Koncerta apskats: Pet Shop Boys Rīgā (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirmssvētku brīvdienu priekšvakarā "Arēnā Rīga" vakar (03.05.) viesojās leģendārais popmūzikas duets Pet Shop Boys.

Koncerta apskats: Pet Shop Boys (Rīga, "Arēna Rīga" 03.05.2007.)

Izpildījums: 8/12

Baudījums: 9/12

Skaņa: 6/12

Saturs: 10/12

Pet Shop Boys nav viena no tām 80. gadu "one hit wonders" grupām, kuru varēti sastapt pie mums kādā no "Hanzas Disko nakts" ballītēm blakus Bad Boys Blue, C.C. Catch u.tml. (tas tā - ja nu kādām jaunās paaudzes klausītājam tā verētu likties). Pet Shop Boys ir savā ziņā elitārs ansamblis, Nīla Tenanta (Neil Tennant) un Krisa Louva (Chris Lowe) nu jau vairāk kā divdesmit gadus ilgā karjera ir dāvājusi klausītājiem neskaitāmas popmūzikas pērles, sākot ar ģeniālo 1984. gada "West End Girls", beidzot ar 2006. gada svaigi skanošo in jaudīgo "Minimal". Jāpiebilst, ka grupa sadarbojusies ar Madonnu, Robiju Viljamsu, Tīnu Tērneri, Eltonu Džonu, Deividu Boviju, Kailiju Minogu u.c.

Rīgas koncerts (starp citu jau grupas otrā viesošanās Latvijā), manuprāt, Pet Shop Boys cienītājiem nelika vilties, varbūt vienīgais klupšanas akmenis bija nesakārtotā skaņa (izteikti elektroniska mūzika šādās lielās arēnās bieži vien zaudē savas niansētās kvalitātes īpašības). Tomēr skaņas negludumus ar uzviju kompensēja, pirmkārt - koncerta programma, otrkārt, neuzbāzīgās, bet ļoti labi pārdomātās skatuves gaismas dekorācijas.

Programma: Blakus dažiem jaunā albuma "Fundamental" (starp citu viens no labākajiem grupas albumiem pēdējā desmitgadē) singliem "I’m with Stupid", "Minimal", "The Sodom And Gomorrah Show", "Integral un "Numb", izskanēja arī gandrīz visi grupas lielākie hiti, varbūt pietrūka vienīgi savulaik ar Dastiju Springfīldi (Dusty Springfield) dziedātais "What Have I Done to Deserve This?".

Dziesmu saraksts (pēc maniem novērojumiem):

Intro We''re The Pet Shop Boys (no Robija Viljamsa albuma "Rudebox") Left To My Own Devices (1988) I''m With Stupid Suburbia Can You Forgive Her? Minimal / Shopping Rent Dreaming Of The Queen Heart Opportunities Integral Paninaro ''95 Numb Se A Vida É / Domino Dancing Flamboyant Always On My Mind Where The Streets Have No Name West End Girls The Sodom And Gomorrah Show

So Hard It''s A Sin Go West

Being boring

Gaismas un skatuves dekorācijas likās šķietami vienkāršas (protams, uz skatuves nebrauca motocikli un netika šauta pirotehnika kā Pinkas koncertā), taču ļoti efektīvas. Atsevišķos skaņdarbos uz ekrāna tika projicēts tikai viens noteiktas gaismas prožektors un skatītājs netika nogurdināts ar nemitīgām video projekcijām par "x" tēmu. Neonveidīgās gaismas caurules un izgaismotais sintezatora statīvs spēlēja katrs savu gaismas mūziku, radot "elektroniskās mūzikas koncertam" atbilstošu vizuālo pavadījumu. Arī divi pavadošie dejotāji (nu jā, varbūt hiphopa un breikbīta dejas soļi īsti neiederējās šajā šovā) un trīs fona vokālisti laiku pa laikam mainīja tērpus, kulminējot ar ģenerāļu ordeņiem un karavīru formām jaunā albuma militārajā eposā "The Sodom And Gomorrah Show".

Arī publika, šķiet, sākumā nemaz negaidīja, ka viņus burtiski apbērs ar vecajiem, labajiem diskotēku grāvējiem un tikai uz koncerta beigās spēja tā pa īstam atbrīvoties. Pēc atkārtotas iznākšanas uz skatuves Pet Shop Boys uzrāva priekšnesumu jaunā līmenī ar klasisko 1987. gada "It''s a Sin" (atceros, ka Mežaparka estrādē vīri koncertu noslēdza ar "West End girls", taču "Sin", manuprāt, kā koncerta fināls ir labāka izvēle). Punkts tiek pielikts ar himnisko "Go West" ... taču nē, kad liela daļa klausītāju jau devušies uz ģērbtuvēm, Nīls Tenants un Kriss Louvs atgriežas ar melodisko un sirsnīgo "Being Boring". Laba mūzika!

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu