Beidzas 11. Saeimas pilnvaras un darbu sāk jaunievēlētais parlaments (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien beidzas 11. Saeimas pilnvaras, bet jaunievēlētais parlaments plkst. 10 Saeimas namā sanāks uz pirmo sēdi.

Sēdi otrdien atklās un līdz 12. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 11. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa («Vienotība»). Sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunās Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlēs balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbauda vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisija sagatavo ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem deputātu kandidāti, kas ievēlēti 12. Saeimā, dod svinīgu solījumu: «Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.» Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balsos par lēmuma projektu par 12. Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlēs Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Plānots, ka šajā sēdē Ministru kabinets ar paziņojumu informēs par savu pilnvaru nolikšanu. Valdība turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Uz jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi tradicionāli aicināti ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji. Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

Plānots, ka šajā sēdē Ministru kabinets ar paziņojumu informēs par savu pilnvaru nolikšanu.

Valdība turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Vēlēšanās oktobrī partija «Saskaņa» ieguva 23% balsu, «Vienotība» - 21,87%, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 19,53%, Nacionālā apvienība (NA) - 16,61% balsu, «No sirds Latvijai» - 6,85% bet Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - 6,66% balsu.

Līdz ar to «Saskaņa» jaunajā parlamentā ieguvusi 24 deputātu vietas, «Vienotība» - 23, ZZS - 21, NA - 17, LRA - astoņas, bet «No sirds Latvijai» - septiņas.

Koalīcijas partijas vienojušās, ka Saeimas spīkeres amatu 12. Saeimā ieņems Ināra Mūrniece (NA), par priekšsēdētājas biedru, visticamāk, kļūs Gundars Daudze. Saeimas prezidijā darbu turpināt varētu «Vienotības» pārstāve Inese Lībiņa-Egnere un «Saskaņas» deputāts Andrejs Klementjevs, tomēr prezidijā amatu varētu ieņemt arī «No sirds Latvijai» pārstāvis Gunārs Kūtris.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu