Bērnu filmu festivāls "Berimora kino"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 22.marta līdz 30.martam kinoteātrī "Rīga" norisināsies 7.Rīgas starptautiskais bērnu filmu festivāls "Berimora kino".

Šogad festivāla programmā tiks demonstrētas 11 bērnu auditorijai veltītas filmas, no kurām sešas pilnmetrāžas spēlfilmas piedalīsies konkursā, kuras vērtēs bērnu žūrija. Kinoafiša

Festivālā tradicionāli būs skatāmas filmas no Skandināvijas valstīm, bet šogad pirmo reizi nākušas klāt arī filmas no Vācijas.

Festivāla konkursa skatē piedalīsies Somijā veidotās filmas "Unna un Nūks", kā arī "Vilka noslēpums", Norvēģijā veidotās filmas "Olsena junioru banda Sudraba raktuvēs" un "Sveins, žurka un NLO". Konkursā piedalīsies arī Dānijā veidota filma "Templiešu bruņinieku dārgumi 2" un Vācijā tapusī filma "Rokas nost no Misisipi!".

"Festivāla konkursa skatē piedalās pilnmetrāžas spēlfilmas, kas atbilst festivāla izvirzītajam bērnu vecumam - seši līdz 13 gadi. Tādēļ, ka bija arī citas labas filmas, kas neatbilda konkursa skatei, šogad festivāla laikā tiks demonstrētas arī trīs īpašās filmas un divas Latvijā veidotas animācijas filmas, kuras piedzīvos savu pirmizrādi Latvijā," norādīja projekta vadītāja.

"Berimora kino" konkursā piedalīsies Dānijā veidotā filma "Skolotāja - citplanētiete", Zviedrijā veidotā animācijas filma "Desmonds un purva barbara lamatas" un vācu veidotā piedzīvojumu īsfilma "Paula vectēvs". Festivāla laikā pirmizrādi Latvijā piedzīvos Ēvalda Lāča veidotā animācijas īsfilma "Jaunā suga" un Rozes Stiebras animācijas pasaka "Vai tu ko teici?".

Bērnu filmu festivālā "Berimora kino" konkursā iekļautās filmas vērtēs bērnu žūrija, kurā darbosies astoņi kino eksperti, kuri žūrijas darbam izvēlēti konkursa kārtībā. Bērnu žūrija labākajai filmai piešķirs galveno balvu - "Berimora Lielo spilvenu", bet "Berimora Mazā spilvena" īpašnieku noteiks skatītāju balsojums.

Kā ierasts, festivāla laikā norisināsies arī "Berimora animācijas darbnīca", kurā bērni vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem varēs apgūt iemaņas animācijas filmas veidošanā.

Animāciju darbnīcā darbosies 13 bērni, kuri Annas Armanes un Mārtiņa Rudzīša vadībā divu dienu laikā izveidos animācijas filmu, kas tiks demonstrēta festivāla "Berimora kino" noslēguma pasākumā.

Filma "Unna un Nūks" ir veidota kā piedzīvojumu filma, kas vēsta par meiteni vārdā Unna, kura nejauši atklāj sevī neparastas spējas. Viņas sasirgušais vectēvs izpauž, kur atrast šamaņu grāmatu un burvju bungas. Trīsreiz uzsitot, bungas nogādā to īpašnieku citā laikā un vietā - tā sākas Unnas ceļojums akmens laikmeta Somijā, kopā ar jauniegūto draugu Nūku meklējot zāles vectēva izdziedināšanai.

Savukārt filma "Vilka noslēpums" stāsta par Sallu, kura ar audžuvecākiem dzīvo mazā ciematā Somijas ziemeļos. Kādu dienu pēc desmit gadu prombūtnes ierodas viņas īstā māte, no kuras Salla mantojusi īpašo saikni ar dabu un dzīvniekiem. Piedzīvojumi sākas, kad Salla no malumedniekiem izglābj divus vilcēnus.

Piedzīvojumu filma "Templiešu bruņinieku dārgumi 2" atklās notikumus, kad 1361.gadā Visbijā jauna meitene Sigrida par atteikšanos Dānijas karalim atklāt dārgumu glabātuves vietu tiek iemūrēta tornī. 700 gadus vēlāk Katrīna un viņas draugi mēģina atšķetināt Sigridas atstātos pavedienus, lai atrastu noslēpumainos dārgumus un Katrīnas tēvu, kuru nolaupījusi Tumšā brālība.

Savukārt muzikālajā piedzīvojumu filmā "Olsena junioru banda Sudraba raktuvēs" pazudušo kroņa dārglietu meklējumi aizvedīs Egonu un viņa draugus uz Kongsbergas pilsētas karaliskajām sudraba raktuvēm. Intriga palielinās, kad notikumos iesaistās gan policija, gan arī blēži. Šī būs jau ceturtā filma par slavenās junioru bandas piedzīvojumiem.

Par to, ka Sveinam šķiet, ka viņa vecmāmiņas dvēseli grib nolaupīt citplanētieši, vēstīs filma "Sveins, žurka un NLO", bet filma "Rokas nost no Misisipi!" vēstīs par meiteni Emmu, kura ar nepacietību gaida laiku, kad atkal varēs viesoties laukos pie vecmāmiņas Dollijas. Ieradusies mazajā ciematā, Emma apmierināta konstatē, ka viss ir kā vienmēr. Taču tā gluži nav - ir nomiris vecais Kliperbušs un nu jāglābj ķēve Misisipi no viņa mantkārīgā brāļadēla "Aligatora" rokām.

Ārpus festivāla konkursa skates iekļautā filma "Skolotāja - citplanētiete" ir fantastikas piedzīvojumu filma, un tā skatītājus iepazīstinās ar 6.klases skolēniem, kuriem ir jauna skolotājas aizvietotāja, taču kaut kas viņā ir aizdomīgs.

Savukārt par to, ka sivēna Desmonda un viņa draugu pacietības mērs ir pilns un par to, ko viņi ir izdomājuši, lai atbrīvotos no briesmoņa, varēs uzzināt, noskatoties animācijas detektīvfilmu "Desmonds un purva barbara lamatas".

Piedzīvojumu īsfilma "Paula vectēvs" stāstīs par to, ka astoņgadīgā izgudrotāja Paula senlolots sapnis ir pašam savs vectēvs. Viņš nolemj to piepildīt un uzmeistaro vectēvu, ar kuru kopā uzdrošinās darīt vienatnē nepaveicamas lietas. Līdzko Pauls sāk aptvert, ka šis vectēvs nekad nespēs aizvietot īsto, notiek brīnums.

Savukārt studijas "Animācijas brigāde" veidotā īsfilma "Jaunā suga", kas šogad jau tika demonstrēta Berlināles jaunākā vecuma auditorijai domātajā skatē "Generation" bērnu filmu konkursa programmā "Generation Kplus", vēstīs par kukaiņu bērneļiem, kuri piemāna tauriņu kolekcionāru, lai glābtu mammu un tēti no ievietošanas kolekcijā.

Bet režisores Rozes Stiebras veidotā filma "Vai tu ko teici?" ir veidota pēc ašantu tautas pasakas. Kādu dienu pasaules kārtību izjauc runājošo priekšmetu iejaukšanās cilvēka neatkarīgajā dzīves laukā. Pieņemt jauno kārtību tiešām ir gudrākais lēmums, uz ko cilvēks ir spējīgs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu