Nākotnes skrejritenis «Segway»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nu jau otro gadu tehnoloģiju izstādē «CeBit» apmeklētāji ar interesi vēro kādu visai savdabīgu braucamrīku ar diviem riteņiem. Radītāji to nosaukuši par «Segway». Vienu šādu brīnumu, ar kuru varētu pārvietoties citplanētieši, «Rīgas Balss» žurnālisti ir ievērojuši Rīgas ielās. Plašāka auditorija to varēja apskatīt pasaules ziņu izlaidumā, kad ASV prezidents to demonstrēja Japānas premjerministram neoficiālajā tikšanās daļā.

Apgāzties grūti

Uzmetot skatienu «Segway», par stabilitāti nekas nevēsta. Nezinātājs nodomātu, ka vajadzīga milzīga līdzsvara izjūta, lai uz tā nostāvētu – kur nu vēl brauktu. Taču tas negāžas arī tad, ja uz tā uzkāpj pilnīgs nepraša. To nodrošina daudzās nemanāmās mikroshēmas. Ja kāda iziet no ierindas, pārējās to aizvieto. ASV dzeltenajā presē gan pavisam nesen parādījās fotogrāfijas, kurās redzams, kā Džordžs Bušs tomēr līdzsvaru nenotur un pēc sadursmes ar kādu riteņbraucēju gāžas. Starp citu, vairākos Savienoto Valstu štatos «Segway» netiek uzskatīts par satiksmes dalībnieku un uz ielas ar to rādīties nedrīkst. Vai tam pamatā bijis Buša kritiens, to neviens nepaskaidro.

Braukt vienkārši

«Segway» darbības princips ir gaužām vienkāršs, un to var apgūt jebkurš. Tiklīdz braucējs ar visu augumu nosveras uz priekšu, «Segway» brauc taisni. Ja gribam nogriezties, nosveramies izvēlētajā virzienā. Tikai viss jādara lēnām. Strauji kustēties ieteicams ļoti pieredzējušam braucējam. Ja gribam apstāties – gāžamies atpakaļ un aparāts momentā bremzē. Nepilnas pusstundas treniņš, un ar «Segway» jau var izbraukt ielās.

Drošības labad ražotāji ir padomājuši arī par dažāda profesionālā līmeņa lietotājiem. Tie, kas tikko sākuši, lieto melno atslēgu. Tādējādi var braukt ne ātrāk kā ar 10 kilometriem stundā. Nākamā ir dzeltenā atslēga, kas ļauj braukt ar 13 kilometriem stundā, un tad sarkanā – pati ātrākā, kas ļauj pārvietoties ar 20 kilometru ātrumu stundā.

Vēl jāpiebilst, ka «Segway» benzīns un gāze nav vajadzīgi. Tas darbojas ar baterijām. Pie visparastākās 220 voltu rozetes pieslēdzamais «Segway» pilnībā uzlādējas sešu stundu laikā. Baterijas darbības ilgums ļauj nobraukt aptuveni 40 kilometru. Ražotājs iesaka iegādāties uzreiz rezerves bateriju komplektu.

Tikai gludām ielām

Skrejriteni ir ļoti iecienījuši kārtības sargi, pastnieki un dažādu lielu termināļu apkalpojošais personāls. Taču jārēķinās, ka ar attēlā redzamo parasto modeli var braukt tikai pa gludu asfaltu.

Pēdējā «CeBit» izstrādē tika demonstrēts «Segway XT», kas domāts braukšanai pa zālieniem un pat sniegu. Atšķirībā no parastā «Segway» «džipam» ir ievērojami lielāki riteņi un gudrākas vadības mikroshēmas. Iespējams, nākotnē, kad ievērojami pieaugs benzīna cenas, šis braucamrīks no brīnuma pārvērtīsies par ikdienas nepieciešamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu