Mīļie, dārgie tehniskie sporta veidi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinām rakstu sēriju par sportošanas iespējām. Šoreiz visdārgākās nodarbes – tehniskie sporta veidi, kuri ar katru gadu gūst arvien lielāku popularitāti.

Padomju gados bija vienkārši, jo visas bērnu un jaunatnes tehniskās organizācijas tika apvienotas vienā abreviatūrā ar militāru "piesitienu" – DOSAAF. Kopš 1991. gada vasaras beigām katrs darbojas, dzīvo un izdzīvo pats par sevi. Pašreiz lielākās bērnu un jaunatnes tehnisko sporta veidu organizācijas ir: Latvijas Automobiļu federācija, Latvijas Motosporta federācija, Latvijas Ūdensmotosporta federācija, Jaunatnes tehnisko sporta veidu centrs un vairāki desmiti sporta klubu.

Kartings un moči

Vislielākā pārstāvniecība ir kartingā un motosportā – vairāki desmiti klubu un komandu. Lielākais "cipars" – 62 – ir motosportā. Tas nozīmē, ka jaunais ar motosportu pārņemtais censonis var griezties jebkurā no šiem klubiem un interesēties par savu iespējamo darbību tajā. Katrs gadījums ir individuāls.

Motokrosā trašu netrūkst, taču kartingā un motošosejā ar treniņu un sacensību norises vietām ir visai bēdīgi. Kartingā, motosportā, moto daudzcīņā ik sezonu risinās Latvijas čempionāti vairākās vecuma grupās, taču ģeogrāfija ir visai ierobežota. Šīs problēmas risinājums ir kartingistu starti Itālijā, Austrijā, Vācijā un Zviedrijā. Līdzdalībai sacensībās nepieciešams ne tikai braucēja talants, bet arī prāvi naudas līdzekļi. Sākuma cena visos minētajos sporta veidos sezonā būs no 1000 līdz pat 10 000 latu...

Ir vērts

Viens no Latvijas jaunākās paaudzes autosportistiem astoņpadsmitgadīgais Haralds Šlēgelmilhs izcili aizvadījis pērno sezonu Vācijas "Formula 3" čempionātā. Šīs sacensības pamatoti tiek uzskatītas par vienu no spēcīgākajiem formulu čempionātiem pasaulē. Mači tur startējošajiem braucējiem kalpo par "ieejas biļeti" šā sporta veida Mekā –

F1. Visai reāla varbūtība, ka tieši Haralds būs pirmais latvietis, kurš kādreiz riņķos F1 trasēs.

Viedokļi

Haralds Šlēgelmilhs, pirmais latvietis, kurš startējis "Formula 3" mačos:

– Ar auto lietām nodarbojos kopš astoņu gadu vecuma. Sākums bija kartings, kur mačos nobraucu septiņus gadus. Tā bija laba meistarības skola, jo 2003. gadā jau startēju "BMW Formulas" testos. Tam sekoja Austrijas – Šveices "BMW Formulas" čempionāts, Skandināvijas "Renault 2000 Formula", Vācijas "BMW Formula" sērija un tagad "Formula 3".

Konstantīns Holdins, Rīgas jauno tehniķu stacijas speciālists:

– Pie mums profesionāļu vadībā bērniem un jauniešiem ir visas iespējas attīstīties tehniskajā jomā, kas vēlāk noder gan hobija izvēlē, gan strādājot ar tehniku. Jauna nozare ir "robotika" vai robotu būvēšana, kas bauda pastiprinātu piekrišanu. *** "Go Planet" kartinga klubs = Iespējas: trenēties un sacensties braukšanā ar kartu. = Maksa: kluba biedra licences cena Ls 20. = Adrese: Rīgā, Gunāra Astras ielā 2b. RD Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Rīgas jauno tehniķu centrs = Iespējas: tehniskā modelēšana (7 – 11 g.), kuģu modelisms (10 – 18 g.), lidmodelisms (10 – 18 g.), kartings un minikāri (7 – 18 g.). = Maksa: interešu izglītība bez maksas. = Adrese: Rīgā, E. Birznieka–Upīša ielā 4. Ūdens motosporta klubs "Unda" = Iespējas: trenēties un piedalīties dažādu laivu klašu treniņos un sacensībās. Ūdensmotocikli. = Maksa: individuāli. = Adrese: Jūrmalā, Slokas ielā 75. Jūrmalas Tehniskās jaunrades, sporta un atpūtas centrs = Iespējas: kartings, skeitbords, lidmodelisms, kuģu modelisms, tehniskā modelēšana, dzelzceļa modelisms. = Maksa: interešu izglītība bez maksas. = Adrese: Jūrmalā, Ceriņu ielā 3. Ūdens motosporta klubs "Nord Ost" = Iespējas: trenēties un piedalīties dažādu laivu klašu treniņos un sacensībās. = Maksa: pēc iespējām. = Adrese: Alūksne, tālrunis 29404942. Ūdens sporta klubs "Kalnciems RT" = Iespējas: trenēties un piedalīties dažādu laivu klašu treniņos un sacensībās. = Maksa: individuāli, pēc iespējām. = Adrese: Jūrmalā, Dārzu ielā 29. Kartinga sporta centrs = Iespējas: trenēties un piedalīties kartinga sacensībās. = Maksa: pēc iespējām. = Adrese: Jelgavā, Aku ceļā 3.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu