Brīvības piemineklis apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām; garāmgājēji vienaldzīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai izvairītos no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, šodien jau agrā rīta stundā pieminekļa laukums apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām, novēroja aģentūra LETA.

Pēdējos gados šādas barjeras pie Brīvības pieminekļa tiek uzstādītas ik 16.martu.

Neraugoties uz barjerām, neilgi pēc plkst.5 Brīvības pieminekļa laukums vēl bija brīvi caurstaigājams, tā tuvumā dežūrēja vien pāris pašvaldības policisti, bet nekas cits neliecināja par šodien gaidāmajiem pasākumiem.

Aģentūras LETA šorīt pie Brīvības pieminekļa sastaptie garāmgājēji pauda vienaldzīgu attieksmi pret šodien plānotajiem Leģionāru piemiņas pasākumiem, to organizētājiem un viņu pretinieku aktivitātēm.

Kāds vīrietis, kurš neatklāja savu vārdu, teica, ka viņam pilnīgi vienalga, kādēļ pie Brīvības pieminekļa izvietotas nožogojošās barjeras. Viņam esot jādodas uz darbu un neesot laika «muļķībām».

Foto: LETA

Valentīna, kas arī devās uz darbu atzina, ka ir informēta par plānotajiem pasākumiem, bet viņai tos neapmeklēs. Savukārt studente Anda teica, ka neapmeklēs šodien plānotos pasākumus pie Brīvības pieminekļa, jo tie esot politiķu sarīkoti, lai vairotu savu popularitāti.

Kā ziņots, Valsts policija šodien, leģionāru piemiņas dienā, strādās saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu, kas izstrādāts sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm. Policijas galvenais uzdevums būs nodrošināt, lai pasākumā nenotiktu pretēju viedokļu paudēju fiziskas sadursmes.

Konkrēts drošības pasākumos iesaistīto policistu skaits netiek atklāts, taču solīts, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Brīvības pieminekļa apkārtnē būs redzami Speciālo uzdevumu bataljona vīri.

Pirmie leģionāru dienas pasākumi pieteikti plkst.7, kad Brīvības pieminekļa laukuma operas pusē uz sapulci sāks pulcēties biedrība «Nacionālo karavīru atbalstam». Iecerēts, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki, un kā pasākuma mērķis norādīts «atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona Otrā pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem».

Savukārt divas stundas vēlāk, no plkst.9 līdz 15, sapulci-piketu teritorijā pie Bastejkalna rīkos biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja». Laikā no plkst.11 līdz 13 tiks aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces.

Plkst.10 notiks ikgadējs piemiņas dienas dievkalpojums Svētā Jāņa baznīcā.

Savukārt no plkst.11 līdz 13 gājienā maršrutā Jāņa baznīca-Skārņu iela-Kaļķu iela-Brīvības piemineklis dosies biedrība «Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa». Organizācijas mērķis ir ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, iecerēts, ka tajā piedalīsies 100 personas.

Šie pasākumi ar analoģiskiem mērķiem pašvaldībā tika pieteikti arī pērn.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad Latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu