Balsošanas iecirkņi slēgti. Balsu skaitīšana sākusies (552)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien līdz plkst. 20:00 Latvijā nobalsojuši 62.62% no visiem vēlētājiem jeb 934076 pilsoņi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati. Vēlētāju aktivitāte ir liela gan Rīgā, gan visā Latvijā. Rīgā pie iecirkņiem īsi pirms to slēgšanas veidojās rindas. Arī TVNET aicina doties uz vēlēšanām, lai ar savu balsi ietekmētu Latvijas nākotni.

Līdz plkst. 20.00 Latvijā nobalsojuši 62.62%

Pavisam Latvijā ir 1 491 735 balsstiesīgi pilsoņi. Rīgā nobalsojuši 69.54% jeb 283 821 balsstiesīgo. Pavisam Rīgā ir 408 112 vēlētāju. 

Salīdzinoši 9.Saeimas vēlēšanās piedalījās 901 796 pilsoņi jeb 62,28% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Šajās parlamenta vēlēšanās aktivitāte ir augstāka.

Vislielākā aktivitāte - Saulkrastu novadā

Saskaņā ar jaunākajiem datiem joprojām augsta vēlētāju līdzdalība saglabājusies Saulkrastu novadā, kur savu izvēli izdarījuši 77,48 procenti vēlētāju, un Carnikavas novadā, kur vēlēšanās piedalījušies 70,98 procenti vēlētāju.

Viszemākā vēlētāju aktivitāte līdz pulksten 16 novērota Rēzeknes novadā, kur nobalsojuši 34,48 procenti vēlētāju. Seko Krustpils novads, kurā savu izvēli izdarījuši 34,63 procenti vēlētāju, un Daugavpils novads ar 34,75 procentiem balsotāju.

Pretēji dienas pirmajai pusei, līdz pulksten 16 visaktīvākie balsotāji bijuši Rīgā, kur vēlēšanās piedalījušies 49,43 procenti vēlētāju, savukārt viszemākā aktivitāte bijusi Latgalē, kur nobalsojuši 41,50 procenti.

Visi vēlēšanu iecirkņi šodien būs atvērti līdz pulksten astoņiem.

Nekas neparasts nav noticis

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars Foto: LETA

Viens no jaunumiem, kas raksturīgs tieši šīm vēlēšanām un ko liela daļa iedzīvotāju nav ielāgojuši, ir atšķirīgā sistēma, kas kandidātiem neļauj vienlaikus būt iekļautiem dažādu vēlēšanu apgabalu sarakstos. Tieši šā iemesla dēļ, piemēram, Rīgā ir bijuši vairāki gadījumi, kad vēlētāji sev tīkamo partiju sarakstos nav atraduši tieši tos kandidātus, par kuriem gribētu balsot.

Latvijas radio arī ziņo, ka Liepājā ir bijuši vairāki gadījumi, kad vēlētāji metuši balsošanas urnās tukšas aploksnes. Citur Kurzemē vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka balsošanas aktivitāte šoreiz tomēr ir mazākā nekā iepriekšējos gados, jo daudzi cilvēki ir aizbraukuši uz ārzemēm.

Londonā nobalsojuši vairāk nekā 800 Latvijas pilsoņu

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā, Latvijas vēstniecībā izvietotajā vēlēšanu iecirknī, šodien līdz plkst.17 bija nobalsojuši vairāk nekā 800 Latvijas pilsoņu, informēja iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Eduards Stiprais. Londonā šis ir vienīgais vēlēšanu iecirknis.

Patlaban pie vēlēšu iecirkņa izveidojusies "milzīga rinda", taču, cik vēlētāju varētu gaidīt rindā, viņš nemācēja teikt, jo patlaban visi vēlēšanu iecirkņa darbinieki esot ļoti aizņemti un skaitīt vēlēt gribētājus neesot laika.

Nekādu incidentu dienas laikā nav bijis, vienīgi daži vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem ir dubultpilsonība, bija sajaukuši pases. Proti, uz vēlēšanām bija ieradušies ar britu pasēm, bet tad viņi devušies uz mājām, paņēmuši īsto - Latvijas - pasi un nobalsojuši.

Cilvēki stāv rindā, lai piedalītos 10.Saeimas vēlēšanās Londonā
Cilvēki stāv rindā, lai piedalītos 10.Saeimas vēlēšanās Londonā Foto: LETA

Savukārt Īrijas galvaspilsētā Dublinā, kas ir vienīgais vēlēšanu iecirknis šajā valstī, 10.Saeimas vēlēšanās līdz plkst.17.30 piedalījies jau 521 Latvijas pilsonis.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas vadītāja Vija Buša pastāstīja, ka aktivitāte no Īrijā dzīvojošajiem latviešiem šogad esot ļoti liela un vēlētāji uz Dublinu brauc arī no citām Īrijas pilsētām. No Limerikas ieradies pat autobuss ar Latvijas pilsoņiem. Kopīgi vēlēšanu iecirknī ieradusies arī visa latviešu evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze, tāpēc ik pa laikam veidojas arī nelielas balsot gribētāju rindas.

Daudzi vēlētāji balsot nāk ar ģimenēm, līdzi ņemot bērnus.

Lielākā daļa vēlētāju uz iecirkni atnākuši, jau pirms tam izdarot izvēli, par kādu politisko spēku balsot. Vēlē gan latviešu, gan krievu valodā runājošie Latvijas pilsoņi.

Ne Londonā, ne arī Dublinā vēlēšanu iecirkņos nav notikuši nekādi starpgadījumi, bet daži vēlētāji lūguši konsultāciju par balsošanas kārtību.

Itālijā un Vācijā - rekordliels vēlētāju skaits

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē un Itālijas galvaspilsētā Romā vēlētāju aktivitāte ir ievērojami lielāka nekā iepriekšējās vēlēšanās. Latvijas vēstnieks Vācijā Ilgvars Kļava pastāstīja, ka līdz šim Berlīnē nobalsojuši 200 cilvēki vēstniecībā un vēl 155 Latvijas pilsoņi izmantojuši iespēju nobalsot pa pastu. Līdz ar to jau patlaban vēlētāju aktivitāte bijusi lielāka nekā iepriekšējās vēlēšanās, kad Berlīnē nobalsoja aptuveni 325 balsstiesīgie.

Nekādu starpgadījumu neesot bijis un, iespējams, līdz vakaram nobalsojušo skaits vēl pieaugs, sacīja Kļava.

Latvijas vēstniecības Itālijā pirmais sekretārs Ģirts Jaunzems pastāstīja, ka Romā šodien paguvuši nobalsot 37 cilvēki, salīdzinoši iepriekšējos gados šis skaits bija ap 20, no kuriem 15 bija vēstniecības darbinieki ar savām ģimenēm.

Jaunzems pastāstīja, ka liela daļa vēlētāju ir tūristi, kuri apmeklē gan Romu, gan citas Itālijas pilsētas. Bijuši pat vēlētāji, kuri ieradušies no Milānas.

Arī Romā vēlēšanas norit bez starpgadījumiem, un Jaunzems prognozē, ka līdz vakaram varētu būt vēl kādi vēlētāji.

Braucam balsot uz Rīgu!

Latvijas radio, atsaucoties uz „Vidzemes televīziju” ziņo, ka arī šajās vēlēšanās ir novērojams tā saucamais „balsotāju tūrisms”. Kādas lielas partijas viens no līderiem, kurš nav atrodams Vidzemes sarakstā, organizē autobusus uz Rīgu, lai valmierieši tur varētu par viņu nobalsot. Nelielā ekskursija uz galvaspilsētu tiek apvienota ar vēl dažiem labumiem, kas tiek solīti vēlētājiem. No „Vidzemes televīzijas” uzrunātajiem cilvēkiem, kas pulcējās laukumā pie autobusiem, neviens gan atklāti nevēlējās atzīt, kāds ir viņu „ekskursijas” patiesais iemesls. Tūristu autobusi ar vēlētājiem šodien ir novēroti arī Ozolniekos, ziņo Latvijas radio. Taču politologs Andris Runcis pauž pārliecību, ka šādā veidā nav iespējams būtiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Rīgā pie iecirkņiem veidojas rindas; iedzīvotāji neapmierināti

Dienas vidū Rīgā pie iecirkņiem veidojas balsot gribētāju rindas, raisot iedzīvotāju neapmierinātību. 

Pļavniekos pie 66.iecirkņa rindā gaida aptuveni 30 cilvēki, brīžiem pat vairāk, rindai stiepjoties līdz pat Rīgas Pļavnieku pirmsskolas izglītības iestādes vārtiņiem. Šajā iecirknī rinda virzās uz priekšu diezgan ātri.

Garā rindā jāgaida arī pie balsošanas iecirkņa Rīgas pilsētas 3.ģimnāzijā, par ko neapmierinātību pauž cilvēki, kas nevēlas pavadīt sestdienu, nīkstot rindā.

Rīgas centrā pie balsošanas iecirkņa 1.ģimnāzijā kopš priekšpusdienas saglabājas vairāku desmitu cilvēku gara rinda, patlaban rindā gaida jau pussimts pilsoņu. Rindas veidojas arī pie balsošanas kabīnēm.

3.vēlēšanu iecirkņa, kas atrodas Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, vēlēšanu komisijas loceklis Kirils Solovjovs pastāstīja, ka šogad šajā iecirknī papildus izvietotas sešas balsošanas kabīnes un kopumā to skaits sasniedzis 18.

Solovjovs lielo apmeklētāju pieplūdumu skaidro ar to, ka šajās vēlēšanās nav iecirkņa Rīgas Latviešu biedrības namā. Viņš pauda bažas, ka, tuvojoties plkst.20, kad vēlēšanu iecirkņi tiek slēgti, rinda varētu būt vēl garāka un iecirknim būs jāturpina darbs, kamēr būs nobalsojuši visi rindā stāvošie.

Incidentu šajā vēlēšanu iecirknī nav bijis, tomēr daudzi vēlētāji brīnās, kādēļ vēlēšanu iecirkņa nav Rīgas Latviešu biedrības namā. Vairāki apmeklētāji arī vēlējušies nobalsot par deputātu kandidātiem, kas balotējas citā vēlēšanu apgabalā.

Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā
Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā Foto: Felicija/TVNET

No republikas pilsētām līdz plkst. 16 vislielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Valmierā, savukārt vismazākā - Daugavpilī

Centrālās vēlēšanu komisijas dati liecina, ka Valmierā savu izvēli deviņu stundu laikā izdarījuši 53,46% vēlētāju, un tas ir vislielākais īpatsvars, salīdzinot ar pārējām lielajām pilsētām.

Valmierai seko Rēzekne, kur savu izvēli līdz plkst. 16 izdarījuši 49,56% vēlētāju. Rīgā nobalsojuši 49,43%, Liepājā - 49,42%, Ventspilī - 48,24%, Jēkabpilī - 48,72%.

Mazāka aktivitāte bijusi Jelgavā, kur pie urnām bija devušies 18 843 jeb 46,35% vēlētāju, bet viskūtrākie bijuši pilsoņi Daugavpilī - tur deviņu stundu laikā nobalsojuši 25 912 cilvēki, kas ir 40,98% no Daugavpilī reģistrētajiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Siguldā pārsvarā vēlēt nāk zelta rudens baudītāji

Siguldā vēlēšanu iecirkņos sestdien pie urnām lielā skaitā dodas zelta rudens baudītāji, kas atbraukuši gan no Liepājas, gan Rēzeknes. Siguldas kultūras namā izvietotā 770.iecirkņa vadītāja Beatrise Zeila informēja, ka jau kopš agras rīta stundas aktivitāte tikai palielinās un ļoti liela daļa no balsotājiem esot speciāli braukuši uz Siguldu ekskursijā un pie viena arī nobalsot.

"Ir no Liepājas, Rēzeknes, Varakļāniem, Aizputes," pastāstīja Zeila. Daudzi arī atzinuši, ka vēlējušies balsot tieši par kandidātiem, kas balotējas Vidzemes apgabalā.

TVNET novēroja, ka pēcpusdienā pie iecirkņiem veidojās rindas, daudzi cilvēki nāca balsot veselām ģimenēm.

Ventspilī iedzīvotāji aktīvi balso

Ventspils centrā sestdienas rītā 10.Saeimas vēlēšanas norit mierīgi un iedzīvotāji aktīvi balso, atzina aptaujāto vēlēšanu iecirkņu darbinieki.

254.vēlēšanu iecirknī Kuldīgas ielā vēlēt gribētāji jau pulksten 7 no rīta stāvēja rindā, aģentūrai BNS pastāstīja vēlēšanu iecirkņa komisijas sekretāre Aija Jonāne, piebilstot, ka kopš pulksten 8 aktivitāte aizvien pieaug, kas skaidrojams ar vēlēšanu iecirkņa atrašanos tuvu tirgum. "Iedzīvotāji vēlēšanas savieno ar tirgus apmeklējumu," viņa atzina. Pēc Jonānes novērojumiem, patlaban vēlētāju aktivitāte nav ne lielāka, ne mazāka kā citus gadus.

Viņa arī sacīja, ka 254.vēlēšanu iecirknī vienīgais konstatētais pārkāpums pagaidām ir aģitācija, ko veica kāda čigānu tautības sieviete, taču kopumā vēlēšanas norit mierīgi. Iedzīvotāji šogad ir labi informēti par vēlēšanu procesa norisi, minēja vēlēšanu iecirkņa darbiniece, piebilstot, ka nav arī pagaidām konstatēti gadījumi, kad kāds vēlētājs būtu gribējis nobalsot ar nederīgu pasi.

Jelgavā vēlēšanu rīta cēliens aizvadīts mierīgi

Jelgavā vēlēšanu rīta cēliens aizvadīts mierīgi, sacīja Jelgavas pilsētas vēlēšanu komisijas vadītājs Jānis Dēvics.

"Līdz šim nekādu sūdzību nav bijis," uzsvēra Dēvics un norādīja, ka tiek rūpīgi kontrolēts, vai vēlēšanu dienā tiek veikti kādi aģitācijas pasākumi, bet līdz šim pārkāpumi nav konstatēti.

Dēvics atzina, ka sestdien rīta pusē Jelgavā nobalsojušo skaits - 628 cilvēki jeb 1,54% iedzīvotāju - ir samērā labs rādītājs.

Saulkrastos jau no paša rīta pie vēlēšanu iecirkņa veidojas rindas

Foto: TVNET aculiecinieks
Foto: TVNET aculiecinieks

Daugavpilī atsevišķās tramvaju pieturās joprojām redzami PCTVL plakāti

Daugavpilī vēlēšanu rītā situācija ir mierīga, ziņu par nopietniem incidentiem nav, pastāstīja vēlēšanu iecirkņu vadītājas. Savukārt tramvaju pieturās aģentūra BNS vietām novēroja joprojām esošus "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) vēlēšanu plakātus, kas dažviet gan ir bojāti.

No paša rīta tūlīt pēc iecirkņu atvēršanas Daugavpilī vēlētāju aktivitāte bijusi samērā neliela, bet pašlaik tā esot pieaugusi.

Vēlētāji ir neziņā par apgabalu sistēmas vēlēšanu sarakstiem

Vēlētāji, aizejot uz iecirkni un meklējot partiju sarakstā konkrētus vārdus, nav informēti, ka šogad kandidātu saraksti katrā vēlēšanu apgabalā ir atšķirīgi.

Ļoti daudz cilvēku, iznākot no iecirkņiem, ir vīlušies, ka pie konkrētā partiju saraksta nav ieraudzījuši to cilvēku, par kuru vēlētājs labprāt nodotu savu balsi. Tas gan neietekmējot vēlētāja izvēli, jo nobalsots tiek par to partiju, no kuras nāk iecienītākais kandidāts, tomēr neizpratne un sašutums cilvēkos ir jaušams, jo viņi nav pietiekami labi informēti par jauno sistēmu.

Latvijā durvis vēruši 949 vēlēšanu iecirkņi

Kā ziņots, šodien plkst.7 Latvijā durvis vēra 949 vēlēšanu iecirkņi 10.Saeimas vēlēšanām, kuros varēs balsot līdz plkst.20.

64 vēlēšanu iecirkņi, kas izveidoti ārvalstīs, strādās no plkst.7 līdz 20 pēc vietējā laika.

Komentāri (552)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu