"Baltijas pērle" izsauc vētru (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svinot Šekspīra lugas "Vētra" ("The Tempest") 400 gadu jubileju, Rīgas skatītāji pirmie tiks pagodināti ar Džūlijas Teimoras (Julie Taymor) jaunās filmas demonstrēšanu pēc tās pasaules un Ziemeļamerikas pirmizrādēm, informē kinofestivāla "Baltijas pērle" organizatori.

Pasaules pirmizrāde notika 2010. gada 11.septembrī - 67. Venēcijas starptautiskā kinofestivāla noslēguma seansā.

Helēna Mirena un Šekspīrs

Spožs aktieru ansamblis pārsteidzošā un sajūsminošā klasiskā darba ekranizācijā, kurā notiek meistarīga mīlas, nodevības un pārdabiskā saspēle. Labi zināmajam sižetam piešķirta savdabīga dinamika, izmainot galvenā personāža dzimumu - burvis Prospero pārtapis burvē Prosperā, kuru atveido oskarotā Helēna Mirena (Helen Mirren). Prosperas pašizziņas ceļojums vijas no atriebes kāres līdz piedošanai.

Lugā, kas piedzīvojusi neskaitāmus iestudējumus un ekranizācijas, Prospero ir Milānas hercogs, kurš ir tik pārņemts ar maģisko grāmatu bibliotēku, ka nemana sava brāļa nodomus piesavināties varu. Pamests likteņa žēlastībai uz eksotiskas salas kopā ar meitiņu Mirandu, viņš gadu gadiem savā ieslodzījumā diriģē garus un monstrus, gaidot atriebes mirkli maģiskas vētras veidolā. Tomēr… ja Prospero nepievērsa pienācīgu uzmanību saviem dienišķajiem pienākumiem, vai viņš maz bija hercoga titula cienīgs?

Jaunajā versijā Prosperai tiek vēl skaudrāk nodarīts pāri. Viņa ir hercoga sieva, kura pēc vīra nāves tiek apsūdzēta burvestībās, tā sniedzot iespēju viņa brālim Antonio aizraidīt Prosperu projām kuģojumā un pieteikt tiesības uz augsto titulu. Sievietei tiek laupīta visa viņas dzīve tikai tādēļ, ka viņa ir sieviete. Izsmietā Prospera vēlas pasargāt savu meitu no tāda paša likteņa. Filma uzņemta Havaju salu vulkāniskajā zonā, arī pati Prospera ir kā vulkāns, kurš gatavojas izvirdumam.

"Jūs pazīstat Helēnu Mirenu. Kad viņa izsauc tumšos spēkus, vētras aukas top nevaldāmas"

saka filmas autore.

Džūlija Teimora atgriežas pie Šekspīra

Spilgtā un neparastā kino, teātra, kā arī operas iestudējumu režisore Džūlija Teimora, kura iekarojusi skatītājus ar vizuāli krāšņajiem darbiem "Frīda" ("Frida"), 'Tits Androniks" ("Titus"), "Pāri visumam" ("Across the Universe") u.c., nu atkal atgriezusies pie senās mīlas. Tieši Šekspīra luga bija pirmā teātra izrāde, kuru viņa noskatījās bērnībā, tieši Šekspīra lugā bija viņas pirmā aktrises loma bērnu dramatiskajā studijā, bet "Vētru" režisore iestudējusi teātrī jau divkārt.

Kadrs no filmas "Vētra"
Kadrs no filmas "Vētra" Foto: publicitātes

Kinoscenārija autore ir pati Džūlija Teimora, oriģinālmūzikas komponists - Eliots Goldentāls ("Frīda", "Pāri visumam", "Laiks nogalināt", "Intervija ar vampīru" u.c.), kostīmu māksliniece - Sendija Pauela ("Iemīlējies Šekspīrs", "Aviators" u.c.).

"Es vēlējos uzņemt "Vētru", jo ir tādas aktrises kā Helēna Mirena, bet viņām nekad netiek dota iespēja spēlēt šādas fantastiskas lomas tādēļ, ka tās vienkārši nav rakstītas sievietēm. Mēs to izlabojām. Šī ir viena no nedaudzajām lugām, kurām tas ne vien nekaitē, bet pat piešķir papildu valdzinājumu," saka Džūlija Teimora.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu