Kā pārvarēt paģiras? Pieredzē dalās Latvijā populāri vīrieši (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis drausmīgais agregātstāvoklis – PAĢIRAS. Nav nemaz jābūt alkoholiķim, lai cilvēks (nu kam gan negadās?) otrās dienas rītā gribētu būt vairāk miris nekā dzīvs. Kā šo situāciju pārvarēt? Lūk, daži ieteikumi.

Iepriekšējā vakarā bija kārtīgs rauts – visi oficiāli "atlaida bremzes", jo pats boss ik pa brīdim sauca tostus par godu firmas jubilejai. Pludoja šampanietis, vīni un niknākas dziras. Viss tika jaukts kopā. Tobrīd neviens nedomāja par nākamo rītu, kas parasti mēdz ataust kopā ar vienu vienīgu vēlmi: ļaudis, esiet žēlīgi, giljotinējiet mani!!!

LAIKS – TIKAI LAIKS IR VISLABĀKAIS LĪDZEKLIS PRET PAĢIRĀM, apgalvo mediķi. Taču ir arī citi līdzekļi, kuri, iespējams, kaut nedaudz atvieglos otrās dienas ciešanas.

Analgētiķi

Protams, mežonīgās galvassāpes var mēģināt noņemt ar analgētiķiem. Lieti noderēs šķīstošais paracetamols, kas organismā kopā ūdenī palīdzēs atjaunot arī nepieciešamo šķidruma daudzumu.

= Paracetamols iedarbojas uz smadzenēm, bloķējot īpašus enzīmus, kas atbild par sāpju izplatīšanos. Salīdzinot ar ibuprofēnu vai aspirīnu, tas nekairina kuņģa gļotādu (kurai iepriekšējā naktī jau tā bija ko turēt...). Tie, kas izmēģinājuši "Solpadeine Plus", dievojas, ka galvassāpes pārejot rekordīsā laikā.

Efektivitātes vērtējums: ********

Ūdens

Kāpēc jādzer ūdens? Tāpēc, ka alkohols veic arī diurētiķa (čurājamo zāļu) funkcijas. Ik pa brīdim dzertiņa laikā jūs zaudējat ievērojamu šķidruma daudzumu – krietni lielāku nekā uzņemat. Tāpēc (ja vēl pietiek skaidrā saprāta) obligāti, pirms liekaties gultā, ir jāizdzer vismaz 0,57 l (pinte) ūdens vai apelsīnu sulas. Arī tas palīdzēs vieglāk sagaidīt nākamo rītu.

Vairums sindromu, kas nāk līdz ar paģirām, ir saistīti ar ūdens trūkumu organismā (pajautājiet pisuāram, cik reižu iepriekšējā naktī jūs esat viens ar otru apsveicinājušies!). Tāpēc, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztos dzīvē, jums ik pēc stundas ir jāizdzer vismaz puslitrs ūdens.

= Ideāli būtu (bet maz ticams), ka "plosta" laikā jūs noturētu organismā nepieciešamo ūdens daudzumu. Tas jūtami atvieglotu specifiskās sajūtas nākamajā dienā. Ja esat pamodies ar baigām paģirām, skaidrs, ar ūdeni vien vairs cauri netiksit – par vēlu, draugs, par vēlu...

Efektivitātes vērtējums: *******

Brokastīs – omlete ar speķi

No rīta jums šķitīs, ka, tikai izdzirdot vien par kaut ko līdzīgu, jūs uz līdzenas vietas apvemsities. Un tomēr – šī omlete ar speķi jums ir absolūti nepieciešama. Redziet, kas par lietu: pēc kārtīga "plosta" organismā ir krities cukura līmenis. Tāpēc sātīgas brokastis, kas satur olbaltumvielas un ogļhidrātus, var novērst hipoglikēmiju. Turklāt šāda veida pārtikā atrodas elementi, kuri nepieciešami organisma funkciju atjaunošanai.

Proti, trekna barība (kā speķis, cīsiņi, žāvētas desas) veicina hormonu "izmešus", kuri savukārt bremzē alkohola nokļūšanu asinīs.

Olas satur cisteīnu, kas veicina glutationa rašanos. Tas savukārt palīdz izvadīt no organisma kaitīgos brīvos radikāļus. Ļoti vērtīgi ir tomāti, jo tie satur daudz vitamīnu un antioksidantu.

= Ja jums šķiet, ka esat pietiekami stiprs, lai nostāvētu kājās pie plīts, pilnvērtīgas, angļu stilā gatavotas brokastis jums palīdzēs atgūties. Turklāt liels šķīvis ar omleti ļaus novērsties no domām par nāvīgajām galvassāpēm. Sātīgs ēdiens palīdzēs normalizēt arī kuņģa darbību. Ja tomēr neesat gatavs šādam varoņdarbam, nu tad vismaz apēdiet banānu – tas nomierinās iekšas un atjaunos zaudētos kālija sāļus.

Efektivitātes vērtējums: ******

B grupas vitamīni

Tie ir svarīgi komponenti, lai normāli funkcionētu gremošanas sistēma. Turklāt B grupas vitamīni labi šķīst ūdenī. Tāpēc tos vajag papildināt katru dienu. Pēc nakts trakošanas ir nepieciešams organismā atjaunot svarīgākos vitamīnus un minerālvielas.

= Jāatzīst, ka neeksistē klīniski pētījumi, kuri droši apstiprinātu, ka B grupas vitamīni noteikti palīdzētu pret paģirām (tāpat kā viss iepriekš minētais). Tomēr "pohu" mocīto austrāliešu un angļu vidū līdzekļi, kas satur B grupas vitamīnus, kļūst arvien populārāki.

Efektivitātes vērtējums: *****

"Viena šļuka", lai salāpītos

Tautas gudrība (un mūsu tauta pēdējos 60 gados šajā jomā ir kļuvusi ļoti gudra) vēsta, ka alkohols ir nīdējams ar alkoholu. Nav zināms, vai latviešiem palīdzētu, piemēram, Ernesta Hemingveja ārstēšanās metode. Proti, no rīta ieraut vienu alus kausu, kas samaisīts ar tomātu sulu.

Organismā alkohols sašķeļas metanolā, kurš veido skudrskābi. Tieši tā rada ļoti daudzus nepatīkamus sindromus, kas ietilpst jēdzienā – paģiras. Ievadot šajā maisījumā papildu porciju alkohola, iespējams organismu piemuļķot, liekot tam atrisināt jauno problēmu.

= Ja uzdzersiet nelielu alkohola devu, iespējams, tā jūs pasargās no smagākajiem paģiru simptomiem. Tomēr skatīsimies patiesībai acīs – tikai uz īsu brīdi. Mēs taču apzināmies, ka nevar dzert bezgalīgi...

Efektivitātes vērtējums: ****

Kafija

Kafija satur kofeīnu, kas daļēji palīdz atjēgties un sakarīgāk reaģēt uz apkārtējo vidi. Ja esat aizgulējies, jūtaties galīgi beigts un smirdat kā īsts alus brūzis, tad ceļā uz darbu noteikti prasītos stipra, melna kafija. Piebilde – tā šķiet jums pašam. Patiesībā kafija uz paģirām nav nemaz tik laba un no tās var kļūt vēl sliktāk. Atcerieties, kafija (tāpat kā alkohols) ir urīndzenošs līdzeklis. Tā paātrina šķidruma izvadīšanu no organisma. Kas iepriekš tika teikts par atūdeņošanos...?

= Īslaicīgs kofeīna radīts mundruma efekts patiešām ir iespējams. Protams, ja paģiras ir vieglas. Ja galīgi beidzaties vai nost, labāk palieciet gultā. Tikai neaizmirstiet izdzert vismaz puslitru ūdens kopā ar paracetamolu!

Efektivitātes vērtējums: ***

***

Pieredze

Kā jūs tiekat galā ar paģirām?

Dzintars Ābiķis, deputāts:

– Tad, kad esmu laukos un man nav jāiet uz darbu, ja ir šausmīgas paģiras, es iedzeru simt gramus, un man pāriet – ar ko saslimst, ar to jāārstējas. Vēl vasarā var izpeldēties aukstā ezera ūdenī, tas palīdz. Par labu nāk arī izsvīšana pirtiņā. Bet pilsētā vislabāk ir ņemt palīgā kefīru un citronus. Bet vispār – ja jau vakarā jūti, ka būs švaki un esi pillā, taču saprāta robežās, tad pirms gulētiešanas var iedzert vienu vai divas aspirīna tabletītes, tad nākamajā dienā galva būs skaidra un paģiras nemocīs. Protams, to vajag vēl atcerēties.

Normunds Jakušonoks, mūziķis:

– Man ir tikai viena metode – lāpīt. Tā ir sen pārbaudīta un pierādīta metode. Vislabāk to darīt tieši ar to pašu dzērienu, kas lietots iepriekšējā vakarā, un lāpīšanai nepieciešama puse no iepriekšējās dienas devas. Ar ko saindējas, ar to jāārstējas. Pagaidām neviena cita metode šo nav spējusi izskaust.

Egils Zariņš, gardēdis:

– Vislabākais līdzeklis pret paģirām ir nedzert vai arī neaizlaist sevi tik tālu, lai tās būtu. Taču, metot jokus pie malas, paģiras – tā ir nopietna problēma. Pēc zinātniskām metodēm it kā iesaka, ka uz paģirām jādzer tomātu vai ābolu sula. Tajās ir tie mikroorganismi, ko alkohols noārda. Vispār, lai nākamajā dienā nebūtu slikti, iesaku dzert tīrus un labus dzērienus un, galvenais, tos nejaukt kopā. Es pats, piemēram, dodu priekšroku nevis dārgajiem un importa, bet labas kvalitātes krievu šņabim. Tā ir otra labākā lieta tūlīt pēc tabulas, ko ir izdomājis Mendeļejevs. No tā nākamajā dienā pat galva nesāp. Tādas īstas jaunas metodes jau nav. Jālieto daudz šķidruma un jācenšas izgulēties. Tomēr katram cilvēkam ir individuāli, citam tieši vajag aktīvi kustēties. Toties sulas var dzert lielā daudzumā, skalot organismu nekad nenāk par sliktu. Vismaz es tā esmu mēģinājis, un man palīdz.

Rolands Zagorskis, aktieris:

– Ir ļoti daudzas un dažādas metodes. Tas ir ļoti atkarīgs no cilvēka vecuma, jo līdz 30 gadu vecumam tiem, kas regulāri sporto, šādas problēmas var vispār nerasties. Tātad vislabākā metode ir pirms gulētiešanas izdzert vienu vai divas aspirīna tabletes – tas ir atkarīgs no tā, cik dziļi esi iegājis reibuma stadijā. Bet bieži vien jau aizmirstas to izdarīt. Taču pēc 50 gadiem arī aspirīns vairs nelīdz, un tad jau vislabākā metode, kādu man kāds gruzīnu kinorežisors ieteica, ir iedzert 150 gramus ļoti laba konjaka, un vairs neko nevajag. Vēl palīdz arī fiziskās aktivitātes. Vislabākais, ja izstaigājas gar jūru, bet nekādā ziņā nedrīkst gulšņāt, tas situāciju labāku nedara, vajag ļoti daudz kustēties.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu