DP vērtē Kremļa blogera iekļaušanu «melnajā sarakstā»; policija viņu atbrīvo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Drošības policija (DP) izvērtē iespēju rīkoties, lai iekļautu Kremļa propagandistu Greiemu Filipsu Latvijai nevēlamo personu jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā, kas savukārt nozīmētu liegumu vīrietim iebraukt Latvijā, pastāstīja Drošības policijas preses sekretāre Līga Pētersone.

Plašākus komentārus Pētersone nesniedza, savukārt Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins aģentūrai LETA pastāstīja, ka Filipsam par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Tagad par sodu būs jālemj tiesai. Drīzumā protokolu nosūtīs tiesai, taču tas notiks ierastajā kārtībā. Līdz ar protokola noformēšanu vīrietis no policijas iecirkņa ir atbrīvots.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām paredz naudas sodu līdz 280 eiro vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Kā informēja Tieslietu ministrijā, patlaban ir iestrādāti piedziņas mehānismi kodeksā, lai varētu veikt piespiedu piedziņu ārvalstīs, bet šis likumprojekts pašreiz ir Saeimā. Tāds mehānisms būtu nepieciešams gadījumā, ja, piemēram, tiesas noteikto sodu Filipss nenomaksās vai neizpildīs Latvijā.

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no šādiem apstākļiem, proti, kompetentām iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā vai ir tās biedrs, vai arī ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai, ierodoties Latvijā, var traucēt pirmstiesas izmeklēšanu vai tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziedzīga nodarījuma atklāšanā.

Tāpat iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks izdarījis vai plāno izdarīt smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Tāpat ārzemnieku var iekļaut sarakstā, ja ārzemnieka ieceļošana un uzturēšanās Latvijā nav vēlama citu iemeslu dēļ, pamatojoties uz kompetentu valsts iestāžu sniegto atzinumu.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona («persona non grata»), par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) jau šodien pēc leģionāru piemiņas gājiena paziņoja, ka Filipsa atrašanās Latvijā nav vēlama, taču vispirms ministrs vēlas aprunāties ar Drošības policijas vadību un tikai tad izlemt, vai vīrieti iekļaut «melnajā sarakstā».

Valsts policijas darbinieki šodien leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, aizturēja Kremļa propagandistu Filipsu. Viņš tika nogādāts policijas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai un administratīvā pārkāpuma lietvedības sākšanai saistībā ar iespējamu nepakļaušanos policijas prasībām. Filipss vairākkārt traucēja sabiedrisko kārtību gājiena laikā un ignorēja policijas aizrādījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu