vilks» Jēkabpilī

Piektdien Jēkabpilī, klubā «Cita atpūta», notiks grupas «Dzelzs vilks» jaunā dziesmu albuma «Perfekta rītdiena» koncertturnejas koncerts. «Dzelzs vilka» jaunajā albumā «Perfekta rītdiena» ir iekļautas 11 kompozīcijas, kas ieskaņotas ieraksta producenta Ginta Solas ārpilsētas studijā «Eli».

MĀKSLA

Radošās darbnīcas bērniem fotogrāfes Vrubļevskas vadībā

Latvijas Fotogrāfijas muzejs aicina bērnus vecumā no septiņiem līdz deviņiem gadiem piektdien piedalīties radošajā darbnīcā, kurā dalībnieki varēs uzzināt par fotogrāfijas tehniku - cianotipiju - un izmēģināt to saviem spēkiem. Nodarbībās dalībnieki varēs gūt ieskatu fotogrāfijas vēsturē, kompozīcijas pamatos un vienlaikus darboties praktiski, izgatavojot cianotipu fotogrammas jeb siluetu attēlus. Tos iegūst, uz iepriekš sagatavota gaismjutīga papīra liekot negatīvus vai citus plakanus priekšmetus un apgaismojot dienasgaismā. Rezultātā iegūst košas un grafiskas fotogrammas. Radošo darbnīcu vadīs fotogrāfe Nora Vrubļevska, kura studējusi un pasniegusi fotogrāfiju Jaunanglijas Fotogrāfijas skolā Bostonā un vadījusi fotonodarbības Masačūsetas Tehnoloģijas institūtā Kembridžā, ASV.

Līdz pat 2016. gada noslēgumam Latvijas Fotogrāfijas muzejs reizi mēnesī piedāvās fotogrāfijas radošo darbnīcu Vrubļevskas vadībā, katru reizi orientējoties uz citu vecuma grupu.

Atklās izstādi «Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā»

Rīgas Sv. Pētera baznīcā 19.martā - Jāzepa dienā - tiks atklāta otrā izstāde «Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā», kā arī paziņots Pīgožņa balvas ieguvējs. Izstādē būs skatāmi Jāzepa Pīgožņa balvai Latvijas ainavu glezniecībā iesniegtie darbi. No kopumā saņemtajiem vairāk nekā 130 mākslas darbiem žūrijas komisija atlasījusi 62 autoru 82 darbus. Izstādē būs apskatāmi gan latviešu vecmeistaru, gan vidējās paaudzes, kā arī jauno mākslinieku darbi. Konkursam tika iesniegti darbi pārsvarā eļļas un akrila tehnikā.

Foto: publicitātes

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Mākslas namā 19. martā tiks atklāta pirmās «Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas» («International Summer School of Photography»; ISSP) Starptautiskās meistarklases darbu izstāde. Gada garumā ISSP Starptautiskajā meistarklasē 22 fotogrāfi no dažādām pasaules valstīm strādājuši pie daudzveidīgiem ilgtermiņa projektiem mākslas un dokumentālajā fotogrāfijā. Pasniedzēju vadībā, tiekoties meistarklases sesijās gan Kuldīgā, gan Bragā, Portugālē, fotogrāfi veidoja sērijas, instalācijas un video darbus, kas būs redzami izstādē.

Izstādītie darbi pārstāv gan fotožurnālistiku, gan dokumentālo un konceptuālo fotogrāfiju, sniedzot ieskatu jaunās autoru paaudzes darbībā. Katrs fotogrāfs pētījis sev interesējošu parādību vai tēmu - vai tās būu svētvietas Tuvajos Austrumos, balto afrikandu kultūra Dienvidāfrikā, jaunsargu kustība Latvijā, vai sarežģītas attiecības ar māti, izmantojot ģimenes arhīva materiālus.

Cēsīs atklās izstādi «Dienas un naktis»

Piektdien Cēsīs, mākslas telpā «Mala», notiks mākslinieces un gleznotājas Ineses Vēriņas-Lubiņas izstādes «Dienas un naktis» atklāšana. Vēriņa-Lubiņa ir absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Viņa strādā dažādos medijos - video, glezniecības, instalācijas un jauno mediju laukā. Kopš 2005.gada māksliniece aktīvi darbojas eksperimentālā kino un video mākslas jomā, kā arī regulāri piedalās dažādās grupu izstādēs. Vēriņas-Lubiņas īsfilmas un video māksla ir demonstrētas filmu festivālos daudzās pasaules valstīs - ASV, Ķīnā, Krievijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Igaunijā, Somijā, Rumānijā, Bosnijā un Hercegovinā un citur.

Darbos izstādē «Dienas un naktis» tiks rādītas abstraktas toņu un faktūru studijas, kas radītas, iedvesmojoties no novērojumiem dabā. Gleznās ar klusinātu krāsu gammu, nedaudz pelēcīgos vai izteikti tumšos toņos māksliniece pievēršas tumšgaišo nianšu pētīšanai nakts un dienas redzamību apstākļos. Izstādē apskatāmas eļļas un jauktā tehnikā radītas gleznas, kas tapušas pēdējo divu gadu laikā.

Skatīšanos ritmiskāku palīdzēs radīt DJ Oskars, «Malas» vecos dēļus ievibrējot melodijās.

Foto: publicitātes

TDA «Dancis» ar koncertiem svinēs savu 70 gadu jubileju

Latvijas Universitātes tautas deju ansamblis «Dancis», svinot savu 70 gadu jubileju, rīkos trīs koncertus, kuru moto ir «No saknēm līdz galotnēm augt». Tautas deju ansambļa jubilejai veltītais pirmais koncerts 20. martā notiks Valmieras Kultūras centrā. Kolektīva mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis klāstīja, ka «Dancis» var lepoties ar saviem slavenajiem vadītājiem šo gadu garumā - Hariju Sūnu, Uldi Žagatu un Alfrēdu Spuru. «Un ne tikai lepoties, bet cieņā un godā turēt viņu atstāto deju mantojumu. Tieši tādēļ jubilejas koncertos šo horeogrāfu veidotās un tautā iemīļotās dejas izdejos vairāku paaudžu dejotāji - gan Spuras laika dejotāji, gan vidējās paaudzes «Dancis», gan deju kolektīva šā laika jaunieši,» vēstīja Juraševskis.

KINOTEĀTROS

No 18. marta kinoteātrī «Splendid Palace» būs skatāma drāma «Saules apžilbinātie» (A Bigger Splash) - žilbinošs un juteklisks iekāres, greizsirdības un rokenrola portrets uz Vidusjūras fona. Galvenajās lomās «Oskara» laureāte Tilda Svintone, «Oskara» divkārtējais nominants Ralfs Fainss, Dakota Džonsone un Matiass Šēnertss. Vēl pēdējo nedēļu iespēja noskatīties režisora Jāņa Vingra dokumentālo filmu «Volontieri», kā arī režisora Jura Pakalniņa dokumentālo filmu «Ģenerālplāns»

Foto: Foto no filmas

Bērniem un pieaugušajiem kino sāk rādīt ilgi gaidīto animācijas filmu «Kung Fu Panda 3».

Atradis savu sen pazudušo tēvu, Po dodas uz slepenu vietu, kuru dēvē par pandu paradīzi, lai satiktu savus jautros sugasbrāļus. Taču drīz vien līdz viņiem nonāk ziņa par ļaundari Kaju, kurš ir sācis metodiski iznīcināt visus Ķīnā mītošos kung fu cīņas meistarus. Po ir jāizdara neiespējamais - īsā laikā jāapmāca savi neveiklie draugi visiem cīņas mākslas noslēpumiem, lai jaunizveidotā kung fu pandu komanda stātos pretī Kajam.

Filma dublēta latviešu un krievu valodā. Atsevišķi seansi - angļu valodā. Filma 2D un 3D formātā.

«Mēness afēra» («Moonwalkers») ar Rūpertu Grintu galvenajā lomā. «Mēness afēra» balstās uz konspirācijas teoriju par to, ka amerikāņi nekad nav bijuši uz Mēness. Skeptiķi stāsta, ka ainas ar izkāpšanu uz Zemes pavadoņa līdzējis radīt leģendārais režisors Stenlijs Kubriks.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VARI UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. TĀPAT ESI AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

www.tvnet.lv/izklaide/afisa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu