Nepiekāpīgs, spītīgs, talantīgs - Daugaviņš nomētā dāņus! (71)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas hokeja jaunajam talantam Kasparam Daugaviņam gūstot trīs vārtus, otrdien Rīgā mūsu valstsvienība savā pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules meistarsacīkstēm uzvarēja Dāniju. Izcilu sniegumu mājinieku rindās demonstrēja par Daugaviņu apaļus divdesmit gadus vecākais vārtsargs Sergejs Naumovs.

38 gadus vecajam Naumovam atvairot 32 no 34 metieniem, bet vēl tikai 18 gadus jaunajam Daugaviņam pretinieku vārtos trīs dažādos veidos iemetot trīs ripas, "sarkanbaltsarkanie" šodien ar 5:2 uzvarēja Dāniju.

Skatītāju pārpildītajā "Arēnā Rīga" valdot lieliskai hokeja atmosfērai, pa vieniem vārtiem Latvijas valstsvienības labā guva arī Aleksandrs Macijevskis un Aleksandrs Jerofejevs.

Diemžēl šoreiz neiztika arī bez zaudējumiem. Spēka cīņām bagātajā spēlē nopietnus savainojumus guva mūsu komandas kapteinis Viktors Ignatjevs un Herberts Vasiļjevs. Ignatjevam ir savainots plecs, bet Vasiļjevs saņēma spēcīgu sitienu pa krūškurvi un nekavējoties tika aizvests uz slimnīcu, lai izdarītu rentgena uzņēmumu.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Oļegs Znaroks pēcspēles preses konferencē pasūkstījās, ka pārbaudes spēlē pretiniekiem tomēr vajadzēja spēlēt mazāk agresīvi, un piebilda, ka skaidrība par abu hokejistu savainojumu nopietnību būs rīt.

Pirmo spēli pasaules meistarsacīkstēs Maskavā Latvijas nacionālā komanda aizvadīs jau šosestdien, kad mērosies ar rangā vienu vietu augstāk esošo Šveici.

2007. gada 24. aprīlis, Rīga. Apsveikumus no maiņas biedriem saņem trešo vārtu autori Aleksandrs Jerofejevs (otrais no kreisās) un Miķelis Rēdlihs (trešais no kreisās).
2007. gada 24. aprīlis, Rīga. Apsveikumus no maiņas biedriem saņem trešo vārtu autori Aleksandrs Jerofejevs (otrais no kreisās) un Miķelis Rēdlihs (trešais no kreisās). Foto: AFI

Latvijas un Dānijas spēles rezultātu devītajā minūtē skaitliskajā vairākumā atklāja Aleksandrs Macijevskis. Tas notika, Leonīda Tambijeva uz vārtu tālo stūri piespēlētajai ripai ar rikošeta palīdzību nonākot pie Aleksandra Semjonova, kas to savukārt pāradresēja Macijevskim. Pēdējais veica lielisku māņu kustību vārtu priekšā un raidīja ripu Petera Hirša sargātajos vārtos.

Precīzi vienu minūti vēlāk, saņēmis piespēli no Mārtiņa Cipuļa, Daugaviņš, atrazdamies iesāņus pret viesu vārtiem, elegantā stilā piešmauca Hiršu un dubultoja mūsu komandas pārsvaru - 2:0.

Turpmākajās minūtēs iniciatīva, pateicoties arī Tambijeva un Jerofejeva noraidījumiem, pārgāja dāņu rokās, tomēr patiešām vienreizējs Latvijas izlases vārtos bija Naumovs, kurš ķēra pat to, ko parasti neķer.

Izturējuši spiedienu, mājinieki atspēlējās brīdī, kad laukumā nule kā bija atgriezies noraidītais Jerofejevs. Miķelis Rēdlihs pa kreiso malu aizskrēja pretuzbrukumā un, eleganti apslidojis vārtus, izdarīja teicamu piespēli vārtu priekšā pavisam brīvajam Jerofejevam - 3:0!

Otrās trešdaļas pirmajās 15 minūtes laukuma saimnieki četras reizes pēc kārtas spēlēja skaitliskajā vairākumā, taču tikai atsevišķās epizodēs spēja radīt nopietnus draudus dāņu vārtiem.

Miķelis Rēdlihs apslido Petera Hirša vārtus un pēc mirkļa izdarīs rezultatīvu piespēli Aleksandram Jerofejevam.
Miķelis Rēdlihs apslido Petera Hirša vārtus un pēc mirkļa izdarīs rezultatīvu piespēli Aleksandram Jerofejevam. Foto: AFI

Strīdīga epizode notika perioda sestajā minūtē, kad pēc metiena no vārtu priekšas dāņu hokejistu mestā ripa šķietami ielidoja mūsu komandas vārtos, taču, atsitusies pret iekšējo pārliktni, uzreiz izlēca atpakaļ laukumā. Tiesnesis uzskatīja, ka ripa trāpījusi pa ārējo pārliktni, un vārtu guvumu neieskaitīja. Arī televīzijas atkārtojums skaidru atbildi uz jautājumu - bija vai nebija ripa mājinieku vārtos - nedeva.

Tajā pašā laikā dāņu centība beidzot tika atalgota un 17. minūtē, kad jau viesiem bija skaitliskais pārākums, Bū Nordbijs-Andersens, pat guļot uz ledus, pamanījās ievirzīt ripu Latvijas cietoksnī - 3:1.

Trešais periods mūsu komandai iesākās sekmīgi, un ar savu nepiekāpību pretinieku vārtu tuvumā atkal izcēlās Daugaviņš. Trešdaļas otrajā minūtē viņš pielaboja Gunta Galviņa no zilās līnijas izdarīto metienu un atjaunoja trīs vārtu pārsvaru - 4:1!

Drīz pēc Daugaviņa vārtiem mājinieki skaitliskajā vairākumā nespēja pat īsti ieiet dāņu zonā, kur nu vēl uzmest pa vārtiem. Trešdaļas vidū atkal vairākums, un šoreiz gan Hiršs dabūja pasvīst, taču ripa tik un tā negāja vārtos.

Vēl vairāk, 15. minūtē kādā no pretuzbrukumiem neatļauti tika kavēts dāņu uzbrucējs, kas jau bija izlauzies līdz Naumova vārtiem, un tiesneša žests bija nepārprotams - soda metiens. "Arēnai Rīga" kaucot ar vēl nepieredzētu jaudu un skaļumu, laukuma centrā stājās Mortens Grēns un, par spīti neciešamajam troksnim, eleganti apspēlēja Naumovu - 4:2.

Drīz pēc otrajiem zaudētājiem vārtiem mājinieki palika skaitliskajā mazākumā, un, sajutuši, ka šo spēli vēl var glābt, jau kādas četras minūtes pirms beigu signāla viesi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju - 6 pret 4.

Latvijas hokejistiem diezgan ātri izdevās pārtvert ripu, taču pa tukšo vārtu stabiņu trāpīja Macijevskis, bet Grigorija Panteļejeva metiens tika nobloķēts. Par apzinātu vārtu izgrūšanu noraidījumu saņēma dāņu hokejists, tomēr skandināvi atkal noņēma vārtsargu un turpināja uzbrukt.

Divarpus minūtes pirms spēles beigām ripa atkal nonāca pie mājiniekiem, taču arī Cipuļa metiens trāpīja vārtu stabam. Šķita, ka ripu dāņu vārtos tā arī neizdosies iedabūt, taču bija viens bet. Laukumā tobrīd atradās puisis vārdā Kaspars Daugaviņš... Mērķtiecība, ar kādu viņš izcīnīja ripu, kā nonāca labā metiena pozīcijā un kā pamanījās trāpīt ripu vārtos cauri vairāku spēlētāju burzmai, bija vienkārši apbrīnas vērta! 5:2 - tāds cīnītājs Latvijas pieaugušo hokeja valstsvienībai laikam nav bijis kopš paša Znaroka laikiem...

Lai gan šo godu pavisam droši bija nopelnījis arī Naumovs, Znaroka lēmums bija pašsaprotams un taisnīgs. Tribīnēm gavilējot, par labāko spēlētāju Latvijas valstsvienībā tika atzīts neviens cits kā Daugaviņš.

Metienu attiecība: Latvija - 55, Dānija - 34.

"Mums atkal bija problēmas ar vairākuma realizāciju," preses konferencē atzina Znaroks. "Taču mēs turpinām pie tā strādāt. Šodien arī vairākuma sliktā realizācija bija saistīta ar to, ka otrajā periodā jau vairs nespēlēja savainotie Ignatjevs un Vasiļjevs. Komandai bija vajadzīgs laiks, lai pārkārtotu spēli, un trešajā periodā sniegums jau uzlabojās."

Ar komplimentiem mājinieku virzienā neskopojās Dānijas valstsvienības galvenais treneris kanādietis Miks Sirants: "Tas bija tieši tas, kas mums bija vajadzīgs pirms došanās uz Maskavu - spēle ar ātru un tehnisku komandu, turklāt apstākļos, kad tribīnes mājiniekiem sniedza milzīgu atbalstu. Uzskatu, ka Latvija ir galvas tiesu pārāka par Itāliju [pēdējā pārbaudes spēlē Dānija - Itālija 2:2 - aut.] un tai nevajadzētu rasties problēmām to apspēlēt."

Pasaules meistarsacīkstēs Latvijas valstsvienība spēlēs A grupā kopā ar Zviedrijas, Šveices un Itālijas izlasi un ar itāļiem aizvadīs pēdējo pirmā posma spēli 2. maijā.

Uz čempionātu ceturtdien no Rīgas dosies trīs vārtsargi, deviņi aizsargi un 12 uzbrucēji. To skaitā arī Aleksandrs Ņiživijs, kas pret dāņiem nespēlēja, un Mārtiņš Karsums, kurš turpina sezonu Amerikas Hokeja līgas klubā Providensas "Bruins" un izlasei pievienosies jau Maskavā.

Pret Dāniju nespēlēja aizsargs Oļegs Sorokins, kam bija iedota brīvdiena, taču ar atzīstamu sniegumu laukumā izcēlās jaunais uzbrucējs Guntis Džeriņš, kam gan nav paredzēta vieta izlases sastāvā.

Tomēr šobrīd spriest par komandas galīgo sastāvu startam pasaules meistarsacīkstēs ir pāragri, jo vēl nav zināms, cik nopietnas ir Ignatjeva un Vasiļjeva traumas.

Latvijas valstsvienības sastāvs: vārtsargs - Sergejs Naumovs; aizsargi - Viktors Ignatjevs, Georgijs Pujacs, Guntis Galviņš, Arvīds Reķis, Rodrigo Laviņš, Agris Saviels, Atvars Tribuncovs, Aleksandrs Jerofejevs; uzbrucēji - Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Kaspars Daugaviņš, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Semjonovs, Miķelis Rēdlihs, Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Aleksandrs Macijevskis, Aleksejs Širokovs, Grigorijs Panteļejevs, Guntis Džeriņš.

Komentāri (71)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu