Rīgas dome pieprasa īpašuma nodokli par nojauktu ēku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēkas nojaukšana tomēr nav pietiekams iemesls, lai Rīgas dome pārtrauktu pieprasīt īpašuma nodokli. Ar šādu absurdu saskaras Buru ielas 9 nu jau neesošās koka ēkas dzīvokļu īpašnieki. Viņiem šogad aprēķināts nodoklis ne tikai par zemi, bet arī par dabā neesošu māju. Un izrādās, ka ar īpašuma dzēšanu no Zemesgrāmatas nesteidzas arī atbildīgās domes institūcijas, svētdien vēstīja LTV.

Vietā, kur slējās Buru ielas 9 abi koka korpusi, tagad pavasara vējš dzenā pērnās lapas, jo ēka tās bīstamības dēļ nojaukta, taču kādreizējo dzīvokļu īpašnieki turpina saņemt rēķinus par apsaimniekošanu. Janvārī vienai no dzīvokļu īpašniecēm bija jāmaksā 53 eiro.

«Raksta – apsaimniekošana. Kāda te, pļavā, apsaimniekošana? Kādi remonta darbi?

Labi, es saprotu, ka te patiesībā ir sadalīta summa par nojaukšanas izdevumiem,» prāto bijusī Buru ielas 9 dzīvokļa īpašniece Anna Šmeļova-Borisenkova.

To apstiprina arī pašvaldības uzņēmuma «Rīgas namu pārvaldnieks» pārstāve. Neviens īpašnieks nav atbrīvots no maksājuma par to, ka ēkas tika nojauktas un teritorija sakārtota. Taču nesen saņemtie rēķini liecina, ka jāmaksā ne vien par zemi, bet nodoklis aprēķināts arī par ēku, kas neeksistē.

«Pērn augustā jau tur neviens nedzīvoja. Šogad atkal. Domājām, ka nodoklis būs tikai par zemi! Bet nē! Arī par dzīvokli!»

brīnās bijusī dzīvokļa īpašniece.

Noskaidrot, kāpēc ēkas joprojām atrodamas datu bāzēs, nav vienkārši. Maksājuma paziņojumu par zemes un īpašuma nodokli sagatavo Pašvaldības ieņēmumu pārvalde. Te paskaidro, ka dati tiek ņemti no valsts kadastra un tur ēkas joprojām eksistē.

«Droši vien kaut kur ir pazudis akts... par nojaukšanu,»

komentē Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis

Ēku apskatīja un lēmumus pieņēma Rīgas Būvvalde. Inspektori secināja, ka Buru ielas 9 māja ir bīstama un piespiedu kārtā jānojauc. Tagad Būvvalde atzīst, ka tas nav viņu pienākums – veikt izmaiņas kadastrā. Tas esot Rīgas domes Īpašuma departamenta ziņā. Departamentā dokumenti no Būvvaldes par ēkas nojaukšanu saņemti pagājušonedēļ. Tagad mēneša laikā ēka beidzot tiks izdzēsta no kadastra.

Tomēr

izrādās, ka īpašuma nodokli par neesošajām ēkām nemaksāt iedzīvotāji nedrīkst.

«Šis ir normatīvais akts. Maksājums ir jāveic. Pēc tam mēs veiksim pārrēķinus,» norāda Ziedonis.

Iedzīvotāji būs spiesti maksāt īpašuma nodokli arī par vairākiem mēnešiem, kad dzīvokļu vietā jau bija būvgružu kaudzes un pļava.

Jo pārrēķinu veiks tikai no tā brīža, kad dzīvokli dzēsīs no kadastra. Kas, visticamāk, notiks marta beigās, aprīļa sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu