Politologs: Valdības veidošanas procesā emocijas sita augstu vilni (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdības veidošanas procesā emocijas sita augstu vilni, komentēja politologs Filips Rajevskis.

Pēc viņa teiktā, lai gan procesā iesaistījās profesionāli cilvēki, emocijas bija piesātinātākas nekā citreiz. Atbildot uz jautājumu par valdības veidošanas ilgumu, politologs norādīja, ka ministru portfeļi tika sadalīti pietiekami ātri.

Tomēr šī Ministru kabineta veidošanas process atšķīrās ar to, ka koalīcijas partneru vidū nebija vienprātības, ka valdība būs ilgtermiņa, atzīmēja Rajevskis. Vienlaikus viņš minēja, ka

«nav nekā ilglaicīgāka par pagaidu variantu».

Pēc politologa domām, šāda koalīcija, visticamāk, pastāvēs ilgi, mainīties varētu vienīgi ministri un ietekmes jomas valdībā starp partijām.

Rajevskim gan bažas rada veselības ministra amata kandidāts Guntis Belēvičs (ZZS). «Jautājums ir par to, cik ļoti visa ZZS frakcija nostāsies viņa pusē, īpaši Latvijas Zemnieku savienība (LZS),» skaidroja politologs. Viņš piebilda, ka kļūšana par ministru ir nopietns pārbaudījums.

Jau ziņots, ka šonedēļ topošās valdības koalīcijas partijas vienojās par nozaru sadalījumu.

Jaunajā valdībā «Vienotību» varētu pārstāvēt Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, savukārt izglītības un zinātnes ministra krēslā varētu sēsties «Iespējamās misijas» vadītāja Mārīte Seile.

Zaļo un zemnieku savienību jaunajā valdībā varētu pārstāvēt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī Belēvičs veselības ministra amatā.

Tāpat ZZS būs parlamentārais sekretārs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), savukārt VL-TB/LNNK varētu būt parlamentārais sekretārs kādā no «Vienotības» vadītājām ministrijām, par ko vēl jāvienojas.

Nacionālajai apvienībai jaunajā valdībā varētu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kultūras ministre Dace Melbārde, savukārt Ināra Mūrniece varētu kļūt par Saeimas priekšsēdētāju.

Valdību plānots apstiprināt 5.novembrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu