Anšlavs Eglītis Raksti. 2. sējums. “Homo novus” (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Romāns sākas 193… gada pirmajā septembrī, kad Rīgas stacijā vienlaikus pienāk vilcieni no pretējām pasaulēm – no Eiropas centra Parīzes un mūsu Vecgulbenes. No vilcieniem izkāpj divi jaunekļi apmēram vienos gados: no Cesvaines ierodas gleznotājs Juris Upenājs, bet no Parīzes – dzīves baudītājs, elegantais Eižēns Žibeika…

Anšlava Eglīša varoņi ir jauni un savos centienos ļoti līdzinās jauniem cilvēkiem mūsdienās. Te iezīmējas gan raksturi, gan dzīves lielie pretmeti: prieks, jautrība, bohēma un nopietns darbs.

“Mūsu mākslas pasaule bija tiešām krāšņa un dažāda. Mums bija “pozitīvisti”, visādi protestanti, reālisti, impresionisti, intelektuāļi, ar mistiku iekrāsotas arhaikas cienītāji, varenības cildinātāji,” – tā par pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu mākslas pasauli rakstījis Anšlavs Eglītis un šo krāšņo pasauli spilgtās un aizraujošās ainās iemūžinājis romānā “Homo novus”.

Pēcvārds un komentāri - Viktors Hausmanis

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu