Janim Rozentālam – 150!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Hinschheydt foto

18. martā svinam izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla (1866–1916) 150 gadu jubileju. Viņš ir viens no latviešu nacionālās tēlotāja mākslas skolas pamatlicējiem, mākslinieks, kura daiļradē atspoguļojas 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma mākslas stilu un virzienu daudzveidība.

Mākslinieka jubilejas dienā visi interesenti tiek aicināti apmeklēt viņa dzīvokli Alberta ielā 12–9, kur Janis Rozentāls kopā ar sievu Elliju Forseli-Rozentāli un bērniem Lailu, Irju un Miķeli dzīvoja no 1904. līdz 1915. gadam. Dzīvoklis tika projektēts īpaši Rozentālu ģimenei, tā otrajā stāvā izveidojot mākslinieka darbnīcu. Arī šodien te ir iespējams apskatīt jūgendstila laika interjeru, sadzīves priekšmetus un mākslas darbus, kas piederējuši Rozentālu ģimenei.

18. martā:

• Jaņa Rozentāla dzīvoklis atvērts līdz plkst. 20;

• plkst. 13.00, 17.00 un 18.00 muzeja speciālistu stāstījums par Jaņa Rozentāla dzīvi un daiļradi;

• plkst. 19.00, atceroties Rozentālu ģimenes muzikālo viesību vakaru tradīciju, viesistabā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Programmā Jāzepa Vītola, Jāņa Mediņa, Oļģerta Grāvīša, Laumas Reinholdes, Pētera Vaska un Heinriha Veņavska skaņdarbi.

Janis Rozentāls un Elija Forsele-Rozentāle ap 1905. – 1906. gadu
Janis Rozentāls un Elija Forsele-Rozentāle ap 1905. – 1906. gadu Foto: Hinschheydt foto

Rozentāla atdusas vietā notiks piemiņas brīdis

Atzīmējot latviešu mākslinieka Jaņa Rozentāla 150. dzimšanas dienu, Rīgas Pirmajos Meža kapos notiks piemiņas brīdis un ziedu nolikšana Rozentāla atdusas vietā. Atcerēties latviešu mākslinieku viņa dzimšanas dienā ikviens interesents aicināts plkst.15 Rozentāla atdusas vietā Rīgas Pirmajos Meža kapos.

Atceres brīdī piedalīsies un uzrunu teiks Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, bet muzikāli pasākumu kuplinās Rīgas Latviešu biedrības senioru koris «Erelbe» diriģenta Ārija Šķepasta vadībā.

Pulcēšanas notiks plkst.14.50 pie Rīgas Pirmo Meža kapu centrālās ieejas, lai kopā dotos uz Rozentāla atdusas vietu.

Janis Rozentāls

Rozentāls ir latviešu gleznotājs. Latvijas mākslas vēsturē viņš tiek vērtēts kā viena no centrālajām gadsimtu mijas perioda personībām. Tematiskajā un mākslinieciskās formas aspektā uzskatāms par daudzpusīgāko perioda mākslinieku.

Rozentāls dzimis 1866. gada 18. martā Saldus pagastā, bet miris 1916. gadā Somijā. Nozīmīga loma Rozentāla dzīvē bija saskarei ar tā laika Rietumeiropas mākslas dzīvi. Viņa pirmais ārzemju ceļojums 1897. gadā veda uz Skandināvijas rūpniecības un starptautisko mākslas izstādi Stokholmā, kur bija skatāmi ne vien Ziemeļvalstu, bet arī citu zemju izcilu mākslinieku darbi. Savukārt 1898. gadā Pēterburgas Mākslas akadēmijas pasniedzējs gleznotājs Arhips Kuindži apmaksāja Rozentāla izdevumus, lai mākslinieks kopā ar viņa meistardarbnīcas audzēkņiem mēnesi varētu ceļot pa Rietumeiropu. Arī turpmākajos gados mākslinieks bieži ceļoja, apmeklējot Somiju, Franciju, Itāliju un citas valstis. 1903.gada martā Rozentāls Helsinkos apprecējās ar somu dziedātāju Elliju Forseli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu