Turpinās sarunas par nākamo koalīciju (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien 10.Saeimā iekļuvušās partijas turpinās sarunas par nākamo koalīciju.

Šodien plkst.12 partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas telpās plānota "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) pārstāvju tikšanās.

Vakar premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") atzina, ka sarunās ar SC tiks meklētas kādas sadarbības formas, gan nekonkretizējot, kādi varētu būt kopējie saskarsmes punkti. Sarunu rezultāti būs atkarīgi no tā, cik SC paši būs ieinteresēti par iespējamo sadarbību, sacīja Dombrovskis. Tiesa, vēl arī pašā "Vienotībā" jāizdiskutē sadarbības iespējas ar SC.

Vakar vēlēšanu uzvarētājs - "Vienotība" - tikās ar saviem partneriem Dombrovska valdībā. Pēc tikšanās "Vienotības" priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis paziņoja, ka, visticamāk, jaunajā Saeimā valdības koalīciju veidos "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Dombrovskis žurnālistiem pastāstīja, ka "Vienotības" sarunās ar VL-TB/LNNK panākta konceptuāla vienošanās, ka valstī jāturpina līdzšinējā stabilizācijas programma. VL-TB/LNNK pārstāvis Raivis Dzintars pēc sarunām norādīja, ka abas puses bijušas pārliecinātas, ka jāsaglabā esošā koalīcija. Sekmīgas bija arī "Vienotības" un ZZS sarunas, atzina abu politisko spēku pārstāvji - Dombrovskis un ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS).

"Pārrunājām tālākas sadarbības iespējas un esam gatavi turpināt kopēju darbu," sacīja Dombrovskis. Viņš norādīja, ka turpinās sarunas arī ar citām partijām par iespējamu iesaistīšanos koalīcijā.

Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka starp "Vienotību" un ZZS, kas kopā ieguvušas 55 balsis Saeimā, panākta vienošanās par koalīcijas veidošanu. Tomēr šī koalīcija varētu būt arī jāpaplašina. Pēc Brigmaņa teiktā, abām partijām ir kopīgs vēlētāju dots mandāts. Runājot par iespējamajiem sadarbības partneriem starp citām partijām, Brigmanis norādīja, ka sadarbības iespējas nav jāvērtē pēc simpātijām, bet jādomā, kas valstī krīzes situācijā ir vissvarīgākais. "Partijas nešķirosim pēc simpātijām, šeit nav skaistumkonkurss," sacīja Brigmanis.

Dombrovskis norādīja, ka vēlētāji ir nobalsojuši par stabilitāti un esošā kursa turpināšanu. Pēc viņa teiktā, jāturpina Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmas realizēšana un sadarbība ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Abi politiķi nevēlējās izteikties par iespējamām pārraudzības jomām pēc koalīcijas izveidošanas, kā arī apgalvoja, ka par konkrētiem amatiem vēl nekas neesot runāts un viss vēl esot priekšā.

Saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem "Vienotībai", ZZS un VL-TB/LNNK būs 63 deputātu mandāti 10.Saeimā. "Vienotība" parlamentā ieguvusi 33 deputātu mandātus, ZZS - 22 mandātus, bet VL-TB/LNNK - astoņus. Otrs lielāko vēlētāju atbalstu saņēmušais politiskais spēks SC ieguva 29 mandātus. Apvienība "Par labu Latviju" ieguvusi astoņus mandātus.

Citas partijas vai to apvienības parlamentā nav iekļuvušas, jo nav pārvarējušas 5% barjeru.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu