"Sabiedrībā pazīstami" cilvēki lūdz atbrīvot no apcietinājuma Stranci (251)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai Latvijā tā ir kļuvusi par normu - tiklīdz persona tiek apcietināta "sabiedrībā pazīstami" cilvēki paraksta vēstuli ar lūgumu atbrīvot aizdomās turamo no apcietinājuma? Vai minētā rīcība liecina par mūsu pilsoniskās sabiedrības rūpēm par tiesiskumu Latvijā?

Vairāk nekā 350 cilvēku parakstījuši aicinājumu mainīt tiesas piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - no amata atstādinātajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram, arhitektam Pēterim Strancim. Aicinājumu parakstījuši vairāki "sabiedrībā pazīstami" cilvēki.

Aicinājuma vēstuli parakstījušie apliecinājuši, ka nezinot nevienu tādu apstākli, kas dotu pamatu uzskatīt, ka Strancis jebkādā veidā varētu ietekmēt vai kavēt izmeklēšanas gaitu, atrodoties brīvībā, vai jebkādā veidā izvairīties no izmeklēšanas, kamēr tiktu noskaidroti patiesie lietas apstākļi, informēja viņa dzīvesbiedre Agnese Strance.

Aicinājumu parakstījuši - mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins, acu ārste Ilga Lūkina, acu ārsts Fēlikss Lūkins, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas viceprezidents Igo Japiņš, uzņēmēja Līga Plaude, ķirurgs Jānis Zaržeckis (LPP), māksliniece Vineta Kaulača, uzņēmējs Andris Kreislers, motobraucējs Kristers Serģis, vairāku universitāšu mācībspēki un daudzi korporācijas "Fraternitas Livonica" biedri.

Aicinājumu parakstījuši arī bijušie skolas un studiju biedri, draugi un paziņas, kā arī vairāk nekā 20 Latvijā zināmu arhitektu un vairāk nekā 150 Pilsētas attīstības departamenta darbinieku.

Arhitektu Stranci visi parakstījušies raksturojuši gan kā augsta līmeņa profesionāli arhitektūras un pilsētplānošanas jomā, gan arī kā godprātīgu, radošu un inteliģentu personību ar augstu atbildības izjūtu. Viņa attieksme un paveiktais darbs ir bijis uzskatāms apliecinājums, ka viņš savu darbu vienmēr ir veicis pēc labākās sirdsapziņas, norādīja Strance.

"Arhitektu Pēteri Stranci aizturēja šā gada 27.martā. Informāciju par iespējamo arestu plašsaziņas līdzekļi uzzināja vēl pirms aizturēšanas fakta konstatācijas. Lietas publiskošana un tam sekojošā publicitāte liecina par mērķtiecīgu cilvēka notiesāšanu pirms tiesas. Šobrīd Strancis ir aizturēts uz aizdomu pamata par iespējamo saistību ar korupciju. Tas nedod tiesības nevienam - ne tiesībsargājošajām iestādēm, ne plašsaziņas līdzekļiem, ne sabiedrībai - noniecināt cilvēka reputāciju, godaprātu un sasniegto, kā arī attiekties pret viņu kā pret noziedznieku," savu viedokli pauda uzņēmējs Andris Kreislers.

Vēstules par atbalstu un drošības līdzekļa maiņu Strancim uzrakstījusi Latvijas Arhitektu savienības valde, kā arī Krievijas Arhitektu savienība, Tatarstānas Arhitektu savienība.

Mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins un uzņēmējs Andris Kreislers ir parakstījuši galvojumu par Stranča drošības līdzekļa maiņu, kurā apliecina savu gatavību atbildēt par sekām likuma priekšā, kuras rastos, ja Strancis jebkādā veidā pārkāptu mainītā drošības līdzekļa nosacījumus.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Stranci aizturēja ar būvniecību saistīto pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā. KNAB amatpersonas Stranci aizturējušas, jo izmeklētāju rīcībā esošā informācija deva pamatu uzskatīt, ka viņš varētu būt izdarījis vairākus ar kukuļošanu saistītus likumpārkāpumus.

Strancis tiek turēts aizdomās par nozieguma izdarīšanu, kas kvalificēts Krimināllikuma 320.panta 3.daļā caur 15.pantu - par "kukuļņemšanas mēģinājumu, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu vai to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli".

Minētais likuma pants paredz sodīt par vainīgu atzītu personu ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš pārsūdzējis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 28.marta nolēmumu, ar kuru Strancim tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Tuvākajā laikā Stranča drošības līdzekli pārskatīs Rīgas apgabaltiesa, taču precīzs tiesas sēdes datums pagaidām vēl nav zināms.

"Ir runa par konkrētiem gadījumiem un konkrētām summām," aģentūrai LETA pastāstīja Stranča advokāts Vārpiņš, norādot, ka sīkāku informāciju izmeklēšanas nolūkos viņam izpaust aizliegts. Pēc Vārpiņa teiktā, Strancis savu dalību viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos kategoriski noliedz.

"Strancis bija pārsteigts, ka arī viņam mēģina inkriminēt Rīgas domes koruptīvās darbības," sacīja Vārpiņš. "Domāju, ka lēmums par apcietinājumu pieņemts, lai nomierinātu sabiedrību."

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) Stranci atstādinājis no amata.

Komentāri (251)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu