Kāpēc Laimas zefīri «Maigums» Igaunijā par € 2,50/kg lētāki nekā Latvijā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

TVNET lasītājs Arnis ir neizpratnē, kāpēc «Laimas» produkcija - zefīri «Maigums» - vienā no Latvijas veikaliem maksā 9,95 eiro kg, bet Igaunijā «Otepaa Konsum» veikalā 7,45 eiro kg. Kāpēc ir šāda cenu atšķirība? Vai ārpus Latvijas Latvijā ražotie «Laimas» produkti maksā lētāk? Uz jautājumiem atbild uzņēmuma «Laima» produkcijas pārstāvja «Orkla Confectionery & Snacks Latvija» pārstāve Inese Blaune.

Cenu atšķirībai Latvijā un Igaunijā ir vairāki ekonomiski iemesli, ziņo «Laimas» uzņēmuma pārstāve.

- Pirmkārt, produktu cenu plauktā vienmēr nosaka tirgotājs. Cenas plauktā var un gandrīz vienmēr atšķiras starp dažādiem tirgotājiem, piemēram, nelieliem piemājas veikaliņiem un mazumtirdzniecības ķēdēm. Tāpat arī atšķiras tirgotāju uzcenojums produktiem. Cenu atšķirību vēl var ietekmēt arī dažādas produktu virzīšanas tirgū kampaņas, piemēram, dažādas akcijas un atlaides. Ražotājs nevar ietekmēt galaprodukta cenu, to nosaka Konkurences likums.

- Otrkārt, galaprodukta cenu konkrētā tirgū ietekmē tirgus lielums un konkurence, kas pat tādām kaimiņvalstīm kā Igaunija un Latvija ir atšķirīga. Tirgojot mūsu produkciju ārvalstu veikalos, mums jākonkurē ar vietējā ražojuma produkciju un arī būtiski lētāku importa produkciju.

- Treškārt, PVN likme pārtikai Igaunijā ir 20%, savukārt Latvijā – 21%.

- Produkta ražošanas izmaksas (neieskaitot transportēšanas izmaksas) ir nemainīgas, neatkarīgi no tā pārdošanas tirgus. Savukārt pārdošanas cena var nedaudz atšķirties, jo tā ir atkarīga no sadarbības nosacījumiem ar konkrēto tirgotāju, piemēram, no iepirktā produkcijas apjoma.

Foto: TVNET lasītājs
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu