“Latvijas ideja. Nauda seko idejai”: Izgudrotāji Latvijā lielākoties ir vīrieši (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties pirmās kārtas noslēgumam ideju šovā “Latvijas ideja. Nauda seko idejai”, kuru redzēsiet LNT 1.maijā 20.40, jau pieteiktas vairāk nekā 250 idejas, un to pieteicēji lielākoties ir vīrieši, savukārt aktīvākie ideju iesniedzēji nāk no Latgales puses.

“Apkopojot iesniegtās projektu idejas un to autorus, atklājām interesantu sakarību – vīrieši un sievietes iesniedz ievērojami atšķirīgus ideju pieteikumus,” atklāj projekta producents Ansis Egle.

Autori idejām, kas būtu kvalificējamas kā izgudrojumi, 75% gadījumu ir vīrieši. ““Interesanti, ka vīriešiem ir raksturīgi vienlaicīgi nosūtīt vairākas idejas, kas visas nav izstrādātas pilnībā. Šādi pieteikumi rada iespaidu, ka galvenais autoru mērķis ir piedalīties „Latvijas idejas” projektā, lai iegūtu līdzekļus jebkuram no autora projektiem,” stāsta producents Ansis Egle. „Labā ziņa gan ir arī tā, ka visbiežāk tieši starp vīriešu iesūtītajām idejām ir jau arī pašu patentēti izgudrojumi, kuru ražošanas sākšanai ir nepieciešams vien finansējums.”

Sievietes „Latvijas idejas” šovam savus izgudrojumus iesūta salīdzinoši retāk – tikai 22% gadījumu. “Atšķirībā no vīriešu izgudrojumiem, sieviešu ideju pieteikumos visbiežāk pausta vēlme sakārtot valsti un rūpēties par bērniem. Vairums sieviešu ideju ir tiešām nozīmīgas Latvijas mērogā, bet tie tomēr nav izgudrojumi,” atzīst producents. “Lielākoties sieviešu iesniegto ideju pieteikumos pausti sociālās atbildības projekti, piemēram, izveidot pansionātus, medicīnas iestādes, izklaides centrus un tamlīdzīgi.” Pretēji vīriešiem, sievietēm ir raksturīgi viena sūtījuma ietvaros pieteikt vienas idejas detalizētu aprakstu vai pat jau rūpīgi izstrādātu biznesa plānu. Tomēr tikai neliela daļa no sieviešu pieteiktajām idejām precīzi atbilst projekta nolikumam.

Lai arī iesniegt idejas ir aicinātas arī vairāku personu grupas vai organizācijas, šādi pieteikumi līdz šim veido tikai 3% jeb ļoti nelielu daļu no kopējā saņemto pieteikumu skaita. “Pastāv maldīgs uzskats, ka inovāciju pamatā ir tikai un vienīgi laba ideja. Idejai jābūt arī reāli īstenojamai, tādēļ pirms finansējuma piesaistīšanas nepieciešams ilgstoša un rūpīga produkta realizācijas analīze. Tāpēc vēlams izgudrojuma izstrādes gaitā piesaistīt vairākus atšķirīgu nozaru speciālistus, kas spētu izvērtēt ideju no dažādiem aspektiem, jo var atklāties, ka tās realizācija dzīvē dažādu iemeslu dēļ praktiski nav iespējama. Latviešiem jāiemācās strādāt komandā, jo nereti tieši komandas darbā var rast risinājumu, kā piešķirt idejai dzīvotspēju,” uzsver projektā iesaistītā a/s “GE Money” deleģētā eksperte Ilze Jurkāne.

Nākamais raidījums no cikla „Latvijas ideja. Nauda seko idejai” LNT kanālā 1.maijā, 20.40.

„Latvijas ideja. Nauda seko idejai” ir iespēja ikvienam Latvijas iedzīvotājam - telekompānija LNT sadarbībā ar uzņēmumu „GE Money” aicina iedzīvotājus pieteikt savu perspektīvo biznesa ideju un nest Latvijas vārdu pasaulē! Idejas pieteikšana ir vienkārša - tās autoram ir jāatsūta pieteikums, kas tālāk tiks nodots ekspertu vērtējumam. Ja tie atzīs ideju par vērtīgu, tā kopīgi ar speciālistiem tiks attīstīta tālāk - tiks veidots biznesa plāns, kas kļūs par pamatu investīcijām.

Lai ideja atbilstu akcijas noteikumiem un būtu kvalificējama kā izgudrojums, tai ir jābūt oriģinālai, ne vien Latvijā, bet arī globāli, kā arī izgudrojumam ir jābūt vērtīgam sabiedrībai.

Pirmais lielais Latvijas ideju šovs būs redzams jau 1.maijā, LNT ēterā plkst. 20.45, kad skatītājiem būs iespēja iepazīties ar perspektīvākajām Latvijas idejām un to autoriem. Līdz tam ar projekta gaitu iespējams iepazīties katras nedēļas piektdienas LNT vakara ziņu pārraidē.

Idejas jāsūta uz epastu latvijasideja@lnt.lv vai pa pastu uz telekompāniju LNT, Elijas ielā 17, Rīgā, LV-1050 ar norādi - projektam "Latvijas ideja. Nauda seko idejai". Idejas autoram obligāti jānorāda arī sava kontaktinformācija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu