Bērnu slimnīcas korupcijas lietā apsūdz 10 personas (42)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas korupcijas lietā prokuratūrai lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret desmit personām.

Prokurors Māris Leja apstiprināja, ka lieta viņam ir nodota un viņš desmit dienu laikā plāno uzrādīt apsūdzības. Leja precīzi neatcerējās, par cik epizodēm lūgts uzrādīt apsūdzības, taču lietā figurējot vismaz sešas epizodes, četras no tām par krāpšanu, bet pārējās divas par kukuļošanu.

Personu vidū, pret kurām lūgts sākt kriminālvajāšanu, ir toreizējās slimnīcas amatpersonas, vairākas privātpersonas un ugunsdzēsējs.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt par krāpšanu lielā apmērā, kukuļošanu. Lietas materiālu esot diezgan daudz. Tā kā lietā vēl apsūdzības nav uzrādītas un tā nav nodota tiesai, plašākas lietas detaļas prokurors nevēlējās atklāt.

Vienā epizodē mēģināts izkrāpt 21 tūkstoti latu, otrā epizodē - 33 tūkstošus latu, trešajā epizodē - aptuveni 30 tūkstošus latu, bet ceturtajā epizodē - vairākus simtus latu. Viens no kukuļiem bijis aptuveni 2000 latu liels.

Vienā korupcijas epizodē noskaidrots, ka kukulis dots ugunsdzēsējam. Šeit figurē arī vairāki kukuļdevēji. Kukulis ugunsdzēsējam dots par pozitīva atzinuma izsniegšanu, proti, lai būve atbilst prasībām.

Parasti KNAB par lietām, kuras nodeva kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai, informēja plašsaziņas līdzekļus ar preses paziņojumu. Šoreiz pagaidām nezināmu iemeslu dēļ paziņojuma nav bijis.

Jau vēstīts, ka KNAB pagājušā gada 22.oktobrī sāka kriminālprocesu par iespējamiem noziegumiem, kas pastrādāti laikā no 2007. līdz 2009.gadam saistībā ar publiskajiem iepirkumiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vajadzībām.

KNAB iepriekš informēja, ka kriminālprocesa ietvaros aizturētas piecas personas - divas par iepirkumiem atbildīgās slimnīcas amatpersonas un trīs privātpersonas.

Tiesa piemēroja apcietinājumu divām lietā iesaistītajām slimnīcas amatpersonām - slimnīcas saimniecības direktoram Aivaram Lisenko un slimnīcas iepirkumu komisijas loceklim, slimnīcas valdes loceklim Arnim Kramzakam. Apcietinājums noteikts arī divām privātpersonām - "Projektu vadības un attīstības biroja" valdes loceklim Raitim Mūrniekam un SIA "Pamats" valdes loceklim Aleksandram Kreiceram.

Piektā aizturētā persona bija Kramzaka sieva, taču viņu KNAB apcietināt nelūdza.

KNAB veikto kratīšanu laikā atrasti finanšu līdzekļi dažādās valūtās vairāk nekā 700 000 latu apmērā, kuru patiesā izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā.

Aizturētie tiek turēti aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, komerciālo uzpirkšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu