Zatlers uzsver nākamā premjera sadarbību ar ES un SVF (35)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Noslēdzoties Valsts prezidenta Valda Zatlera darba vizītei ASV, prezidents un viņa dzīvesbiedre Lilita Zatlere viesojās Bostonā, kur rīta pusē apmeklēja Masačūsetsas galvenās slimnīcas Sporta medicīnas klīniku, savukārt pēc tam prezidents Hārvarda universitātē runāja par Latvijas ārpolitikas prioritātēm.

Prezidents kā pirmais Latvijas artroskopijas speciālists sveica ārstu-ortopēdu Ēriku Ozolu sakarā ar Zariņu stipendijas "Zatlera artroskopijas stipendija" saņemšanu. Tā ir pirmā reize, kad Latvijas ārsts saņem šo Valsts prezidenta vārdā nosaukto stipendiju, informēja prezidenta preses dienestā.

Pēc tam Valsts prezidents devās uz Hārvarda universitāti. Pēc augstskolas apskates Valdis Zatlers starptautisko attiecību pasniedzējiem un studentiem nolasīja lekciju "Latvija un Eiropa pēc ekonomiskās krīzes". Tās galvenais mērķis bija skaidrot, kā Latvija, būdama Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, izmanto abu organizāciju dotās iespējas un piedāvā savu pienesumu, lai ne tikai nodrošinātu drošību, stabilitāti un izaugsmi nacionālā līmenī, bet arī reģionālā un transatlantiskā mērogā.

Zatlers: premjera kandidātam jāsadarbojas ar ES un SVF

"Pēc vēlēšanām man būs jāizvēlas kandidāts premjerministra amatam, un viens no būtiskākajiem jautājumiem man būs par to, kuri kandidāti ir gatavi un spējīgi turpināt tautsaimniecības atveseļošanu sadarbībā ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Savienību. Visumā esmu pārliecināts, ka pēc vēlēšanām nenotiks nekādas milzīgas pārmaiņas pašreizējā valsts pieejā ekonomikas attīstībai," atzinis prezidents.

Viņš arī uzsvēris, ka krīzes laikā Latvijai atbalstu sniedza Eiropas Savienība (ES), vienlaikus gan piebilstot, ka "Eiropas Savienība ir tālu no perfektuma".

Par būtiskāko trūkumu Eiropā prezidents uzskata kopējas enerģētikas politikas neesamību. "Eiropā darbojas apņēmības pilns enerģētikas komisārs, viņa rīcībā ir pamatīga Eiropas Komisijas birokrātija. Eiropā pastāv neskaitāmi projekti, kas saistīti ar enerģētiku. Šķiet, pilnīgi visi saprot, ka ir ļoti nepieciešams izstrādāt kopēju Eiropas enerģētikas drošības sistēmu, taču joprojām esam pavisam tālu no brīža, kad mūsu rīcībā būs kopēja un sakarīga enerģētikas politika," kritizējis Zatlers.

Visus dalībvalsts labumus Latvija ES vēl nebauda

Valsts prezidents atzīmēja, ka viņš tic, ka stipra Latvija stiprā Eiropā ir atkarīga no ciešas reģionālās sadarbības īpaši transporta un enerģijas apgādes jomā. Viņš uzrunā norādīja, ka Latvija pilnībā varēs baudīt Eiropas Savienības dalībvalstij piedāvātās iespējas tikai tad, kad tā būs pilnībā praktiski integrēta reģionālajā blokā, proti, veicinot vienotu transporta un enerģijas apgādes sistēmu. Zatlers arī uzsvēra, ka "ir jābūt nodrošinātam ceļu un dzelzceļu tīklam no Eiropas uz Baltijas valstīm un tālāk no Baltijas valstīm uz reģioniem austrumu virzienā, jo tas kalpos visa reģiona un Eiropas valstu interesēm. Labi savienojumi ziemeļu-dienvidu un austrumu-rietumu virzienā ir būtiski, lai nodrošinātu patiesu Eiropas tautsaimniecības integrāciju".

Latvija un ASV sasniegusi augstāko sadarbības līmeni

Savā uzrunā Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija un ASV šobrīd ir sasniegusi augstāko sadarbības līmeni, īpaši attiecībā uz drošības jomu, un vēlreiz apliecināja, ka mūsu valsts savu drošības politiku balsta NATO kolektīvās aizsardzības sistēmā. Valdis Zatlers arī pauda savu redzējumu par vidēja termiņa mērķiem Latvijas un Krievijas attiecībās - politiskais dialogs un regulāri kontakti augstākajā līmenī, ekonomiskās sadarbības veicināšana, jutīgu vēstures jautājumu uzrunāšana, pragmatiska dialoga veidošana Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Jautājumu un atbilžu sesijā Hārvarda Universitātes studenti un pasniedzēji interesējas par Latvijas plāniem klimata kontroles jautājumos, enerģijas drošību, ekonomikas atveseļošanās rādītājiem, kā arī Latvijas dalību NATO operācijā Afganistānā.

Diskusiju vadīja Hārvarda universitātes profesors Niks Bērns (Nick Burns), kas ir darbojies gan kā ASV vēstnieks NATO, gan arī ASV Valsts sekretāra vietnieks.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu