Atzīmes cena, jeb Cik vecāki maksā bērnam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Bēdīgi atzīt, bet nauda mūsdienās tik tiešām nosaka praktiski visu. Pat to, vai bērns no skolas mājās nesīs labas atzīmes. Nē, nē – runa nebūs par skolotāju piekukuļošanu. Ir daudzi vecāki, kas savām atvasēm par sekmīgām atzīmēm maksā.

Maksātāji

Ir trīs vecāku maksātāju kategorijas. Pirmie honorārus savām atvasēm izsniedz pēc labas liecības apskatīšanas. Otrie maksā arī par veiksmīgi nokārtotiem kontroldarbiem un aizstāvētiem projektiem. Trešie maksā par katru mājās pārnesto sekmīgo atzīmi un faktu, ka jaunais cilvēks vispār bijis skolā. Uz jautājumu, kāpēc maksājat, vecāki atbild – lai būtu motivācija mācīties. Skola arī ir darbs. Cilvēki par padarītu darbu saņem algu.

Naudā un graudā

Cik tad maksā laba liecība, sekmīga atzīme? Tas atkarīgs no vecāku – maksātāju rocības, kā arī prasībām pret bērnu. Par liecību, kurā nav nesekmīgu atzīmju, vecāki gatavi maksāt 100 latu un vairāk, vest pārstrādājušos skolnieku uz dienvidiem, slēpošanas kūrortiem. Jaunajam censonim par to tiek pirkts dators, jaunās paaudzes MP3 atskaņotājs, stilīgs mobilais. Ir vecāki, kas bērnam katru dienu dod 5 latus kabatas naudu, ar noteikumu, ka viņš nebastos stundas.

Vēl kā honorāru no senčiem jaunieši saņem atļauju tusēt klubiņos. Tiem vecākiem, kas knapi var savilkt galus kopā, atliek paļauties, ka viņu atvases mācīsies un skolu nekavēs (par labiem vārdiem un uzslavām).

***

Pieredze

Linda, 12 gadus veca dēla mamma:

– Mēs ar vīru uzskatām, ka ikdienā bērnam nauda par sekmēm nav jāmaksā. Taču mūsu dēls zina, ja liecība būs laba, tad viņu sagaida kāds bonuss – ceļojums, jauns divritenis, uzlabojumi datoram. Vai tas palīdz? Diemžēl jā. Dažreiz pat žēl kļūst puikas, kad viņš semestra beigās caurām naktīm mācās, lai izvilktu atzīmi un, piemēram, šoziem – tiktu tēvam līdzi paslēpot Alpos.

Dace, 10 un 13 gadus vecu meitu mamma:

– Atzīšos, ka tas nav pareizi, bet es meitām nopērku kādu kārotu nieciņu par katru skolā saņemto 9 un 10. Viņām pat ir sacensība savā starpā, kura nedēļā nopelnīs pirmo izcilo atzīmi. Teikšu godīgi, es tur neko sliktu nesaskatu. Liecību saņemšanu vienmēr atzīmējam kādā kafejnīcā vai dodamies nelielā ekskursijā. Tad arī pārrunājam, kas izdevies, ko varēja labāk.

***

Speciālista viedoklis

Psiholoģe Marina Aško norāda, ka par labām sekmēm bērns noteikti ir jāuzslavē. Tā nav, ka spurainam pusaudzim vecāku atzinība ir, tā tieši izsakoties – pie vienas vietas. Ja viņš arī to ārēji neizrāda, tad sirsniņā silti paliek. Tā tieši maksāt par mācībām gan ir pilnīgi šķērsām. Šādi bērns jau no mazām dienām saprot, ka par visu jāprasa atlīdzība. Cilvēkam nav pienākumu, ir tikai uzdevumi, par kuru izpildi pienākas alga. Zūd galvenā mācību motivācija – apgūt zinības, lai kaut ko sasniegtu, tiktu vidusskolā, pēc tam labā augstskolā. Ja par katru atzīmi tiek maksāts, tad motivācija ir nauda. Kas notiek gadījumā, ja maksātājs bankrotē? Cita lieta, ja bērns pats parāda labas sekmes, centību kādā mācību priekšmetā, tad bonuss ceļojuma, mantas veidā no vecākiem ir patīkams papildinājums pedagogu sniegtajam vērtējumam. Tāpat atgriezenisku reakciju var gaidīt, ja vecāki par bērna sasniegumiem tikai vienaldzīgi paraustīs plecus – nu un!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu