Domnieki piesardzīgi vērtē Sabiedriskās padomes izveidi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Domnieki piesardzīgi vērtē Rīgas domes vicemēra Jāņa Dineviča (LSDPS) ieceri izveidot Sabiedrisko padomi, kurā tiktu apspriesti jautājumi, kuru risināšana rīdziniekiem šķiet nevajadzīgi apgrūtināta un rada saskarsmi vai aizdomas par korupciju.

Kā uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK), ir pozitīva un apsveicama jebkura darbība, kas vērsta uz korupcijas apkarošanu Rīgas domē un palielinātu uzticamību pašvaldības darbam.

"Tomēr jāizvērtē, lai šīs darbības nav tikai formālas, bet lai nestu taustāmu rezultātu. Šis priekšlikums nopietni jāapspriež dažādos līmeņos, un arī es pats to apspriedīšu, tiekoties ar nevalstiskajām organizācijām," informēja Birks.

Rīgas domes Pretkorupcijas komisijas vadītāja Eināra Cilinska (TB/LNNK) viedoklis par Sabiedriskās padomes izveidi ir rezervēts, jo, lai šādu komisiju veidotu, būtu svarīgi saprast, kāds tieši būtu tās uzdevums un vai ir cilvēki, kas gribētu šajā komisijā strādāt.

"Drīzāk būtu veidojama sabiedriska konsultatīva padome pilsētas attīstības jautājumos, iekļaujot tajā iedzīvotāju teritoriālās apvienības, nevalstiskās vides organizācijas", uzsvēra Cilinskis.

Vienlaikus būtu labi īstenot Sabiedrības par atklātību "Delna" priekšlikumu par pretkorupcijas pasākumu sabiedrisko monitoringu Rīgas domē, jo bez "Delnas" un Sabiedriskās politikas centra "Providus" diez vai ir daudz sabiedrisko organizāciju, kas specializētos pretkorupcijas jomā, atzina Cilinskis.

Partijas "Jaunais laiks" Rīgas domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks atzina, ka sabiedrības iesaistīšana, protams, ir laba lieta, bet tas nevienu neatbrīvos no lēmumu pieņemšanas.

"Šobrīd ir pieci aizturētie, un neviens politisko atbildību nav uzņēmies. Un ja domā, ka šī brīža situāciju var atrisināt ar Sabiedriskās padomes palīdzību, tad es saku "nē". Politiķiem vispirms jābūt gribai kaut ko darīt, lai likvidētu šo sērgu. Sabiedrība var palīdzēt, bet ne deputātu vietā izdarīt," uzsvēra Pulks.

Kā ziņots, Dinevičs aicina izmantot citu valstu pieredzi un izveidot Rīgas domē Sabiedrisko padomi, kuras sastāvā būtu sabiedrisko organizāciju un inteliģences pārstāvji, uzņēmēji, žurnālisti, pensionāru apvienību pārstāvji, kā arī tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.

Padomi veidotu 30 līdz 35 cilvēki un sēdes varētu sasaukt reizi mēnesī Rīgas domes priekšsēdētāja vadībā. Sēdēs tiktu apspriesti jautājumi, kuru risināšana rīdziniekiem šķiet nevajadzīgi apgrūtināta un rada saskarsmi vai aizdomas par korupciju.

Dinevičs uzskata, ka šādas Sabiedriskās padomes varētu veiksmīgi darboties arī pie ministrijām un citām valsts pārvaldes struktūrām.

Jau ziņots, ka patlaban pilsētas domē ir izveidota komisija, kas nodarbojas ar korupcijas risku samazināšanu pašvaldībā.

Komisijas vadītājs ir Cilinskis, vadītāja vietnieks - Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs, bet komisijas locekļi - deputāti Aina Žuravļova ("Dzimtene"), Aleksandrs Kuzmins (PCTVL), Sarmīte Pīka (TP), Andrejs Vilks (LSDSP), Igors Pimenovs (SC), Baiba Brigmane (JL), Jānis Zaržeckis (LPP/LC), Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieks Ģirts Auškāps (TB/LNNK), Rīgas domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš un Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes direktore Aija Roziņa.

Komisijas uzdevums ir izstrādāt rīcības plānu korupcijas risku samazināšanai Rīgas domē un koordinēt darbu nepieciešamo izmaiņu veikšanai normatīvajos dokumentos, kas turpmāk nodrošinātu pašvaldības darba un pieņemto lēmumu caurskatāmību un uzticamību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu