Atvaļinājums jāplāno laikus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katrā darba kolektīvā noteikti ir sava atvaļinājuma plānošanas kārtība. Par pienākošos ikgadējo atpūtu viss ļoti skaidri pateikts arī likumdošanā. Taču tieši šī procedūra ir tā, kas parasti spēj sanaidot pat labākos draugus.

Darba likumā teikts, ka ikgadējais atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par 4 kalendāra nedēļām gadā. Tur arī rakstīts, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes. Un te nu sākas problēmas. Kā panākt kompromisu, lai visi kolektīvā būtu apmierināti ar piešķirto atvaļinājuma laiku?

«CV Market» direktors Vladimirs Korickis smaidot saka: «Pārrunu ceļā un bez asinīm.» Grūti esot ko ieteikt, jo atvaļinājumu plāns ir atkarīgs no kolektīva lieluma, kompānijas darbības specifikas un daudziem citiem aspektiem. Vienīgais ieteikums, lai izvairītos no pārpratumiem, – plānot laikus. Tad visiem būs iespēja saņemt vēlamo.

Taču ir viens BET. Likumā noteikts to cilvēku loks, kuriem atvaļinājums noteikti ir jāpiešķir tajā laikā, kad tas tiek pieprasīts:

  • sievietēm ir tiesības pieprasīt atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma (vai tieši pēc tā) neatkarīgi no nostrādātā laika pie attiecīgā darba devēja;
  • darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem;
  • darbiniekam, kuram ir bērns līdz 3 gadu vecumam, ir tiesības pieprasīt atvaļinājuma piešķiršanu vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Tipiskākās plānošanas kļūdas

Domājot par atvaļinājumu, galvenokārt ir jāplāno darba informācijas pieņemšana un nodošana uzņēmumā. Bieži vien tiek nepareizi sastādīts atvaļinājumu grafiks vienas nodaļas ietvaros. Piemēram, kad atbildīgajām personām savstarpēji ir jānodod svarīga lietišķa informācija. Rezultātā var tikt nozaudēta saikne gan ar svarīgām lietām, gan ar klientiem utt. Kā otru būtisku kļūdu Vladimirs Korickis min atvaļinājumus «karstajā sezonā», kad ir vislielākā slodze firmas personālam. Īpaši tas attiecas uz dažādu pakalpojumu sniegšanu. Tad būtu vēlams sastādīt grafiku, ņemot vērā klientu aktivitāšu uzliesmojumus.

Jāzina savas tiesības

Nebāzīsim galvu smiltīs kā strausi. Nav noslēpums, ka ir darba devēji, kuri par likuma eksistenci izliekas nezinām. Tāpēc par sevi jārūpējas katram pašam.

Ņem vērā!

Atvaļinājuma piešķiršana pa daļām ir pieļaujama tikai gadījumā, ja darbinieks un darba devējs par to vienojušies. Atvaļinājumu var sadalīt tikai esošā gada ietvaros. Turklāt viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par 2 nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārējo var saskaldīt arī sīkākās daļās, darbiniekam un darba devējam savstarpēji vienojoties.

Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku diena, kā arī darbinieks saslimst, atvaļinājums tiek pārcelts vai pagarināts attiecīgi par svētku dienu skaitu vai par pārejošas darbnespējas dienu skaitu. Jautājumu par atvaļinājuma pārcelšanu vai pagarināšanu darba devējs un darbinieks izlemj, savstarpēji vienojoties.

Visu atvaļinājumu uz nākamo gadu pārcelt ir aizliegts. Kādu daļu var. Tad jāievēro šāda procedūra:

  • jābūt darbinieka rakstveida piekrišanai;
  • atvaļinājuma daļa esošajā gadā nedrīkst būt īsāka par 2 nepārtrauktām kalendāra nedēļām;
  • atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu, pēc iespējas to pievienojot nākamā gada atvaļinājumam.

Atvaļinājuma daļas pārcelšana nav pieļaujama personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz gadam. Ja sieviete baro bērnu ar krūti – visā barošanas laikā.

Atvaļinājumu kompensēt naudā nav atļauts. To drīkst tikai tad, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas ar darbinieku, kas nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Kompensācijas apmērs tiek aprēķināts proporcionāli nostrādātajam laikam.

Atvaļinājuma kompensācija pienākas pat tad, ja darbinieks ir nostrādājis tikai vienu mēnesi.

Psihologa viedoklis

Psiholoģe Aija Krastiņa norāda, ka ideāli atvaļinājumu būt ņemt vai nu visu uzreiz, vai sadalīt. Piemēram – 2 nedēļas ziemā, 2 vasarā. Atvaļinājums kaut uz pāris dienām noteikti būtu jāņem arī tad, kad darbinieks jūtas pārstrādājies.

Atvaļinājuma laikā nevajadzētu nodoties mājas kārtošanai un remontiem. Tāpat atvaļinājums nav domāts slimošanai un citu kopšanai. Bieži ir gadījumi, kad vecāki spiesti ņemt atvaļinājumu, jo bērns daudz slimo un darba devējs rūc par kārtējo slimības lapu.

Tas pats attiecas uz paša veselību. To darīt nedrīkst, un vienīgais, ko darba devējs būs ieguvis – vēl nīgrāku un ar dzīvi neapmierinātāku darbinieku.

ATVAĻINĀJUMĀ IR JĀATPŪŠAS!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu