Nav pierādījumu Šķēles un Šlesera vainai Jūrmalgeitas lietā (63)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietas pirmstiesas izmeklēšanā nav iegūti pietiekami pierādījumi, ka Tautas partijas biedrs Andris Šķēle un Latvijas Pirmās partijas līderis Ainārs Šlesers būtu organizējuši, uzkūdījuši vai atbalstījuši apsūdzētos kukuļdošanā Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par lietā apsūdzēto Jūrmalas domes deputātu Juri Hlevicki (LPP).

Tas teikts Zemgales apgabaltiesas sagatavotajā spriedumā Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā.

Spriedumā sacīts, ka ar procesa virzītāja 2006.gada 2.februāra lēmumu krimināllieta izbeigta sadaļā pret Šķēli un Šleseru, noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts krimināllikuma 323.panta 2.daļā un 20.panta 2., 3. un 4. daļā, sastāva trūkuma dēļ viņu rīcībā.

Kā ziņots, kriminālvajāšana lietā tika sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Leonīdu Lasmani un Gvido Hariju Volbrugu, bijušo BMW tirgotāju Germanu Milušu un Jūrmalas domes deputātu Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Krimināllieta izskatīšanas laikā tika sadalīta vairākās tiesvedībās, atsevišķi izdalot apsūdzētā Lasmaņa epizodes, jo viņš vairākkārt neieradās uz tiesas sēdēm un viņa atrašanās vieta nav zināma.

Zemgales apgabaltiesa 23.martā nolēma Milušam un Hlevickim piespriest piecu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Hlevickis tika apcietināts tiesas zālē, bet Milušs tiesā nebija ieradies. Milušs patlaban izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Zemgales apgabaltiesa spriedums liecina, ka valsts iegūs arī Miluša un Hlevicka sievu īpašumus. LETA jau ziņoja, ka pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēdza laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz sievu vārda. Milušs noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Trešajam lietā apsūdzētajam - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātam Gvido Harijam Volbrugam tiesa piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar trīs gadu pārbaudes laiku. Volbrugam netika piespriesta prokurores prasītā mantas konfiskācija. Volbrugs ir vienīgais no apsūdzētajiem, kurš atzinis savu vainu.

Kā ziņots, tiesā tika atskaņotas Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunas, kurās runāts par trūkstošās balss iegūšanu Hlevicka ievēlēšanai mēra amatā un par Ančāna piekukuļošanu.

Publiskotajās sarunās piedalījās ne tikai lietā apsūdzētie Milušs, Volbrugs, Lasmanis un Hlevickis, bet arī Šķēle, Šlesers, Eižens Cepurnieks (tobrīd - TB/LNNK), uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

Krimināllieta par kukuļdošanu tika ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir 12 gadu brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju.

Zemgales apgabaltiesas spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā. Spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākās tiesas krimināllietu tiesu palātai desmit dienu laikā, sūdzību vai protestu iesniedzot Zemgales apgabaltiesā.

Pilns sprieduma lietā pieejams no 27.aprīļa.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu