Vēlēšanu kuriozi: ar biļetenu aploksnē piecītis (30)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

10.Saeimas vēlēšanās nav konstatēti būtiski pārkāpumi, kuru dēļ varētu tikt apšaubīta balsošanas rezultātu ticamība kādā no vēlēšanu iecirkņiem, šodien preses konferencē apgalvoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Tomēr bez pārpratumiem un kurioziem nav iztikts.

Kā katrās vēlēšanās, arī šodien ir bijuši vēlētāji, kuri centušies nobalsot, uzrādot autovadītāja apliecību, pilnvaru vai izziņu par to, ka pase ir nozaudēta.

Kāda dāma informējusi CVK, ka saderējusi ar savu vīru, ka viņam izdosies nobalsot ar pasi, kuras derīguma termiņš beidzies jau pirms pieciem gadiem. Tas viņam arī esot izdevies.

Cimdaram vēlēšanu dienā esot zvanījis kāds kungs, kurš sūdzējies, ka vēlēšanu iecirknī nevar saprast, "kurš ir īstais Imants Kalniņš". Cimdars atbildējis, ka abi Imanti Kalniņi ir īsti, tikai viens balotējas no apvienības "Par labu Latviju" saraksta, otrs - no Zaļo un zemnieku savienības saraksta.

Plašāka informācija par visiem deputātu kandidātiem esot bijusi pieejama visos vēlēšanu iecirkņos, teica Cimdars.

Uz CVK ir zvanījusi kāda neapmierināta pensionāre, kura sūdzējusies, ka vēlēšanu komisijas pēc pašu iniciatīvas neapbraukā visus pensionāru dzīvokļus.

Kādai citai gados vecai vēlētājai tik ļoti esot apnicis gaidīt pieteikto balsošanas mājās, ka tad, kad pie viņas ieradies vēlēšanu komisijas pārstāvis, saniknotā pensionāre atteikusies balsot.

Vēlēšanu iecirkņos arī bijuši daži gadījumi, kad izklaidīgie balsotāji kabīnē aizmirsuši gan vēlēšanu aploksni, gan vēlēšanu zīmi vai sēžoties nosēdušies garām krēslam.

Savukārt Rīgas Kongresu nama vēlēšanu iecirknī kādā no vēlēšanu aploksnēm ir atrasti pieci lati, par kuru tālāko izlietojumu Cimdaram informācijas nebija.

Kādā vēlēšanu iecirknī izcēlies incidents, kad kādam vēlētājam licies, ka pie izejas saliktās vēlēšanu zīmes kāds var izmantot "balsu pirkšanai", tāpēc viņš sācis tās cītīgi plēst.

CVK priekšsēdētājs atzina, ka daudzi vēlētāji atzinīgi ir izteikušies par jauno kārtību, kad partija vienu deputātu kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, savukārt citiem, kuri vēlējušies balsot par līderiem un populārām personām, tas nav paticis.

Atsevišķi vēlētāji ir sūdzējušies, ka ne visos iecirkņos ir balsošanas kabīnes un jāiztiek ar aizslietņiem.

Vairākos iecirkņos pirms to slēgšanas ir veidojusies vēlētāju rinda, kuri ir nervozējuši, vai paspēs nobalsot.

Velēšanu slēgšanas brīdi vēlētāju aktivitāte bija 62,62%, bet Cimdars norādīja, ka šis skaitlis noteikti mainīsies, jo vēl nav pierēķināti vēlēšanu iecirkņi ārzemēs, kā arī vēlētāju balsis, kas nodotas mājās, slimnīcās, pansionātos un cietumos.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu