Prezidenti mainās, bet uzņēmēji pārsvarā paliek (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sakarā ar 14.augusta laikraksta „Neatkarīgā Rīta Avīze” rakstā „Dažiem būs jāpaliek mājās” izskanējušo viedokli, vēlos darīt sabiedrībai zināmas savas domas un apsvērumus par rakstā sniegto situācijas raksturojumu. Piebildīšu, ka mans viedoklis sakrīt ar vēl daudzu Azerbaidžānas vizītes dalībnieku uzņēmēju viedokli, kuri man zvanīja pēc šā raksta izlasīšanas.

Prezidenti mainās, bet uzņēmēji pārsvarā paliek. Valdis Zatlers ir jau trešais prezidents, kuru Latvijas uzņēmēji pavada valsts vizītēs. Valsts vizīte ir lielisks instruments, kā uzņēmējiem rast jaunus sadarbības partnerus, jaunas iespējas eksportam un līdz ar to arī savas valsts ekonomikas stiprināšanai. Īpaši šajā dižķibeles laikā, manuprāt, starp valdības pārstāvjiem un uzņēmējiem būtu jāvalda savstarpējai uzticībai un atbalstam, būtu jābūt kopā ar tautu ne tikai Baltijas ceļā, bet arī ikdienā. Protams, pastāv protokols, kas jāpilda, tomēr pāri visam ir cilvēciskais faktors – Guntis Ulmanis šādās vizītēs dziedāja kopā ar uzņēmējiem, Vaira Vīķe-Freiberga lidmašīnā vienmēr ņēma mikrofonu un teica siltu uzrunu pavadošajām personām, bet pašreizējais mūsu pirmais pāris izceļas ar hronisku cilvēciska siltuma trūkumu.

Ar pilnu atbildību varu teikt, ka lidmašīnā nekāda ālēšanās nenotika, tika kopīgi un vienoti nodziedātas vairākas tautasdziesmas. Uzņēmēju sašutumu izraisīja fakts, ka, sākot skanēt pirmajai dziesmai „Pūt vējiņi”, demonstratīvi tika aizvērti aizkariņi, kas atdalīja biznesa klasē sēdošo prezidentu no „tautas”. Šis fakts kontekstā ar iepriekšējo, ka visi uzņēmēji, vēl esot Azerbaidžānā, vairāk nekā divas stundas biznesa uzvalkos 35 grādu karstumā bija spiesti gaidīt, kad ieradīsies prezidents un pateiks, kā vēlāk izrādījās, formālu uzrunu, radīja šo attieksmi. Es pieļauju, ka prezidentam bija kāds svarīgs iemesls, ja viņš kavējās, bet būtu tikai elementāra pieklājība, ja prezidenta komandas pārstāvji, būtu mūs informējuši par izmaiņām prezidenta plānos, lai arī mēs tās stundas varētu izmantot lietderīgāk. Par vislielāko „grēkāzi” pēdējo dienu laikā ir kļuvis Jānis Krūmiņš. Es personīgi nedzirdēju, ka Jānis Krūmiņš savā it kā prezidenta vietā teiktajā uzrunā būtu teicis NRA publicēto frāzi, bet... ja viņš tā teica, tad, protams, parupjā veidā, bet pēc būtības stipri precīzi ir pateicis Latvijas prezidenta un viņa komandas attieksmi pret Latvijas uzņēmējiem vai vismaz mūsu izjūtu par to. Prezidents ir atbildīgs gan par savu, gan savas komandas profesionālismu.

No sirds atvainojos, ja lidojuma laikā kaut kādā veidā es vai manis organizētās aktivitātes ir aizskārušas prezidentu un viņa kundzi. Domstarpības nav virzītājspēks, tādēļ, lūdzu, cienīsim viens otru.

Ivars Strautiņš, Rīgas piena kombināta padomes priekšsēdētājs

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu