Alus sacensībās uzvarējis Kastaņu alus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

„Lāčplēša alus darītava” šoruden Latvijas tirgū ievieš alu, kuru no vairākām jaunajām alus šķirnēm, balsojot izvēlējušies tieši alus patērētāji. Pēc trīs mēnešu ilgas sacensību kampaņas, kad katram Latvijas alus cienītājam bija iespēja nogaršot un balsot par savu iecienītāko jauno alus šķirni, Lāčplēša alus sortimentam pievienojas Lāčplēša Kastaņu - eila tipa alus.

„Mēs vēlamies piedāvāt Lāčplēša alus cienītājiem jaunas, oriģinālas idejas un alus receptes, tāpēc jaunas alus šķirnes ieviešanai izmantojām netradicionālu pieeju, ļaujot pircējiem izvēlēties, kurš no trīs jaunumiem iekļūs Lāčplēša alus sortimentā. Šis lēmums noteikti ir bijis pareizs - esam pārliecināti, ka arī turpmāk Lāčplēša Kastaņu alus būs veiksmīgs, jo jau kopš ieviešanas tam ir tik daudz atbalstītāju,” saka Juris Mucenieks, „Lāčplēša alus darītavas” vadības pārstāvis.

Lāčplēša Kastaņu alus - īsts eils

Latvijā eila tipa alus niša ir praktiski brīva, un tā ir viena no Lāčplēša Kastaņu alus lielākajām priekšrocībām. Lāčplēša Kastaņu alus ir tradicionāls eils, brūvēts saskaņā ar metodēm, kas Eiropā pastāv kopš viduslaikiem. Eils, tāpat kā lagera vai Pilzenes tipa alus, ir alus veida nosaukums. Pirmo reizi eila tipa alus brūvēts Lielbritānijā, Londonā, 17.gadsimtā. Tajā laikā populārākais ir bijis gaišais eils. Mūsdienās eila tipa alus ir ļoti izplatīts Anglijā, Beļģijā un Ziemeļamerikā.

Eils tiek raudzēts ar īpašu, virsējās rūgšanas raugu, aptuveni 15-24 grādu temperatūrā, kas ir daudz augstāka par temperatūru, kādā raudzē lagera tipa alu. Šajā temperatūrā rūgšanas laikā rodas daudz dažādu esteru un aromātu, tāpēc eilā sajūtams ābolu, bumbieru, ananasu, banānu un vīģu aromāts un garša.

Virsējās rūgšanas raugs Lāčplēša Kastaņu alum piešķir stingras alus putas un augļu aromātu, savukārt karameļu iesals - patīkamu garšu. Alus ir pilnīgs, bet ļoti viegls.

„Virsējās rūgšanas raugs ir reti sastopams Latvijā un Baltijā, kaut arī tā izmantošana rada lieliskas alus garšas īpašības. Tieši tāpēc Lāčplēša Kastaņu alus garša ir tik pilnīga, tajā pašā laikā saglabājot patīkamu vieglumu. Esmu priecīgs, ka Latvijas alus cienītāji kā labāko izvēlējušies tiešām izcilu alu,” - tā Juris Mucenieks.

Lāčplēša Alus sacensības norisinājās šovasar no jūnija līdz augusta beigām, un pārējie divi kandidāti, kas tika piedāvāti vērtēšanai, bija Lāčplēša Medalus un Lāčplēša Melnais Dzintara alus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu