Aptauja: 34% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka reiderisms ir izplatīta parādība Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka reiderisms ir izplatīta parādība Latvijā, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Vaicāti par konkrētiem darbībām, ko visbiežāk izmanto reideri savu mērķu realizācijā, 36% respondentu atzinuši, ka Latvijas biznesa vidē izplatīta parādība ir uzņēmumu prettiesiska pārņemšana, 55% par izplatītu parādību uzskata nepamatotu prasību celšana tiesā, 63% - darboties spējīgu uzņēmumu novešanu līdz maksātnespējai, kamēr lielākā daļa - 84% aptaujāto - norāda uz nepieciešamību uzpirkt atbildīgās valsts amatpersonas.

Tajā pašā laikā sabiedrības uzticība reiderisma apkarošanā iesaistītajām atbildīgajām iestādēm ir zema - tam, ka policija kalpo sabiedrības interesēm un savus pienākumus pilda labi, tic 30%, prokuratūras darbam uzticas 19% iedzīvotāju, bet tiesai - 18% aptaujāto.

Biedrības «Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs» (SPVC) valdes priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes profesors Andris Deniņš norāda, ka aptaujas rezultāti ir satraucoši. «Sabiedrībā prevalē uzskats, ka, lai kādu reiderētu vai - tieši pretēji - justos drošs, «lai mani nereiderē», nepieciešams uzpirkt amatpersonas. Savukārt tiesībsargājošajām iestādēm - policijai, prokuratūrai un tiesai - ticība ir katastrofāli zema. Šī tendence ir satraucoša, jo norāda, ka agrākos bandītus - reketierus - ir nomainījuši reideri, kuri savas bandītiskās darbības veic ar krietni rafinētākām zagšanas, izspiešanas un iebiedēšanas metodēm,» paziņojumā presei uzsver Deniņš.

SKDS aptauja notika šogad janvārī un februārī, un tajā piedalījās 1005 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Lai veicinātu reiderisma problēmu apzināšanu, analīzi un izpratni par reiderisma shēmu dažādajiem izpausmes veidiem, jo īpaši jauno uzņēmējdarbības speciālistu un viņu profesionālo konsultantu auditorijās, biedrība «Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs» sadarbībā ar augstskolām izsludina zinātniski pētniecisko darbu konkursu studentiem «Reideri nāk!».

Konkursam var pieteikties līdz 5.aprīlim, un konkursa galvenā balva ir dāvanu karte lidojumiem ar aviokompāniju «AirBaltic» 1000 eiro vērtībā. Studenti darbus var iesniegt 11 virzienos, piemēram, reiderisma faktors valsts tēla un investīciju vides kontekstā, šķīrējtiesu un maksātnespējas procesu aspekti reiderisma shēmās, dokumentu viltojumi un policijas, prokuratūras un tiesu kapacitāte reiderisma izskaušanā, Valsts kancelejas, mediju, Uzņēmumu reģistra un Valsts ieņēmumu dienesta loma reiderisma shēmās, kā arī pēdējo gadu skaļāko lietu gadījumu studijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu