Olbaltumvielas tavā uzturā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Olbaltumvielas ir nepieciešamas kā muskuļu un ķermeņa audu atjaunošanai, tā arī augšanai.

Ar uzturu uzņemtās olbaltumvielas organismā atkarībā no kopējā uzņemtā kaloriju daudzuma un uzņemtā ogļhidrātu un tauku daudzuma:

* tiek uzkrātas ķermenī tauku veidā - ja kopumā uzņemtais kaloriju daudzums ir lielāks nekā patērētais;

* tiek izmantotas kā enerģijas avots, lai uzturētu dzīvībai nepieciešamos procesus, ja enerģijai nevar izmantot ogļhidrātus vai taukus (tie tiek uzņemti pārāk mazā daudzumā);

* atjauno vecās šūnas, orgānus, asinis, matus, nagus, ādu un audus, veicina muskuļu masas pieaugumu, ja uzņemto ogļhidrātu un tauku daudzums ir atbilstošs organisma vajadzībām.

Olbaltumvielas sastāv no 20 aminoskābēm, kuras dalās pilnvērtīgajās (neaizstājamajās) un nepilnvērtīgajās (aizstājamajās). Īpaši svarīgas ir olbaltumvielas, kuru sastāvā ir visas pilnvērtīgās aminoskābes. Šīs olbaltumvielas var uzņemt ar dzīvnieku valsts produktiem, pienu, sieru, u.tml. Uzņemt visas pilnvērtīgās olbaltumvielas var arī, ēdot kopā graudu produktus ar dārzeņiem vai riekstiem.

Kopumā ievērojamākie olbaltumvielu avoti pārtikā ir olas, liesā vistas, liellopu un cūkgaļa, zivis, siers, piena produkti, rieksti. Uzņemt olbaltumvielas var arī ar uztura bagātinātājiem - šobrīd dažādi sporta uztura ražotāji piedāvā plašu klāstu šādu produktu. Ar uztura bagātinātājiem gan nav ieteicams aizrauties, tie lietojami tikai tad, ja ar uzturu ir grūti uzņemt organismam nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, piemēram, nopietnas fiziskas slodzes apstākļos.

Bez īpašas fiziskas slodzes nepieciešamais uzņemto olbaltumvielu daudzums gramos dienā ir vienāds ar ķermeņa svaru kilogramos. Fiziski aktīviem cilvēkiem pie šā skaitļa jāpieskaita aptuveni trešdaļa nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma par katru treniņa stundu. Piemēram, ja ķermeņa svars ir 60 kg, tad

* nepieciešamais olbaltumvielu daudzums dienā ir 60 grami;

* ja trenējies 1 stundu, tad aptuvens nepieciešamais daudzums ir 80 grami;

* bet, ja treniņš ilgst 2 stundas, - tad aptuveni 100 grami.

Protams, ar nosacījumu, ka tiek uzņemts arī organismam nepieciešamais tauku un ogļhidrātu daudzums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu