Vīķe-Freiberga aicina negaidīt "sapņu komandu" (73)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien savu balsi 10.Saeimas vēlēšanās nodeva Jūrmalā, un viņa izvēli noteica partiju programmas. Savu balsi 10.Saeimas vēlēšanās atdevusi arī Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, uzsverot, ka vēlētājiem nevajadzētu gaidīt sapņu komandu un būtu jābalso par politiķiem, kuri ir gatavi godīgi strādāt.

Eksprezidente daudzus kandidātus svītrojusi, kā arī daudziem pievilkusi "plusiņu"

Vaira Vīķe-Freiberga Rīgas Vēlēšanu iecirknī Nr.3, kas atrodas 1.ģimnāzijas telpās, ieradās ap 11:40 priekšpusdienā. Pie iecirkņa labu laiku pirms tam bija izveidojusies rinda, un dažiem vēlētājiem nācās gaidīt ārpus mācību iestādes telpām. Eksprezidente kopā ar dzīvesbiedru Imantu godprātīgi ieņēma vietas rindas beigās.

Gaidot savu kārtu, Vīķe-Freiberga atbildēja uz žurnālistu jautājumiem, kā arī iesaistījās sarunās ar iedzīvotājiem. Eksprezidente uzrunāja kādu puiku, kas bija atnācis ar ģimeni, jautājot, vai tās viņam būšot pirmās vēlēšanas, un pajokoja par frizūrām.

Prezidente labu laiku pavadīja vēlēšanu kabīnē. Viņa aicināja iedzīvotājus domāt par labāko ļaunumu, jo kādam tomēr būs jāsēž Saeimas krēslos: "Es vēlētos aicināt visus, kas vēl nav izšķīrušies, – lūdzu, negaidiet, ka kādu dienu mums atnāks sapņu komanda un mēs visi kritīsim ģībonī par to, cik viņi ir brīnišķīgi."

"Galvenais ir cilvēki, kuri ir gatavi godīgi strādāt, līdz šim ir godīgi strādājuši. Lai viņi nav no kampējiem un zadzējiem. Lūdzu, ejiet un balsojiet!"

Jautāta par principiem, kā viņa izšķīrusies atdot savu balsi, eksprezidente sacīja, ka pievērsusi uzmanību, tam vai partijas iekšienē nenotiek šķelšanās, kā arī izvērtējusi morālās, ekonomiskās un patriotiskās nostādnes. Sarakstā, par kuru balsoja, Vīķe-Freiberga vilkusi gan krustiņus, gan svītrojusi deputātu kandidātus.

"Mūsu sistēma ar visiem saviem trūkumiem dod vēlētājam šo brīnišķīgo priekšrocību sijāt un vētīt to sarakstu, kādu partija ir izveidojusi. Citās valstīs tās priekšrocības nav. Tāpēc es ilgi sēdēju, izejot cauri visam sarakstam, dažiem liekot krustiņus, bet citus izsvītrojot," teic Vīķe-Freiberga.

Zatlers savu partiju izvēlējies pēc programmas

Zatlers, kurš balsoja iecirknī Majoru kultūras namā, pēc vēlēšanu zīmes iemešanas urnā žurnālistiem sacīja, ka viņa izvēli noteikušas partiju programmas. Savu izvēli viņš gan neatklāja.

Uz jautājumu, vai bijis viegli izdarīt izvēli, Zatlers atbildēja, ka viņš piedalījies visās Saeimas vēlēšanās pēc neatkarības atjaunošanas un,

"lai cik grūti būtu bijis, es savu izvēli vienmēr esmu izdarījis".

Prezidents arī pauda cerību, ka vēlētāji aktīvi piedalīsies vēlēšanās, lai jaunajai Saeimai būtu uzticams mandāts.

Zatlers konsultācijas ar partijām sāks, kad būs "noplakusi eiforija". "Pirmajās dienās parasti ir liela eiforija, tāpēc ir jāļauj tai noplakt," viņš teica, piebilstot, ka Satversme ļauj premjeru izvirzīt pietiekami ilgā laikā.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu