Notificēta pirmā būvizstrādājumu testēšanas laboratorija Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) paziņojusi jeb notificējusi pirmo būvizstrādājumu testēšanas laboratoriju Latvijā, aģentūru LETA informēja Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA) Testēšanas laboratorijas vadītājs Kārlis Būmanis

Eiropas Komisija (EK) 7.aprīlī paziņoja, ka MeKA testēšanas laboratorija atzīta kā ES paziņotā jeb notificētā institūcija atbilstoši būvizstrādājumu direktīvai un tai piešķirts notificēto institūciju reģistra numurs 20401.

Šādi tiek apliecināta MeKA testēšanas laboratorijas kompetence veikt būvizstrādājumu atbilstības vērtēšanu un tiesības izsniegt starptautiski, arī ārpus ES, atzītus testēšanas pārskatus reglamentētajā sfērā par koka izstrādājumu un konstrukciju mehāniskajām īpašībām un to reakciju uz uguni.

Eiropas būvizstrādājumu direktīvas pamatmērķis ir nodrošināt būvizstrādājumu brīvu plūsmu visu ES dalībvalstu kopējā tirgū, ar nosacījumu, ka šie būvizstrādājumi ir droši lietošanā. Tas tiek panākts, iedibinot visām dalībvalstīm vienotu un harmonizētu būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanas sistēmu.

Viens no pamatelementiem šajā sistēmā ir harmonizētie produktu standarti, kuri reglamentē notificēto institūciju iesaistīšanu produktu atbilstības novērtēšanā.

Iespējas tepat Latvijā saņemt notificētas laboratorijas atzinumus būtiski atvieglo ražotājiem iegūt, izmantojot Latvijas un citu valstu sertificēšanas institūcijas, tiesības marķēt produkciju ar CE zīmi. Tā ir kā pase izstrādājumu legālai ievešanai un tirdzniecībai jebkuras ES dalībvalsts tirgū.

Iekļaušanās brīvo preču plūsmā ļauj uzņēmumiem paplašināt noieta tirgus, jo situācijā, kad pašmāju būvniecības tirgus ir samazinājies, nepieciešamība eksportēt produkciju ir kļuvusi īpaši aktuāla.

Lai arī Latvija kopš 2004.gada maija ir ES dalībvalsts un vienotais tirgus, kas aptver 27 ES nacionālās dalībvalstis, darbojas pēc vienādiem noteikumiem, nopietnas tehniskās barjeras būvizstrādājumu tirdzniecībai veidojas tādēļ, ka dalībvalstis pieprasa atšķirīgu atbilstības novērtēšanas līmeni vienam un tam pašam izstrādājumam.

Vienotas atbilstības atzīšanas prasības būvizstrādājumu ražotājiem rada plašāku tirgu, savukārt MeKA Testēšanas laboratorijas notifikācija palīdzēs plaši atvērt šā tirgus durvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu