Policija: Nebija pamata Kremļa propagandistam Filipsam neizsniegt akreditāciju uz 16.marta pasākumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Valsts policijai nebija pamata neizsniegt medija akreditāciju Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, aizturētajam Kremļa propagandistam Greiemam Filipsam.

Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava skaidroja, ka

mediju akreditācija uz 16.marta pasākumiem policija ieviesa pirms pāris gadiem

viena iemesla dēļ, proti, lai šādos pasākumos, kur policija ierobežo atsevišķu personu pārvietošanos, žurnālisti ar policijas izsniegtajām oranžas krāsas vestēm varētu viegli veikt darbu, neradot nevajadzīgus pārpratumus ar policijas darbiniekiem. Šādu vestu izsniegšana atvieglo arī policijas darbu. Pirms akreditācijas aizpildīšanas un vestes saņemšanas mediju pārstāvjiem policijas darbiniekiem bija jāuzrāda personu apliecinošs dokuments vai žurnālista apliecība.

Policijas preses dienests vērsās pie tām personām, kas aktīvi izrādīja interesi par leģionāru piemiņas pasākumiem un izmantoja foto un videotehniku, lai noskaidrotu viņu atrašanās mērķi. Ja persona stādījās priekšā kā vienkāršs apmeklētājs, tad viņš varēja turpināt atrasties notikuma vietā, savukārt,

ja persona stādījās priekšā kā medija pārstāvis, tad policija aicināja viņu akreditēties un saņemt oranžo vesti.

Šādi tas notika ar Filipsu, kurš policistiem paziņojis, ka viņš ir neatkarīgais žurnālists, un izteica vēlēšanos akreditēties. Vīrietis uzrādīja personu apliecinošu dokumentu un tad viņam izsniedza oranžo vesti, skaidroja Pildava.

Kopumā uz 16.marta pasākumiem bija akreditējušies aptuveni 100 mediju pārstāvji.

Visvairāk no Latvijas, Krievijas, Vācijas un Lielbritānijas, taču bija arī kāds žurnālists no Ķīnas.

Arī Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns vakar žurnālistiem apliecināja, ka

iepriekš no Filipsa nekādi pārkāpumi netika novēroti un nebija nekāda pamata viņu aizturēt,

ņemot vērā, ka viņš stādījies priekšā kā neatkarīgais žurnālists, kurš veido savas reportāžas un savu viedokli.

Jau ziņots, ka Filipss vakar Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, tika aizturēts un nogādāts policijas iecirknī. Par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām viņam tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Līdz ar protokola noformēšanu vīrietis no policijas iecirkņa tika atbrīvots.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām paredz naudas sodu līdz 280 eiro vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm. Par sodu būs jālemj tiesai.

Tagad Filipss ir iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā un aizvadītajā naktī izraidīts no Latvijas uz Krieviju. Filipsam mēneša laikā ir tiesības iekšlietu ministra lēmumu pārsūdzēt Latvijas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā. Pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur lēmuma izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu